Kimler grip aşısı olmalı?
Soğuk havalarda en çok görülen hastalıklardan biri olan grip hastalığı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, grip aşısı hususunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Mevsimsel hava değişikliklerinde sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan gribin en önemli tedbirinin aşılanma olduğunu söyleyen uzmanlar, aşı hususunda dikkat edilmesi gerekenlere dikkati çekti.
Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı aşılanmanın önemine dikkat çenen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Sayır, "Grip ve soğuk algınlığı iki farklı hastalık antitezidir. Özellikle ekim ve mayıs ayları arasında çok karşılaştığımız hastalıklar bunlar. Gribin hemofilus dediğimiz grip hastalığının A, B ve C tipleri var. En çok hastalık yapan A tipidir ve genellikle semptomları daha azdır. B tipi daha çok salgına yol açan ve ölümcül olan tiptir. C tipi ise çok nadir görülür. Grip hastalığında aşılama çok önemli. Gribin A tipini semptomsuz geçirebiliyor ama B tipinde vücutta ateşlenmeler, öksürük, kırgınlık, halsizlik gibi semptomlar görülebiliyor ve bu kişinin imünitesi, bağışıklığı düşükse, kişi 2 yaşından küçükse, özellikle 5 yaş altı çocuklarda grip çok sık görülebiliyor ve ölümcül olabiliyor. Gribin yüzde 1 gibi bir ölüm oranı var ama kimilerinde, kronik akciğer hastalıklarında, kalp hastalıklarında, onkolojik hastalıklarda, 2 yaş altı çocuklarda, gebelerde, şeker hastalarında, bazı kalp yetmezliklerinde, hipertansiyon gibi durumlarda gribin öldürücülüğü artıyor. Özelikle bu hastalıklara sahip insanları uyarıyoruz, aşılarını yapmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Grip aşısını sağlıklı insanlara da öneriyoruz"
Sağlıklı insanların da grip aşısı olabileceğini söyleyen Sayır, özelikle risk gurubunda olan insanların mutlaka aşılanmaları gerektiğini belirterek, "Grip aşısını biz sağlıklı insanlara da öneriyoruz ama risk gurubunda olan durumlar var. Bunlar, 65 yaş üstü insanlar, belli bir kanser hastalığı olan insanlar, bağışıklık sisteminin düşük olduğu bazı akciğer hastalıkları, astım hastalığı, kronik akciğer hastalıkları, bazı kalp yetmezlikleri, yüksek tansiyonlu hastalar, 2 yaş altı çocuklar, şeker hastaları, bu insanlara grip aşısını mutlaka yaptırmak gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
"Aşının 6-8 aylık koruyuculuk süresi var"
Yılda bir defa grip aşısının yapılmasının uygun olduğunu belirten Sayır, "Yılda bir defa grip aşısının yapılması yeterlidir. 6-8 aylık bir koruyuculuk süresi var. Yüzde 43’ten, yüzde 90’lara varan koruyuculukları belirlenmiş grip aşısının. Grip aşısı, her sene dünya sağlık örgütünce bir önceki yılların sebepleri, suçları tespit edilerek bunların partiküllerinden elde edilen aşılardır. Yani yılda bir kere yapılması yeterlidir. Risk guruplarını da saydık, bunlara mutlaka yapılmalı." ifadelerini kullandı.
"Aşıya karşı alerjisi olan insanlara yapılmamalı"
Kimlerin grip aşısını olması gerektiği hususunda bilgilendirmelerde bulunan Sayır, "Daha önce grip aşısı olmuş birisinin eğer ki herhangi bir yan etki oluşmuşsa bunların mutlaka bunu aşı programından çıkarmaları lazım. En önemli yan etkisi, yumurta alerjisi olan kişiler aşılanmadan kaçınılmalı ya da hastane koşullarında herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda müdahalenin yapılabileceği belli sağlık merkezlerinde aşılamayı yapmak lazım. Aşıya karşı alerjisi olan insanlara yapılmayabilir. Onun dışındaki bütün guruplara biz grip aşısının yapılması taraftarıyız." dedi. (İLKHA)