Vergi Müfettişleri Genel Başkanı Başli: Vergi müfettişlerinin özlük hakları geliştirilsin
Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Ahmet Halis Başli, vergi müfettişlerinin özlük haklarının geliştirilmesini istedi.
Vergi Müfettişleri Derneği Yönetim Kurulu, Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda gündemde olan vergi müfettişlerinin kamudan ayrılıp özel sektöre yönelmesi ve özlük hakları konuları öne çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılında bürokratik oligarşiye karşı yürüttüğü mücadele neticesinde denetim birimlerini tek çatı altında toplayarak Vergi Denetim Kurulunu inşa ettiğini belirten Başli, "Bugünden bakarak ifade edebilirim ki, kendisinin de belirtmiş olduğu gibi ülke için çok hayırlı bir işe vesile olundu. Bu reform ile denetimde çok başlılık ortadan kalktı ve denetimin tek bir elden yürütülmesi sağlandı. Açıklanan faaliyet raporlarımızda da görüleceği üzere görev yapan Vergi Müfettişlerinin sayısı yıldan yıla yeni alımlarla artırıldı ve bu durum vergi denetiminde kalitenin ve verimliliğin artırılmasını sağladı. Vergi Müfettişleri mesleğe giriş tarihinden itibaren fiilen üç ila beş yıl süren zorlu eğitimlere ve bu eğitimler sonucu düzenlenen birbirinden zorlu sınavlara tabi tutulmaktadırlar. Böylece başta mevzuat, denetim ve liyakat olmak üzere her anlamda devletin en önemli ve en yetkin denetim gücünü temsil etmektedirler. Bu anlamda yıldan yıla artan bir vergi inceleme sayısı ve tarhı istenen vergi ve vergi cezası grafiği karşımıza çıkmaktadır." dedi.
Vergi incelemelerinin neticelerinden bahseden Başli, "Vergi Müfettişleri tarafından 2021 yılında 54 bin 65 mükellef incelenmiş, 66,2 milyar lira matrah farkı bulunmuş, 24,2 milyar lira vergi tarhı istenilmiş ve 50,8 milyar lira vergi cezası tarhiyatı önerilmiştir. Son beş yılda ise toplam 230 bin 983 mükellef incelenmiş, 310,1 milyar lira matrah farkı bulunmuş, 74,1 milyar lira vergi tarhı istenilmiş ve 148,9 milyar lira vergi cezası tarhiyatı önerilmiştir. Vergi Müfettişleri, vergi incelemeleri, denetim ve soruşturma görevlerinin yanı sıra, başta FETÖ olmak üzere, terörün finansmanının engellenmesi, esasında millete ait olan para ve mal varlıklarının kayıt altına alınması, raporlanarak devletimize iade edilmesi, basına Demir Yumruk Operasyonu olarak yansıyan son yılların en büyük mali operasyonu başta olmak üzere birçok mali suç operasyonlarının icra edilmesi, Enflasyonla Mücadele Timi olarak bilinen enflasyonla mücadelede fiili envanter, stok ve fiyat çalışmalarının sahada yönetilmesi ve icra edilmesi gibi birçok kritik öneme sahip işlerde görev aldılar ve bu görevlerine halen devam etmektedirler." ifadelerini kullandı.
Başli Konuşmanın devamında "Aynı zamanda Vergi Denetim Kurulu bünyesinde yetiştirilen Vergi Müfettişleri, Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Konseyi ve benzeri kurum ve kuruluşlarda ve tüm bakanlıkların üst düzey yöneticiliklerinde çok önemli görevler üstlenmektedirler. Malumunuz üzere dünyayı etkisi altına almış olan ekonomik buhranda Türkiye için Vergi Müfettişleri, ekonomi politikalarının yürütülmesi, vergi politikalarının geliştirilmesi ve icra edilmesi, gelir dağılımında adaletin sağlanması hususlarında ciddi görev almakta ve bu süreçte üzerine düşen tüm görevleri layıkıyla yerine getirmişlerdir ve getirmeye de devam edeceklerdir." ifadelerine yer verdi.
Vergi Müfettişlerinin birçok alanda çalıştıklarının altını çizen Başli, şu ifadelere yer verdi:
Vergi Müfettişleri, sektör araştırmalarının yanı sıra dijital dönüşüm birlikte ortaya çıkan Kripto Para, Dijital Yayıncılık ve Sosyal Medya gibi yeni sektörler hakkında da araştırmalar yapmak üzere kurulan ekiplerde görev almaktadırlar. Sizlere şunu açık yüreklilikle ifade edebilirim ki, ülkemizde denetim dendiğinde, şurada bir sorun var bunu kim çözer, kim araştırır, kim halleder dendiğinde, şöyle bir ekip kurulacak bu ekiplere kim liderlik yapar dendiğinde akla ilk gelen unvan Vergi Müfettişleridir. Elbette bu noktada gururlanmaktayız ve her daim millet için hayırlı olan her işte Vergi Müfettişleri olarak elimizi taşın altına koymaktan tereddüt etmeyeceğiz.
Başli son olarak "Başta da belirttiğim üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın özveri ile kurmuş ve bugüne getirmiş olduğu Vergi Denetim Kurulunun ve burada görevli Vergi Müfettişlerinin bugün ülkemiz ve devletimiz için ne denli önemi haiz oldukları ortadadır. Kamu personel hiyerarşisi içinde doğrudan Bakan'a bağlı olarak görev icra eden Vergi Müfettişleri ve aynı zamanda diğer denetim birimleri; gelinen süreçte başta maaş, tazminat ve ek gösterge anlamında çok geri kalmış durumdalar. Maddi anlamda yaşanan bu eksiklik meslek mensuplarının kamudan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple azımsanmayacak sayıda Vergi Müfettişi mesleğinden istifa ederek özel sektörü tercih etmekte, devletimiz de yetişmiş insan gücünü kaybetmektedir. Ülke genelinde zorlu şartlarda görev yapan denetim birimlerinin özlük hakları konusunda en yakın zamanda hak ettikleri seviyeye ulaştırılacağı hususunda inancımız tamdır. Ve bu hususa ilişkin talebimizi buradan sizin aracılığınız ile tekrardan dile getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)