• DOLAR 32.29
  • EURO 34.74
  • ALTIN 2401.43
  • ...
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği: Toplu taşıma bu toplumun kaçınılmaz hizmet talebidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl'de engelli dernekleri özel halk otobüslerinin kendilerine yönelik yaptırımlarına tepki göstererek ulaşım hakkı talebinde bulundu.

Bingöl Merkez Dörtyol'da Cuma namazı çıkışı yapılan basın açıklamasında dernek adına konuşma yapan Altı Nokta Körler Derneği Ankara Genel Merkez Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata ve dernek üyeleri Bingöl Belediyesinden belediye otobüsü talep ederek sorunlarının çözüme kavuşturulmasını talep etti.

Bingöl'ün 90'lı yıllarda bile otobüs hizmeti verdiğini fakat bugün vermediğini belirten Korkutata, toplu taşımanın toplumun kaçınılmaz hizmet talebi olduğunu belirtti.

Tek elden yürütülen toplu taşımanın belediye tarafından göğüslenerek genişletilmesi gerektiğini söyleyen Korkutata, belediyenin tavrının bu konuda net olmadığı için sorunların yaşandığını, halkın üzerindeki bu yükü almanın da sosyal devletin gereği olduğunu dile getirdi.

"Toplu taşıma bu toplumun kaçınılmaz hizmet talebidir"

Korkutata; "Malumunuz Türkiye'nin hemen hemen yüzde 95'inde toplu taşıma belediyeler tarafından sağlanıyor. Ama bir talihsizliktir ki Bingöl almış başını gidiyor, doksanlı yıllarda belediye otobüsü hizmeti veren şehrimiz maalesef şu an bu hizmeti veremiyor. Buradan Bingöl Milletvekillerimize ve Belediye başkanı Erdal Arıkan'a sesleniyoruz; toplu aşıma bu toplumun kaçınılmaz hizmet talebidir. Bu hizmet talebinin addedilerek yerine gelmesi için bizler bir araya gelmiş bulunmaktayız." dedi.

"Yapacağımız çalışmalara inşallah hız kesmeden devam edeceğiz"

Altı Nokta Körler Derneği Ankara Genel Merkez Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata

Altı Nokta Körler Derneği olarak her zaman sahada olduklarını ifade eden Korkutata, "Toplumsal duyarlılığı arttırmak için çabamızı gösteriyoruz. Bingöl halkına kazandırılmasını istediğimiz toplu taşıma seferberliği için bir aradayız. Bundan iki hafta önce sosyal medya üzerinden yapmış olduğumuz imza kampanyasıyla şu an 9 bin 500 imzaya ulaşmış bulunmaktayız. Amacımız bu imzaları daha da genişletip sayın Cumhurbaşkanına sunarak hizmet akdinin yerine getirilmesi için Bingöl halkının talebini ulaştırmaktır. Bu doğrultuda yapacağımız çalışmalara inşallah hız kesmeden devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

"Tek elden yürütülen toplu taşıma belediye tarafından da göğüslenerek genişletilmelidir"

Asıl meselelerinin toplu taşımada yaşanan sorunlar olduğunu ifade eden Korkutata, "Malumunuz ilimiz küçük olduğu için toplu taşımada bazı aksaklıklar olmaktadır. Tek elden yürütülen toplu taşıma belediye tarafından da göğüslenerek genişletilmelidir. 65 yaş üstü, şehit yakını ve gaziler olmak üzere yoksul vatandaşların ücretsiz olarak haklarını talep ettikleri ulaşım sorunları gündemimizdedir. Bizler de iki tarafın da daha mürebbi bir şekilde hayat sürebilmesi için Belediye tarafından toplu taşımanın bu ile kazandırılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Belediyenin tavrı net olmadığı için sorunlar yaşanmaktadır"

Halk otobüsü talebi noktasında belediyenin tavrının net olmadığından dolayı yaşanan sorunlara değinen Korkutata, "Halk otobüsleri gerekli hizmeti yerine getirmediğinden ötürü her zaman büyük sorunlara yol açmaktadır. Belediyenin de bu konuda tavrını netleştirmemesinden dolayı sorunlar yaşanmaktadır. Resmi yazımız ve kent raporumuzla tüm siyasi partilere gittik. Engelli kardeşlerimizin toplu taşıma sorunundan kaldırım işgallerine kadar ve engelli vatandaşlarımızın eğitimi ve istihdamlarına yönelik sorunlarını dile getirdik. Ama gündelik yaşamımızı en çok etkileyen toplu taşıma sorununun artık çözüme kavuşturulmasını istiyoruz." dedi.

"Halkın üzerindeki yükü almak sosyal devlet gereğidir"

Korkutata, "Hem halk otobüslerinin bu konudaki sorunlarının hem de bizim sorunlarımızın çözümünün tek gayesi ancak ve ancak toplu taşımanın kazandırılmasıdır. Toplu taşıma ile ilgili halk otobüsleri büyük bir yükün olduğunu söylüyor, bu yükü pay ederek herkesin üzerinden almak sosyal devlet gereğidir. Dolayısıyla biz buradan Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma Bakanlığımıza ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sesleniyoruz, dokuz yıldır Bingöl'de devam eden bu sorunları uzlaşı ile sonlandırın." Şeklinde konuştu.

"Devletin verdiği hakkı belediyelerin teslim etmesi gerekir"

Engelli vatandaşlarımız ulaşım hakkı istediğini belirten Korkutata, "Engelliler 2022 yasasında kendilerine verilen hakkın uygulanmasını itiyor. Devletin verdiği hakkı elbette belediyelerin sürdürmesi gerekir. Bu tıkanıklığın giderilmesi için buradaydık Katılım gösteren başta pozitif ayrıcalık niteliği taşıyan engelli arkadaşlarım olan dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım. Çok kıymetli Bingöl halkına da saygı ve hürmetlerimi arz ediyorum." dedi.

İki dakikalık temsili oturma eylemi ile sona eren program sonrası katılımcılar sessizce dağıldı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir