• DOLAR 34.655
  • EURO 36.359
  • ALTIN 2931.134
  • ...
Avukat Gülden Sönmez, İstanbul Barosu seçimlerinde başkan adayı olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021 yılında yapılan İstanbul Barosu Genel Kurulu ve seçimlerine ilk kez giren ve seçime damgasını vuran Bağımsız Avukatlar (BAK), 22-23 Ekim 2022'de gerçekleştirilecek genel kurul toplantısında, İstanbul Barosu'ndaki değişim için yeniden seçime girecek.

56 bin üyesi ve köklü geçmişiyle dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu, yargı krizleri, barolar ve siyaset tartışmaları, mesleğin içinden çıkılmaz gibi görünen sorunlarının tam ortasında ve avukatların yaşam hakkının ağır tehlike altında olduğu bir dönemde genel kurul seçimini gerçekleştirecek.

Fatih'te bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısıyla İstanbul Barosu için Avukat Gülden Sönmez'i aday olarak gösterdiklerini ilan eden Bağımsız Avukatlar, başkanlığı kazanmaları halinde uygulamaya geçirmeyi planladıkları projelerini de açıkladı.

İntihar eden avukatlar ve stajyer avukatların sorunları

Kuruluş adına açıklama yapan Avukat Gülden Sönmez, "Bağımsız Avukatlar, ötekisi, karşı mahallesi olmayan, haktan üstün bir değer tanımayan, yargının sorunlarına daha fazla avukatın katılımıyla çözüm üretmeye çalışan bir anlayışla gelmek istiyor." dedi.

Hukuk eğitiminden başlamak üzere meslektaşlarının, yargının can yakıcı sorunları olduğunu belirten Sönmez, intihar eden avukatların, görevlerini yaparken farklı saldırılara maruz kalan, saygısız davranışları yutmak zorunda bırakılan avukatların, stajyer avukatların İstanbul şartlarında yaşadıkları sorunların sürekli gündemlerinde olduğunu ifade etti.

"Daha güçlü ve katılımcı bir baro ile sorunların çözüme kavuşur"

Sönmez, "Stajyer avukatlar, staj yapacak ofis bulmakta, mesleği öğrenecek imkân ve ortam bulmakta zorlanıyorlar. Genç meslektaşlarımız bir taraftan ekonomik krizlerle boğuşurken bir taraftan avukatlık mesleğinin heyecanını kaybetmeden taşımak için bu süreci geçirmeye gayret ediyorlar. Avukatlık kanunu ve mevzuatına baktığımızda sorunlarımızı çözmekten ne kadar uzak bir yönetim biçimine mahkûm edildiğimizi görüyoruz. Tüm bunların çözümünün daha katılımcı, daha iyi organize edilmiş ve daha çok avukatın aktif olduğu daha güçlü bir baro ile mümkün olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Ücretli çalışan avukatlar sorunu

Sönmez, yönetime gelmeleri halinde yapmayı planladıkları uygulamaları da maddeler halinde şu şekilde sıraladı:

"Öncelikle ücret karşılığı bir avukatın yanında veya tüzel kişilerin bünyesinde çalışan meslektaşlarımızın sayısı çoğunluğa ulaştı. Ücret karşılığı çalışan meslektaşlarımızı bağlı veya işçi olarak tarif etmek istemiyoruz. Avukatlık faaliyetinin bağımsız niteliği ilkesini ücretli çalışma ile değişemeyeceğine inanıyoruz. Ücretli çalışan avukatlar için 'mesleğin sorumluluğu sende, avukatlı ücreti ise işveren avukatta' şeklinde ifade edilebilecek zımni kabul ancak avukatların en büyük örgütlenmesi olan barolar tarafından değiştirilebilir. Ücret karşılığı çalışan avukatların bağımsız faaliyetleri ve meslek kuralları ile garanti edilecektir.

"CMK görevlendirmelerinde mevcut sorununun köklü bir şekilde çözümü için gayret ortaya koyacağız"

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliği arasında yaşanan bir polemik söz konusu olmuştu. CMK ücret tarifesi sebebiyle avukatların talep ettiği değişiklik kabul görmediği için Türkiye Barolar Birliği ve barolar tarafından yavaşlatma ile boykot üzerine Adalet Bakanı'nın talihsiz, kabul edilemez açıklamalarına muhatap kalmıştık. Önümüzdeki dönemde avukatlık asgari ücret tarifesi ve CMK görevlendirmelerinde ekonomik gelişmelerin tarifeye aylık olarak yansımasının düzenlendiği bir sistem getirmek gibi bir projemiz var. Aylık açıklanan ÜFE TÜFE oranlarına göre açıklanan tarifelerde kendiliğinden açıklanan artış olması gibi bir sistem ile CMK görevlendirmesiyle mesleğini icra eden meslektaşlarımızın mevcut sorununun köklü bir şekilde çözümü için gayret ortaya koyacağız.

Avukatlığın bir kamu hizmeti olduğu unutulmadan avukatlar için ücret doğuran kanuni vekâletin CMK görevlendirme, adli yardım ve avukatlık ücretleri dâhil tüm iş ve işlevlerin KDV vergisinden istisna tutulmasının sağlanması için bir mücadele ortaya koyacağız.

CMK görevlendirmelerinde adalet bakanlığı tarafından yayımlanan avukatlık ücret tarifesine uyması ve CMK görevlendirmelerinde avukatlık asgari ücret tarifesi belirlenen miktarlardan az olmamak kaydıyla ücret ödenmesi sağlanacaktır.

"Avukat cinayetleri arttı"

Her gün bir meslektaşımızın çeşitli ortamlarda güvenlik riskiyle karşı karşıya olduğunu. görüyoruz. Avukatların fildişi kuleleri, güvenlik kodlarıyla girilen, toplumdan uzak odaları yok. Hal böyleyken avukatlara karşı artan saldırılar, cinayetler çarpıcı derecede artmıştır. Buna karşı acil güvenlik hattı kurmayı ve haciz mahallinde, çeşitli ortamlarda kolluk bulundurulması zorunluluğu getirilecektir. Ayrıca güvenlik ile ilgili diğer riskler için de gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Sorunlarımız büyük. Yargının işleyişinde, Türkiye'nin genel hukuk ve adalete erişim problemleri, mesleğimizin algılanışı, konumu itibarıyla ilgili rahatsızlık duyduğumuz birçok konu var. Buna mahkûm olmadığımıza inanıyoruz. Avukatlar olarak güçlü, katılımcı bir baro ile hep birlikte böyle bir süreci inşa edebilirsek değişimin çok da yakın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir