• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Geven Balı değerleri laboratuvar analizlerinde olması gerekenden fazla çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türk Patent Enstitüsünce 17 Mart tarihinde Coğrafi İşaret alan Ağrı Geven Balının muhteviyatının Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan TS 3036 bal tebliğine uygunluğunun incelenmesi için, bal üreticilerinin talebi üzerine Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Müdürlüğünce teslim alınan 26 örnekte çeşitli parametrelerde bal analizleri gerçekleştirildi.

Yapılan analizde balda şeker katkısının veya kullanımının bir göstergesi olan Sakkoraz miktarının ölçümü sonuçlarına göre 26 bal örneğinin tümünde 100 g bal içerisindeki Sakaroz miktarı 1 gramın altında olduğu tespit edildi. Bal tebliğine göre bu sınır en çok 5 gram ile 100 gram olarak belirlendiği göz önüne alındığında tüm örneklerin tebliğe uygunluğu anlaşılıyor. Ayrıca örneklerin tamamının tebliğde belirtilen Fruktoz /Glukoz oranına (0,9-1,4) uygun olduğu belirlendi.

Laboratuvar analizlerinin sonuçları hakkında konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Akın Akıncıoğlu, değerlerin yüksek olmasının bitki örtüsü ve yükseltinin önemli katkı sağladığını bununda balın kalitesini artırdığını söyledi.

"Bu parametreler balın kalitesinin yanında doğallığının da bir göstergesidir"

Balda yaklaşık 20 farklı parametrede analizler gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Akın Akıncıoğlu, "Bu yıl Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret almaya Türk Patent Enstitüsü tarafından layık görüldü. Ağrı Geven Balının analizlerini laboratuvarımızda gerçekleştirdik. Laboratuvarımızda yaklaşık olarak 20 farklı parametrede analizler gerçekleştirdik. Bu parametreler balın kalitesinin yanında doğallığının da bir göstergesidir. Bu hususta yaptığımız analizlerde Ağrı'da bal üretimi yapan 26 farklı çiftçimiz bize başvurdular. Bu ballarda yaptığımız analizlerde toplam şeker profiline baktık öncelikle. Balda 5 farklı şekerin miktarını belirliyoruz, burada önemli olan Sakaroz miktarı, Furoktuz ve Glukoz oranı miktarı ölçümleri önem arz ediyor. Türk standartları bal tebliğinde bunların kriterleri var. İncelediğimiz şeker profilinde sakaroz miktarı bal tebliğinde belirtilen miktarın altında olduğunu tespit ettik. Yani yüzde 1'in altında olduğunu bütün ballarda tespit ettik." dedi.

"Ağrı'da üretilen Geven Balının kalite kriteri çok yüksek"

Elde edilen değerlerin ne manaya geldiğini anlatan Akıncıoğlu, "Elde edilen değerlere göre, tebliğde bal üretimi ve çay şekeri babında tamamen uyduğunu burada ifade etmek gerekiyor. Bunun yanında yaptığımız analizlerde Furuktoz, Glukoz oranının da önemi var. Tebliğde bu oranın yüzde 60'tan fazla olması gerekirken ballarda aldığımız analizlerde bu oranın yüzde 65 ila yüzde 75 arasında olduğunu ve böylelikle bal tebliğinde ifade edilen değerler içerisinde olduğunu belirtmek isterim. Balda önemli prolin aminoasitinin, bir parametre olan balda doğallığın, herhangi bir şekerin katkılanmadığını gösteren bir parametre bize. Tebliğde bu oran 180 miligram/kilogram iken bizim analiz ettiğimiz 26 farklı Ağrı Geven Balında bu oranın standarttın çok üstünde olduğunu ve Ağrı'da üretilen Geven Balının kalite kriterini çok yüksek olduğunu belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

"Ülkemizin doğusunda el değmemiş bir tabiat var, bu tabiatında tabi çok çeşitli bitkisel floriya sahip olduğu çalışmalarla ortaya konulmuş." diyen Akıncıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yüzden bu bölgede arı yetiştiriciliği ve arı ürünlerinin çok iyi değerlere sahip olduğunu belirtmek gerekir. Ayrıca ilimizdeki coğrafi koşullar göz önüne alındığında ilimizde çiçeklenme dönemi yükseltiden dolayı uzun bir süreç alıyor. Ve bu süreç arıcılığın daha uzun bir süreçte gerçekleşmesini ve çiçeklenme döneminin uzun olmasından dolayı bal kalitesini de olumlu etkilediğini belirtelim." (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir