• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Rusya’da Helal Gıda Fuarı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya’nın başkenti Moskova’da dördüncüsü düzenlenen Uluslar Arası Helal Ürünler Fuarı, Rusya Federasyonu’nda İslami usüle göre kesimi yapan et ve tavuk üreticilerini bir araya getirdi. Türkiye dahil yurtdışından gelen şirketler ayrıca elbise, kitap ve çeşitli gıda ürünlerini tanıttı. Katılımcıların fuarda ürünleri almak için sıraya girdiği görüldü. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan bazı katılımcılar, bu tür fuarların kültürler ve dinler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığını kaydetti.

Fuara 300 firma katıldı

Rusya Müftüler Konseyi’nin katkılarıyla Moskova`nın tarihi VDNH isimli fuar alanında düzenlenen Moscow Halal Expo isimli fuara yaklaşık 300 firma katıldı. Rusya’ya ait Müslüman cumhuriyetler Tataristan, Çeçenistan, Başkortostan, Dağıstan ve başka bölgelerden gelen firma temsilcileri kendi helal ürünlerini katılımcılara tanıttı. Moskova başta olmak üzere tüm Rusya’da Çalkan Group`un bilinen helal et markası Ekol de fuarda yer aldı. Ekol şirketi fuara helal tavuk ve kırmızı et ürünlerini tanıtırken, firma ürünleri katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Cihan’a konuşan Rusya Müftüler Konseyi Uluslar Arası Daire Başkanı Renat Abyanov, bu yıl da çok sayıda katılmcıları fuarda görmekten mutlu olduklarını ifade etti. Abyanov, “Bu yıl dördüncüsünü düzenliyoruz. Her yıl katılımcı sayısı giderek artıyor. Sırf açılış merasiminde binden fazla kişi katılmıştı. 3 gün sürecek fuarımıza Almanya, Suudi Arabistan, Kazakistan, Türkiye, Malezya, Kırgızistan, Azerbaycan, İtalya ve başka ülkelerden gelen firmalar var. Yaklaşık 20 milyondan fazla Müslüman’ın yaşadığı Rusya’da helal ürün endüstrisi gün geçtikçe daha da gelişiyor. Üretim artıyor ve hizmet alanları çoğalıyor, dolayısıyla Müslümanların helal ürünlere daha kolay ulaşım imkanları sağlanıyor. Ürünlerin tanıtılmasında ise “Moscow Halal Expo” fuarı ve benzer etkinliklerin büyük önemi var.” dedi.

Fuara gelen insanların sadece helal ürünler değil, İslam ekonomisi ve turizmi gibi hizmet alanlarıyla da tanış fırsatı yakaladığına işaret eden Rusya Müftüler Konseyi üst düzey yetkilisi, “Rusya’da helal ürünler piyasası, yurtdışı firmaların da ilgisini çekmekte. Bu bağlamda ikili ekonomi yatırımlar ve ilişkiler sağlanıyor.” şeklinde konuştu.

Kafkasların şifalı Çeçen maden suyuna büyük ilgi

Çeçenistan Cumhuriyeti’nin doğal maden suyunu tanıtan Çeçen Maden Suyu Firması satış sorumlusu Ramzan, “1840 yılından bu yana tanınan su. Çarlık ve Sovyet döneminde çoğu insan bu sudan şifa buldu. Üretimimiz Çeçenistan’ın Sunjenski tatil bölgesinde. Mide bağırsak hastalıklarına çok iyi geliyor. Bölgemizde 100 yaşına kadar yaşayan insanlar bu suyun sayesinde ayakta. Ayda bin parti olarak Türkiye’ye sevkiyat yapıyoruz. Tabii bu tesis ve ayrıca genel olarak bölgemizdeki turizmin kalkınmasında Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı sayın Ramzan Kadırov’un katkıları var. Bu arada iki savaşın ardından harabeye dönen bu maden suyu tesisinin inşaatını Türk firması yaptı. Buradan onlara şükranlarımızı iletiyoruz.” şeklinde konuştu.

Dağıstanlı firmayı Kafkas halk giysi ile tanıtan Bilal Omarov, “İkinci yıldır katılıyorum. Emeği geçen her kese teşekkür ediyorum. Keşke sık sık yapılsın. Olumlu izlenimler yakalıyoruz.” diyerek kendi Tabasaran (Dağıstan’da yaşayan bir halk) dilinde teşekkürlerini iletti.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir