• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
“Gerginliğin zamanı değil” HEM SİLAH YIĞIYOR HEM AKIL VERİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FARUK KUZU / DOĞRUHABER

YUNANİSTAN ULUSLARARASI ANLAŞMALARI ÇİĞNİYOR!

Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a (GASA) zırhlı araç sevk ettiği anlar Türkiye İHA’ları tarafından görüntülendi.

Çıkarma gemilerinin Midilli ve Sisam'a özellikle ABD tarafından hibe edilen askeri araçları sevk etmesi dikkati çekti.

Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a yönelik uluslararası hukuku çiğneyen faaliyetleri görüntülendi.

Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Ege'de görev uçuşunda bulunan TSK’ye ait İHA'lar bir hareketlilik tespit ederek, Yunanistan'a ait iki çıkarma gemisinin Midilli ve Sisam'a seyir halinde olduğunu belirledi.

Söz konusu gemilerin GASA statüsündeki Midilli'ye 23, Sisam'a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Zırhlı araçların ABD tarafından Dedeağaç Limanı'na gönderilen araçlardan olması dikkati çekti.

TÜRKİYE: KABUL EDİLEMEZ!

Güvenlik kaynakları, 18 Eylül ve 21 Eylül'de yaşanan bu olayları Yunanistan'ın Türkiye'ye yakın adaları silahlandırmaya ve GASA statüsünü ihlal etmeye devam ettiğinin en açık göstergesi olarak nitelendirdi.

GASA'lara özellikle ABD tarafından hibe edilen silahların yerleştirilmeye çalışıldığını ifade eden kaynaklar, yapılan diyalog ve iyi komşuluk çağrılarına karşı NATO'da müttefik olan Yunanistan'ın uluslararası hukuk ve müttefiklik ruhuna aykırı bu saldırgan eylemlerini "asla kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

GERGİNLİĞİ TIRMANDIRAN ABD’DEN İLGİNÇ ÇAĞRI

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki Ege adalarına zırhlı birlik çıkarmasına yönelik bir soru üzerine, “NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil” dedi.

Yunanistan’ın Rus yapımı S-300 füzeleriyle Türk F-16’lara radar kilidi atmasıyla, seçimlerin yaklaştığı ve iki ülke arasında gerginliğin gün geçtikçe arttığı bir dönemde Yunanistan tarafında yer aldıklarını gizleme gereği duymayan ABD’nin Dışişleri sözcüsünden gelen bu açıklama Türkiye’de olayları takip eden vatandaş tarafında “ilginç bir açıklama’ şeklinde karşılandı

6 Eylül’de Bosna-Hersek’te konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan hakkındaki, “Türkiye gerçekten bir Avrupa Birliği ülkesine askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu” sorusunu, “Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. ‘Eğer bir gece ansızın gelebiliriz’ diyorsak vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek yanıtlamıştı.

TÜRKİYE’DEN GERGİNLİĞİ ARTIRAN İKİ ÜLKEYE NOTA!

İki gün önceyse Yunanistan’ın Ege’deki Midilli ve Sisam adalarına zırhlı araçlar sevk ettiği ortaya çıkmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Midilli ve Sisam adalarına ABD menşeli zırhlı araçlar konuşlandırması sebebiyle Yunanistan ve ABD’ye protesto notası vermişti.

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Ned Price, AA muhabirinin “Yunanistan’ın Ege’de GASA kapsamındaki adalara onlarca zırhlı araç ve tank çıkararak provoke ettiği gerilimin tırmanmasından endişe etmiyor musunuz” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Rusya’nın bir kez daha egemen bir devleti işgal ettiği, transatlantik toplum ve uluslararası toplumun Ukrayna halkının yanında olduğu ve Rus saldırganlığına karşı durduğu bir dönemde, şimdi NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil. NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve her türlü zor farklılıkları çözmek için diplomatik olarak birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz.”

"BİR SAVAŞ ÇIKARSA EN BÜYÜK ZARARI YUNANİSTAN GÖRÜR"

Memleket gezileri kapsamında Kahramanmaraş'a gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, burada yaptığı esnafı ziyareti sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yapıcıoğlu, "Yunanistan'ın gerginliği tırmandırması sanki birilerinin kışkırtmasıyla yaptığı kanaatindeyiz. Yunanistan kendi iradesiyle hareket etmiyor diye düşünüyoruz. Daha önce Ukrayna, ondan önce de Gürcistan yine Batı'nın kışkırtmalarıyla ya da onun cesaretlendirmeleriyle bazı hareketlerde bulundular ama neticede Batı onları yüzüstü bıraktı. Eğer Yunanistan yönetimi, kendi milletinin çıkarlarını, kendi milletinin güvenliğini, iyiliğimi istiyorsa kışkırtmalara, özellikle Amerika ve İngiltere'nin ya da diğer Avrupa ülkelerinin kışkırtmalarına gelmesin. Savaş iyi bir şey değil ama eğer bir savaş çıkarsa en büyük zararın Yunanistan'a dokunacağını, Yunanistan da görmeli, bu kışkırtıcı tavırlarından vazgeçmeli diye söylüyoruz. Eğer Türkiye ile Yunanistan arasında böyle bir savaş çıkarsa Yunanistan bilsin ki bundan asla bir fayda sağlamayacaktır. Şu andaki gerginliğin tırmanması ne Yunan idarecilerinin ne de halkının faydasına değildir. Bu yüzden Yunanistan'ın bir an önce bu kışkırtıcı tavırlarından vazgeçmesini temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir