• DOLAR 34.211
  • EURO 37.814
  • ALTIN 2916.905
  • ...
TBMM`de Gerginlik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP`li milletvekilleri andiçmeye başladı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.

Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.

Daha sonra, Adana`dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP`li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.

Genel Kurulda, milletvekillerinin andiçmesinin ardından 61. Hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak.

CHP`liler yakalarında `Egemenlik kayıtsız şartsız mileltindir` kokartı taşıyor.

MECLİS`TE BALBAY VE HABERAL GERGİNLİĞİ

Tahliye edilmeyen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal`ın adı Meclis`te yoklamada isminin okunmaması CHP`lilerin tepkisine neden oldu.

CHP Grupbaşkanvekili Muharrem İnce, Haberal ve Balbay`ın isminin okunmamasına tepki gösterdi. İnce Meclis Başkanı`na hitaben `kendinizi mahkeme yerine koyamazsınız` dedi.

BOZDAĞ: BDP GRUBUNUN DA YAKIN ZAMANDA BU KUTSAL ÇATI ALTINA GELMESİNİ UMUYORUM

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin yemin etmesi noktasında sağlanan mutabakatın, uzlaşmanın, parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturmasını dileyerek, ``BDP Grubunun da yakın zamanda bu kutsal çatı altına gelmesini umuyorum`` dedi.

Bozdağ, AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş`in Srebrenitsa soykırımın 16. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı gündem dışı konuşmayı yanıtladı.

Bekir Bozdağ, milletvekillerinin yemin etmesi noktasında sağlanan mutabakatın, uzlaşmanın, parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturmasını ve başta yeni Anayasa olmak üzere parlamentonun önemli çalışmalara imza atmasını diledi.

BDP Grubunun da yakın zamanda bu kutsal çatı altına gelmesini umduğunu belirten Bozdağ, ``Her türlü sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu bütün siyasi partiler vurguluyor ve buna inanıyor. Bu inancın gereği Mecliste olmaktır ve sorunların çözümüne aktif katkı sunmaktır`` diye konuştu.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI

Bozdağ, Srebrenitsa soykırımının gerçekleştiği yılın, insanlık sınavında, BM`nin, AB`nin, uluslararası örgütlerin, toplumun ve devletlerin kaldığı bir tarih olduğunu ifade etti. Bozdağ, şunları söyledi:

``Burada herkes sınavda kaldı çünkü bu süreci izlediğiniz zaman soykırım bağıra bağıra geliyor. BM, güvenli alan ilan ettiği yerlerde hem de BM`nin gözetim ve denetimi altında olan yerlerde görevlerin yapılması konusunda inisiyatif alınmaması, ihmaller gösterilmesi sonucunda adeta bu soykırımın yapılma süreci göz göre göre gelmiştir. Dünya devletleri ve örgütleri, bu süreci kontrol noktasında gerekli sınavı başarıyla verememiştir.

Bu bir soykırımdır. 8 binden fazla koruma altında olan insan, yaşlılar, kadınlar, çocuklar insanlık suçu işlemek üzere her türlü hazırlığı yaptığı belli olan eli kanlı katillere maalesef emanet ediliyor. Bunlar teslim edildikten sonra hemen öldürüldükleri haberleri geldiği halde bakiye teslimler de devam ediyor. Büyük bir insanlık dramı, vahşet, soykırım 21. yüzyılın içerisinde Avrupa`nın ortasında bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştirilmiş oldu.``

Türk milletinin her zaman Boşnakların, Bosnalıların o günde de sonrasında da yanlarında olduğunu belirten Bozdağ, savaşın devam ettiği yıllarda Türk milletinin dualarıyla ve devletin imkanlarıyla Bosnalıların yanında olduğuna bütün dünyanın şahit olduğunu kaydetti.

Bu birlikteliğin her iki ülkenin katkılarıyla devam edeceğini söyleyen Bozdağ, Türkiye`nin Bosna Hersek`in bağımsızlığını ilan etmesinin adından da azami derecede destek olduğunu ve gayret sarf ettiğini dile getirdi.


AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir