• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçiler girdi maliyetlerinin desteklemelerle düşürülmesini talep ettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Erbeyi, 2020 Covid-19 salgını, akabinde Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'in ihracat kısıtlamaları nedeniyle fosfat üre ve potasyum fiyatlarında son 2 yılda yüzde 100’ün üzerinde bir artış gerçekleştiğini belirtti.

Girdi fiyatlarının yükseldiğini ifade eden Erbeyi, çiftçilerin girdi maliyetlerinin acilen desteklemelerle düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Son 2 yılda gübre fiyatlarının birtakım sebeplerden artış gösterdiğini belirten Erbeyi, "Malumunuz 2020 Covid-19, akabinde Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'in ihracat kısıtlamaları nedeniyle fosfat üre ve potasyum fiyatları son 2 yılda yaklaşık yüzde 90, yüzde 70 ve yüzde 280 bir artış gerçekleşti. Gübre fiyatlarının artışı, motorinin ve diğer girdi maliyetlerinin artışı, bunu da tabii ki gıdada güvenlik için ciddi risk oluşturabilmektedir. Çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin gerçekten acilen desteklemelerle düşürülmesi lazım ki çiftçi sürdürülebilir bir tarım yapabilsin. Dünya genelinde ve ülkemizde gıdanın ne kadar önem arz ettiği malumunuzdur. Onun için çiftçinin üretime devam etmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Çiftçilerin üretim yapabilmesi için ürünlere güzel bir fiyat verilmesi lazım"

Mardin Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi

Üretimin devam etmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi, fiyat biçilen tarım ürünlere uygun bir fiyatın biçilmesini belirten Erbeyi, "Dünya içinde bugün gerçekten bu savaştan dolayı hem dünya hem de ülkemizde gıda krizinde. Onun için bizim üretim yapmamız lazım. Ülkemizdeki çiftçilerin üretim yapabilmesi için ülkeyi doyurması için bu girdi maliyetleri çiftçinin buğdayı, mısırı, pamuğun güzel bir fiyata gidebilmesi için çiftçi de bunu devam ettirebilmesi için güzel bir fiyat verilmesi lazım. Örneğin şu an biz Mardin, Urfa ve Diyarbakır ovasında pamuk hasatı başlamak üzere bazı yerlerde yavaş yavaş başlandı. Ama şimdiye kadar pamuk fiyatları açıklanmadı. Hükümet tarafından fındıkta, üzümde açıklanan fiyatları istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Çiftçinin malını bekletme gibi bir lüksü yoktur"

Zamanında ürünlere uygun bir fiyat biçilmesi gerektiğini bu hususta çiftçinin malını bekletme gibi bir lüksünün olmadığını vurgulayan Erbeyi, "Çiftçinin malını bekletme gibi bir lüksü yoktur. Pamuk çıktığı zaman pamuğun fiyatı belli olmazsa ucuz bir fiyatla serbest piyasadaki tüccarların eline düşecek. Bu da çiftçiyi zor durumda bırakacak. Tarım Bakanlığının üzerine düşen, çiftçinin pamuk fiyatını, mısır fiyatını hasat başlamadan açıklanması ve piyasa fiyatının üzerinde olması lazım. Akabinde, pamukta, mısırda ve buğdayda desteklemelerin arttırılmasıdır. Arttırılmadığı takdirde hem motorin hem gübre hem bugün elektrik hem de ilaç parası çiftçiyi zor durumda bırakıyor." ifadelerini belirtti.

Yükselişte olan gübre fiyatlarına değinen Erbeyi, "Bugün piyasada alt gübre dediğimiz 20-20 gübresi 12,5 ila 13 arasında gidiyor. Bugün 11'inci ayda buğday ekimi başladığı zaman bu artacaktır. Çünkü piyasa serbest bir piyasadır. Denetlenmeyen bir piyasadır o yüzden artış öngörülüyor. Üre fiyatı 13,600 lira civarı, DAP alt gübre 18,700 lira olmuş. 1 ton gübrenin fiyatı bu kadar. Diğer girdi maliyetlerini de hesapladığımız zaman gerçekten çiftçi zor durumdadır.” dedi.

“Buğdayın, mısır ürünlerinin alternatifi yok. Ana ürünlerdirler”

Erbeyi bu sorunlar çözüme kavuşması için son olarak şu talepte bulundu:

"Bizim burada talebimiz hükümetimize diyoruz ki madem üretim önemlidir, madem gıda önemlidir, madem gıda en büyük silahtır. Üretime devam edilmesi, gıdanın herkese rahat bir şekilde ulaşabilmesi lazım. Alım gücünün üstünü alabilmesi için üretim yapılması lazım. Bizim hem hükümetten hem Tarım Bakanlığından hem de Cumhurbaşkanından talebimizdir, lütfen çiftçinin yanında olun." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir