• DOLAR 34.647
  • EURO 36.38
  • ALTIN 2911.657
  • ...
Bursa'da gıda israfına yönelik farkındalık paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

BUSİAD ev sahipliğinde gerçekleşen panele Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen, Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şule Turhan birer konuşma yaptılar.

“Dünyada günlük 2.5 ton gıda israf ediliyor”

Dünya nüfusuna yetecek kadar gıda üretildiğini belirten Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, “Ancak adaletli dağılım tam anlamıyla sağlanamadığı için bir taraf açlıkla mücadele ederken diğer taraf ise maalesef obeziteyle mücadele etmektedir. Tarladan sofraya gelinceye kadar gıdanın yaklaşık 3/1’nin israf olduğu bir süreci yaşıyoruz. Dünyada günlük 2.5 ton gıda israf ediliyor. Yaklaşık 800 milyon insan açlık sınırında ve belki de her gün yatağa aç giriyor. Böyle bir süreçte hem dünya ekonomisi hem ülkemiz hem de Bursa açısından değerlendirdiğimizde gıda israfına ve bununla yapılacak mücadeleye dikkat çekmemiz lazımdır.” dedi.

“Dünyada gıda israfının yapıldığı bir gerçektir”

Her dokuz insandan birinin aç olduğu söyleyen Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, “Yaklaşık olarak son rakamlara göre 690 milyon civarında insan açlıkla karşı karşıya. 670 milyon fazla yetişkin insanın da obezite olduğunu, dengesiz beslenmekten kilo alıp sağlıklarını tehlike girdiğini biliyoruz. Dünyada gıda israfının yapıldığı bir gerçektir. Ülkemizde yıllık israf miktarıyla 500 tane okul yapılacağı on binlerce konutun yapılabileceği bilinen bir vakıadır. Dünya nüfusu şuan 7.9 milyar, 2050 yılında 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Gıda talebine yönelik artışın yüzde 60 civarında olmasının beklendiği belirtiliyor.” diye belirtti.

“Ekmekle alakalı gerçekten yüksek oranda bir israf söz konusudur”

Gıda israfı denilince öncelikle herkesin aklına ekmeğin geldiğine dikkati çeken BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen, “Bizim kültürümüzde ekmeğin önemli bir yeri olmasına rağmen ekmekle alakalı gerçekten yüksek oranda bir israf söz konusudur. Dünya genelinde yapılan israfın sadece 4/1’yle açlıkla mücadele eden milyonların bu sıkıntısını giderileceği yönünde bilgiler mevcut. Ekmekteki israfın birçoğu nihai tüketiciye ulaşmadan gerçekleşiyor. Bunun asıl sebebi fırın ve marketlerle alakalı yaşanan rekabetlerdir. Satışla alakalı rekabetten kaynaklı ihtiyaç fazlası bir üretim meydana geliyor.” dedi. 

“Bir takım farkındalıklar göstermek zorundayız”

Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şule Turhan, “Dünya nüfusunun ve dünyada bulunan kaynakların yüzde 86’sını dünya nüfusunun yüzde 21’n kullanıyor. Bu şekilde tüketecek olursa açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Bir yandan da büyük bir israf söz konusu olur. Dünyamızın bu konuyla başı büyük derttedir. Son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Dünyada bir takım krizlerle karşı karşıyayız. Bazı insanlar acı çekiyor ve bazıları daha çok acı çekiyor. Birçok ülke mali krizlerle uğraşıyor. Sorunlarımız derinleşiyor.  Zorluklarımız her yıl artıyor. Bu nedenle bizim umuda ihtiyacımız vardır. Bir takım eylemler yapmak zorundayız. Gıda israfı; ekonomiyi, tarımı, toprak verimliliğini, çevreyi ve dünyadaki doğal dengeyi sağlığımızı küresel ısınmayı, iklim, uluslararası ilişkiler, politikalar ve gelir dağılımı gibi pek çok konuyu etkileyen önemli bir kavramdır.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir