• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Eğitim Bir-Sen: Sözleşmeli arkadaşlarımızın tüm sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilerek, mali ve özlük haklara ilişkin farkların giderilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Selvi, sözleşmeli memurların durumunu ele alarak sözleşmeli memurların bir an evvel kadroya alınması gerektiğini ifade etti.

Kadrolu istihdamı önemsediklerini belirten Selvi, "6'ncı dönem toplu sözleşmede sözleşmelilerin durumunu görüşmek üzere işveren heyet temsilcisi hükümet yetkilileri ile yetkili sendika olarak Memur-Sen ve Memur-Sene bağlı sendikalar ile birlikte 2022 yılında bir çalışma yapılması sorun olarak görülen alanların çözülmesi ile ilgili bir mutabakat sağlandı. Bu çerçevede toplu sözleşmede bu boyutuyla ek göstergelerinin düzenlenmesi, sözleşmelilerin durumlarının masaya yatırılması ile sorunlu alanların çözülmesi ile ilgili sağlanan mutabakatın birinci kısmı, ek göstergelerle ilgili kısmı tamamlandı. Ek göstergelerde bazı ufak tefek pürüzlü alanlar var. Bunlarla ilgili de Meclis açıldığında bir çalışmamız olacak. Sözleşmelerle ilgili teknik seviyede çalışmalar devam ediyor." dedi.

Kamu sistemindeki bütün sözleşmelilerin durumlarını masaya yatırma fırsatlarının olacağını dile getiren Selvi, "Burada umuyoruz ki önemli miktarda sorunlu alanlar çözüme kavuşur. Tabi ki bizim temel prensip olarak kamuda istihdam biçiminde 4A'lı dediğimiz kadrolu istihdamı önemsiyoruz. Bu boyutuyla da bütün sözleşmelilerin kadrolu personelin çalışma koşullarına uygun olarak kadroya geçirilip ve bu boyutuyla da hizmetlerini kadrolu personel olarak sürdürmelerini istiyoruz. Süresiz sözleşmeliler, süreli sözleşmeliler ve farklı kanunlarla sözleşme akdi ile çalışanlar var. Çalışma ortamıyla alakalı olarak veya çalışma koşullarıyla ilgili pek çok farklılıklar var. Hatta ücretlendirme biçimiyle ilgili de farklılıklar var. Bütün bu boyutlarıyla şu anda teknik olarak işveren heyet temsilcileri ile sendika yetkililerimiz beraber bizlerde bu çalışmaları sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sözleşmeli öğretmenler 3 yıl sözleşmeli 4'üncü yıl kadroya geçiyor"

Selvi, açıklamasının devamında şunları aktardı:

Tabi ki bu sözleşmelilerin önemli bir kısmını da sözleşmeli öğretmenler oluşturuyor. Sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız ise 3 artı 1 dediğimiz yani 3 yıl sözleşmeli 4'üncü yıl kadroya geçiyor. Kadroya geçtikten sonra zaten kadrolu arkadaşların sahip olduğu bütün haklara sahip oluyor. Belki bir aşamalı kadrolu uygulaması denebilir ancak bu sözleşmeli döneminde yaşamış olduğu pek çok güçlükler var ve aynı zamanda geçmişte de benzer uygulama yapıldı, sözleşmeli istihdamı yapıldı. Sonra bu arkadaşlar zaten kadroya geçirilmesi hedeflendiği için ki burada da 3 artı 1 uygulaması asıl olarak kadroya geçişi için 3 yıllık sözleşmeli dönemini içeriyor. O zaman biz kadroya aktarmalarını istiyoruz. Tabi ki kadroya aktardıktan sonra bütün süreçleri bir kadrolu öğretmen ne yapıyorsa onu yapacaklar.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi

Sözleşmelilerin yaşadığı birtakım güçlüklere dikkat çeken Selvi, " Mesela eş durumu sorunları yaşıyorlar. Ücretlendirme biçimi, sigortaya tabi oldukları için yaşanan bazı problemleri var. Uygulamada karşılaştığımız problemler var. Bunların bazılarını toplu sözleşmede çözdük. Mesela ödül verilmiyordu, ödül verilmesini sağladık. Yine idari görevlere gelmeleriyle ilgili problem vardı o problemleri aştık. Eş durumunda, ikisi de sözleşmeli olanların bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla atamalarla ilgili konuları çözme fırsatımız oldu. Bunlar çözüldü. Sağlık özrü kabul edildi ve bununla ilgili özür grubunda tayin isteme imkânı elde edildi." ifadelerini dile getirdi.

"Sözleşmeli arkadaşlarımızın tüm sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz"

Sözleşmeli personellerin eş durumunu hususunda yaşadıkları sorunları da hatırlatan Selvi "Sözleşmeli eş İstanbul'da çalışıyor eşinin de Diyarbakır'da bir dükkânı var. Bir market işletiyor, mesela sözleşmeli çalışan eşinin yanına gelemiyor ama ikisi de sözleşmeli öğretmen olsaydı bir yıl sonra tayin isteyebilecekken böyle bir durumda 3 yıl beklemek durumunda kalıyor. Bunların her birisinin çözülmesi lazım. Bize göre kısa çözüm şudur, sözleşmeliler kadroya alınsın. Ve bu çerçevede de zaten devletin ana sistemi kadrolu istihdamı ihtiva ediyor. Kamu çalışanları kadroya aktarıldığı zaman bütün problemler çözülmüş olacak. Ama bunun gerçekleşememesi durumunda neler yapılabilir dendiğinde de yapılması gereken çalışmalar var. Mesela bazı sözleşmeli görevler var ki kişi kadroyla değil, o sözleşme akdi ile çalışmayı isteyenler de var. Onun için de bu meseleyi topyekûn masaya yatırdık. İnşallah 2022 yılında Meclis açıldıktan sonra bu süreç hızlanacak." diye konuştu.

Selvi son olarak " Sözleşmeli arkadaşlarımızın tüm sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz. Ama mutlaka burada bir aşama kaydedip bir netice alınacak ve 2022 yılı itibarıyla de sözleşmelilerle ilgili toplu sözleşmede mutabık olduğumuz sonuçları elde etmeyi umuyoruz. Şu anda teknik çalışmalar devam ediyor. Ete kemiğe büründükçe bunları kamuoyuyla da paylaşacağız ve meclis safahatı içerisinde de çalışmalar yine devam edecek. Netice itibariyle yapılacak kanun düzenlemesiyle de konuyu umduğumuz gibi çözüme kavuşturmayı ümit ediyoruz. Bütün boyutlarıyla meselenin içerisinde teknik olarak şu anda süreçleri devam ettiriyoruz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir