• DOLAR 34.218
  • EURO 38.136
  • ALTIN 2896.689
  • ...
Herkes girip çıkıyordu ama kimse fark etmemişti. Binlerce yıllık Hitit hiyeroglifleri keşfedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Ören Yeri'nde 1907'de başlayan ve halen farklı ülke ve üniversitelerden arkeolog, Hititolog ve ilgili uzmanlık alanlarından bilim insanlarının katılımı ile Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında devam ederken, kazı alanının dışında ilginç bir gelişme yaşandı ve sıradışı bir keşif gerçekleştirildi.

Ören yerini ziyaret eden her ziyaretçinin hayranlıkla seyrettikten sonra mutlaka içinden geçtiği binlerce taş kullanılarak inşa edilmiş 80 metre uzunluğundaki Yerkapı Tüneli'nde yaklaşık 3 bin 500 yıl önce çizildiği tahmin edilen yeni simgeler bulundu.

Gizemli Hitit Sembolleri Doç. Dr. Bülent Genç tarafından fark edildi

Kazı ekibinden Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Genç, 13 Ağustos'ta öğrencilerle fotoğraf çekmek için ören yerinde gezdiği sırada Yerkapı Tüneli'nin orta kısmındaki taşlara kök boya ile çizildiği tahmin edilen simgeleri fark etti.

Tünelde 249 simgeyi tespit eden Genç, keşfini kazı başkanı Schachner ile paylaştı. Schachner de Yerkapı ve simgelerin 3 boyutlu taramasını yaptırarak, hiyeroglifleri bilim dünyasına kazandırdı.

Simgelerin, tünelin her mevsim ortalama sıcaklığa sahip olması, güneş ve yağmur girmeyen karanlık bir ortamda bulunması gibi nedenlerle binlerce yıldır bozulmadan günümüze ulaştığı tahmin ediliyor.

Simgelerin hangi anlamları taşıdığıyla ilgili çalışma başlatıldı.

Schachner, 249 hiyeroglifle ilgili farklı uzmanlık alanlarından bilim insanlarının incelemesinin sürdüğünü söyledi.

Hattuşa'da arkeolojik kazı çalışmalarının 1907'de Yerkapı'dan başladığını, bugüne kadar kendisi de dahil kazı yapan herkesin onlarca kez tünelden geçtiğini ancak kimsenin hiyeroglifleri fark etmediğini dile getiren Schachner, keşfin ardından İstanbul Üniversitesinden Hititolog Doç. Dr. Metin Alparslan'ın simgelerin hangi anlamları taşıyor olabileceğini belirlemek üzere çalışmalara başladığını aktardı.

Hattuşa'nın zirvesinde yer alan Yerkapı Tüneli'nin Hititler için son derece önemli olduğunu vurgulayan Schachner, yeni bulunan hiyerogliflerle tünelin ne amaçla kullanıldığını daha iyi anlama imkanı bulacaklarına işaret etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir