• DOLAR 32.565
  • EURO 35.244
  • ALTIN 2467.568
  • ...
Litvanya, seferberliğe zorunlu bırakılan Kırım Tatarlarını kabul edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Litvanya İçişleri Bakanlığı Devlet Sınır Koruma Teşkilatı başkanı Rustamas Lyubaevas, yaptığı açıklamada, "Rusya'nın kendilerine karşı ilan ettiği yasadışı seferberlikten kaçan Kırım Tatarlarını kabul etmeye hazırız." dedi.

Lyubaevas, "Bu karar, askerlik hizmetinden sorumlu olan herkes için değil, yalnızca Ukrayna vatandaşlığına sahip olanlar için geçerlidir. Litvanya'ya girmek isteyen Kırım Tatarları Ukrayna pasaportunu ibraz etmeleri gerekecek." ifadelerini kullandı.

Kırım sakinlerinin, Rusya ve Ukrayna pasaportlarının her ikisine de sahip olabilme hakları bulunuyor.

Ukrayna hükümeti, Rus ordusunda seferberlikten kaçan Kırım Tatarlarının ülkelerine girmelerine izin verilmesi talebiyle Baltık ülkeleri, Polonya ve Gürcistan yetkililerine başvurmuştu.

Yüzyıllar boyunca Kırım'ı sahiplenen Tatarlar, Rusya'nın 18. yüzyılda bölgeyi kontrolü altına almasından sonra zorunlu göçe tabi tutularak azınlık oldu. Joseph Stalin'in Nazi işbirlikçiliğiyle suçladığı toplumun önemli kısmını II. Dünya Savaşı sırasında Orta Asya'ya sürgüne yollaması da azınlık durumunu pekiştirdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra on binlerce kişi geri döndü. 

Ukrayna toprağıyken 2014'te Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yaşayanlar, yasadışı ilhak kararının ardından Rus yönetimin baskılarına maruz kaldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi dağıtılarak pek çok üyesi sürgüne zorlandı. Ukrayna topraklarında savaşın yaygınlaştığı şubattan bu yana Kırım Tatarlarına yönelik tutuklamaların arttığı bildiriliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir