• DOLAR 34.244
  • EURO 37.964
  • ALTIN 2927.328
  • ...
Erdoğan `Olmaz` Dedi, CHP Boyun Eğdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara`daki yemin krizi, deklarasyon metni üzerinde cümle cümle müzakere yapılarak aşıldı. AKP kurmayları, Başbakan Erdoğan`la defalarca telefonla görüşüp, dakika dakika metni aktardı. Erdoğan`ın İstanbul-Ankara uçuşunda olması sebebiyle görüşme bir buçuk saat durdu. Erdoğan, “metinde `tutukluluk` ifadesi geçmeyecek” rezervi koydu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan`ın bu restine boyun eğdi.

Parlamento`daki yemin krizi, 5 saati bulan zorlu müzakerelerle aşıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in makamında AKP ve CHP`den 3`er kurmay biraraya geldi. Önceki görüşmede varılan mutakabat çerçevesinde iki taraf da hazırladıkları metni masaya koydu. CHP kurmayları, AKP`nin itirazı sebebiyle bu sabah masaya "tutuklu milletvekilleri" ibaresinin yer almadığı bir metin getirdi.

Metindeki ifadeler tek tek müzakere edilerek ortak deklarasyona aktarıldı. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yarım saatte bir Başbakan Erdoğan`la telefonla görüşerek, gelinen noktayı aktarıp; metindeki ifadeleri okudu. Ancak, Başbakan Erdoğan`ın İstanbul`dan Ankara`ya yaptığı uçak yolculuğu sebebiyle irtibat kesilince, müzakereler 2 saate yakın durdu. Bu aralıkta CHP kurmayları, Genel Başkan Kılıçdaroğlu`nun TBMM`deki makamına giderek gelişmeleri aktardı.

ÇİÇEK`İN GÖRÜNMEZ İMZASI

Metin üzerinde tarafların anlaşmazlığa düştüğü durumlarda TBMM Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi ve iki tarafından itiraz etmeyeceği şekilde ifadeleri kaleme aldı. Metinde TBMM Başkanı Çiçek`in imzası yer almadı ancak kulislerde "metindeki ifadeler, Çiçek`in görünmez imzasını yansıtıyor" denildi.

ERDOĞAN : MAHKEMELERE GÖNDERME YAPMAK OLMAZ

Erdoğan Başbakanlık`a geçince AKP kurmayları da TBMM`den Başbakanlık`a giderek, metni Erdoğan`a sundu. Alınan bilgilere göre Başbakan Erdoğan, metinde tutukluluk süresinin uzun olmaması yönündeki temenni tümcesinin, “mahkemelere tehdit” gibi algılanabileceğini belirterek, ifadenin çıkarılmasını istedi.

AKP kurmayları tekrar Meclis`e dönüp CHP`li kurmaylarıyla masaya oturdu. Erdoğan`ın çekince koyduğu ifadeler, “Bu inançla, anayasa değil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde metne girdi.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir