• DOLAR 32.499
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2442.331
  • ...
Putin ve Obama Esad`ta Anlaşamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
 
Bölgede şiddet daha da tırmanırken her iki lider de Cenevre`de yapılması planlanan zirveye atıfta bulunarak müzakerelerden yana olduklarını ifade ettiler.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini ağır silahlar ile destekleyen Rusya ile CIA`ye Esad muhaliflerini silahlandırması emrini veren ABD arasında yine de derin farklılar bir kez daha gün yüzüne çıktı.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, anlaşmazlığın merkezinde Esad`ın kaderinin ne olacağı sorusu olduğunu söyledi. ABD, Suriye`de yaşanacak bir geçiş sürecinde Esad`ın yer almamasını isterken Rusya bunun tersini savunuyor.
 
Tartışma iki liderin yaptıkları ortak basın toplantısına da taşındı. Her iki liderin açık bir tartışmaya girmemek için zorlandıkları gözlendi.
Basın toplantısında konuşan Obama, "Suriye konusunda farklı bakış açılarımız var. Ancak şiddeti azaltma ve kimyasal silahların kullanılmaması konusunda aynı düşünceleri paylaşıyoruz" dedi.
 
Buna karşın Putin ise: "Tabi ki aynı fikirde değiliz. Ancak hepimizin niyeti Suriye`deki şiddeti sona erdirmek" dedi.
Öte yandan diğer Batılı liderler de Esad`a desteğini yumuşatması için Putin`e baskı uyguluyor.
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bir Fransız kanalına yaptığı açıklamada Putin`in de dahil olduğu tüm G8 liderlerinin Esad`ı kimyasal silah kullandığı gerekçesi ile kınaması gerektiğini belirtti.
 
G-8 toplantısına kadar konuyla ilgili tansiyon zaten artmıştı. Geçen hafta Obama yönetimi Esad güçlerinin çatışmalar sırasında kimyasal silah kullandıklarını gösteren delillere ulaştıklarını ve muhalifleri silahlandıracağını açıklamıştı.
 
Ayrıca muhalifleri silahlandırma kapsamında ABD`li askeri yetkililer Suriye toprakları içerisinde bir uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasını teklif etmişlerdi.
 
Dün erken saatlerde ise Rusya Dışişleri Bakanı Alexander Lukashevich yaptığı bir basın toplantısında bu tarz bir uçuşa yasak bölgenin uluslararası yasalara aykırı olacağın belirtmişti.
 
Rusya`nın 2011`de Libya`da oluşturan uçuşa yasak bölgeye de karşı çıktığı hatırlatan Lukashevich, "Suriye`de de aynı durumun tekrarlanmasını istemiyoruz. Prensipte böyle bir senaryoya izin vereceğimizi de düşünmüyorum" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir