• DOLAR 34.483
  • EURO 36.247
  • ALTIN 2955.874
  • ...
DSÖ'den Alzheimer hastalığı uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer sayısında da artış kaydedildi. Bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 21 Eylül “Dünya Alzheimer Günü” olarak çeşitli etkinliklerle gündeme geliyor.

Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen bir tıbbi durum olan Alzheimer sebebiyle her yıl dünya genelinde binlerce kişi hayatını kaybediyor.

İlk kez 1906’da Alman psikiatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen hastalığın henüz bilinen bir tedavisi yok.

DSÖ'nün "2019 Küresel Sağlık Tahminleri" raporunda, Alzheimer hastalığı dünya genelinde 7. ölüm nedeni olarak gösterildi. Bu hastalıklardan kaynaklı ölümler, Amerika ve Avrupa'da 3. sırada yer alıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) verilerine göre de bu yıl 6,2 milyon Amerikalının demans ile yaşadığı tahmin ediliyor. CDC, ABD'de Alzheimer'a bağlı ölümlerin 65 yaş ve üzeri kişilerde 5’inci ölüm nedeni olduğuna dikkati çekiyor. DSÖ’ye göre, bunamaya bağlı ölümlerde kadın oranı erkeklere göre daha yüksek. Bunamaya bağlı ölümlerin yüzde 65’ini kadınlar oluşturuyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, 30 yıl sonra Alzheimer hastası sayısının yaklaşık 3 katına çıkmasının beklendiğini ve demans riskini azaltmak için çabalamak gerektiğini belirtti.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu (ADI) ve Yaşlanma Üzerine Küresel Koalisyonuna (GCOA) göre de, 2050'de nüfusun yaşlanması sonucu bunama yaşayanların yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak.

(İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir