• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hafızlık proje okullarında öğrenciler örgün eğitimden kopmadan hafızlık yapma imkânı buluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İmam hatip ortaokullarında uygulanan hafızlık projesi hakkında İLKHA muhabirine konuşan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, hafızlık projelerinin sürdürüldüğü ortaokullarda öğrencilerin örgün eğitimden kopmadan hafızlık yapabildiklerini, LGS sürecinde ise yoğun bir çalışma ile ciddi başarılar elde ettiklerini ifade etti.

"Hafızlık projesi, örgün eğitimden kopmadan gerçekleşen bir model okul projesidir"

Ceylan, "İmam hatip okullarımız özellikle son dönemde program çeşitliliğiyle, farklı proje başlıklarıyla sahada aktif bir şekilde varlığını devam ettiriyor. Bunlardan birisi de hafızlık proje okullarımız. Öğrencilerimiz örgün eğitim ile birlikte aynı zamanda hafızlık yapabildikleri proje okullarımız var. Türkiye genelinde 195 tane ortaokul bazında hafızlık proje okulumuz var. 18 bin 872 öğrencimiz buralarda hafızlıklarını sürdürüyorlar. Hafızlık proje imam hatip ortaokullarımız, öğrencinin örgün eğitimden hiç kopmadan Kur'an ezberini, hafızlığın standartları içerisinde gerçekleştirebildiği bir model okul projesidir." dedi.

"Hafızlık yapmak okul başarısına engel değil"

Bu ülke insanının en zor dönemlerde bile Kur'an'a, hafızlığa sahip çıkarak destek verdiğini hatırlatan Ceylan, "Bu noktada hafızlığa rağbet elhamdülillah çok yüksek. Türkiye'nin dört bir yanında, 195 okulda hafızlık projemiz devam ediyor. Velilerimiz bu proje okullarına öğrencilerini gönderiyorlar. Öğrencilerimiz, örgün öğretim ile birlikte 2 yıl içerisinde hafızlıklarını bitiriyorlar. Aynı zamanda okul derslerinde, arkadaş ortamından da geri kalmadan hafızlık projesini sürdürüyorlar. Ortaokul bitmeden LGS'ye hazırlanma sürecine geldiklerinde hafızlıkları bitmiş ve son sene LGS'ye hazırlığa geçmiş oluyorlar. Hayatın içinde, örgün eğitimle birlikte sürdürülen çok kıymetli bir proje. Hamdolsun mezunlarını vermeye başladı. Öğrencilerimiz hafızlıklarını bitirip icazetlerini aldılar. Geçen sene hafızlık proje okullarımızdan bir tanesi Ayasofya'da icazet törenini gerçekleştirdi. Çok güzel bir atmosferdi. O küçük dimağlar, koca gönüller hafızlıklarını bitirip icazetlerini aldılar. Türkiye'nin dört bir yanında Kur'an bülbülleri imam hatip okullarımızda yetişmeye devam ediyor. Anadolu'nun her noktasında rağbetin yüksek olduğunu ve buranın çıktıları itibarıyla da çok kıymetli öğrenciler yetiştirdiğini söyleyebilirim. Her sene LGS'de 500 tam puan yapan ve hafızlık proje okullarımızdan mezun öğrencilerimizin olduğuna şahitlik ediyoruz. Kur'an ezberinin, hafızlığın aslıda okul derslerine ve LGS'deki başarıya engel olmadığını bu gençlerimiz bizzat ispatlıyorlar. Bu sene de yine 500 tam puan alan hafız öğrencilerimiz vardı." diye konuştu.

"Ülke insanı hafızlığa sahip çıkıyor, öğrencilerimiz Kur'an'ın bereketiyle donanıyor"

Ortaokulda uygulanan hafızlık projesinin ötesinde lisede de hafız öğrenciler için hafızlıklarını haslayabilecekleri sınıfların oluşturulduğunu kaydeden Ceylan, "Sadece hafızlara özgü sınıfların oluşturulduğu imam hatip liselerimiz var. Burada kendi iç müfredatları düzenlenerek hafızlıklarını haslayarak unutmamalarını sağlıyoruz. Hamdolsun hafızlık projesi imam hatip okullarımızda tekrardan canlandı. 18 bin 872 öğrencimiz, şu anda ortaokul sıralarında hafızlık yapıyor. Bunlar proje olarak tanımlanmış 195 okulumuzun içerisindeki öğrenciler. Bunun haricinde Türkiye'deki diğer proje okullarımızda, adrese dayalı okullarımızda, bir hocamızın etrafında hafızlık yapan muhakkak bir grup var. Bir yandan örgün eğitimle imam hatipte okuyorlar, bir yandan da hafızlıklarını sürdürüyorlar. Hem bu ülkenin insanı hafızlığa sahip çıkıyor hem de öğrencilerimiz Kur'an'ın bereketiyle donanıyor. Zihinlerin açık olduğu süreçte örgün eğitimden de kopmadan başarılı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar." şeklinde konuştu.

Her çocuk hafız olabilir mi? Hafızlık proje okullarında öğrenciler hangi süreçlerden geçiyor?

Hafızlık proje okullarında okumak isteyen öğrencilerin yaz aylarında bir eğitime tabi tutularak hafızlığa yatkın olup olmadıklarının uzman eğitimciler tarafından kararlaştırıldığını belirten Ceylan, öğrenci kabul süreci ve sonrasında verilen eğitimler hakkında da şunları aktardı:

"Hafızlık proje okullarımız zaten sahada biliniyor. Merak eden velilerimiz kendi il ve ilçelerinde muhakkak hafızlık proje okulu bulabilirler. Bu okullar sınavla öğrenci alıyor. 4'üncü sınıfı bitirip 5'inci sınıfa geçecekleri süreçte okula gidip müracaat ediyorlar. Okul kendi sınavını yapıyor. Burada 2 süreç uygulanıyor. İlk olarak akademik başarı noktasında bir sınav yapılıyor, ikinci olarak da öğrencinin hafızlığa yatkınlığı ile ilgili yazı bir eğitim veriliyor. Yazın bir buçuk ay kadar yüzüne okuma yapıyorlar. Hafızlık hocalarının gözetiminde öğrencinin hafızlık yapıp yapamayacağına uzman eğitimciler karar veriyorlar. 5'inci sınıfa başladıklarında kendileri için oluşturulan hafızlık sınıflarında eğitime başlamış oluyorlar. 5'inci sınıfta genelde yüzüne okuma gerçekleşiyor. Kimi öğrenciler hafızlığa başlamış oluyor. 6'ncı sınıfta okula ara verip ancak aynı zamanda örgün eğitimin bir şekilde dışarıdan devam ettiği hafızlık sürecini devam ettiriyorlar. 7 ve 8'inci sınıfta zaten hafızlıklarını bitirmiş oluyorlar. 8'inci sınıfta yoğun olarak artık sınava hazırlanmış oluyorlar. Benim çocuğum da hafızlık yapsın ama aynı zamanda örgün öğretimden de kopmasın, eğitim süreçlerinin içerisinde kalsın, arkadaş ortamını sürdürsün diyen tüm velilerimiz kendi bulundukları il ve ilçelerde hafızlık proje okullarına müracaat edebilirler. Önümüzdeki sene itibarıyla yeni sene başlangıcında tekrardan yeni öğrencilerimizi, hafız adaylarımızı imam hatip okullarımızdaki hafızlık projesine bekliyoruz." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir