BİK gazete sahipleri ve temsilcileriyle bir araya geldi
Basın İlan Kurumu (BİK), Van’da 6 ilin yerel gazete temsilcileri ve sahipleri ile bir araya geldi. BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat’ın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, dijitalleşme ve basın yasası masaya yatırıldı.
Van’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Bitlis, Van, Hakkari, Iğdır, Kars ve Ağrı’dan yerel gazete sahipleri ve temsilciler katıldı.
İki oturumda gerçekleştirilen toplantıda, konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Basın İlan Kurumunu özgür basının garantörü olarak gördüklerini ve 1961’den bu yana BİK’in çalışmalarını sürdürüldüğünü söyledi.
Dijital medya ve internetin gelişimiyle birlikte basılı medyanın üçüncü sıraya gerilediğini ifade eden Onat, 2021 yılında ilan alan yerel gazetelere 600 milyon TL destek verildiğini, 2022 yılının ilk 8 ayında bu hedefe ulaştıklarını belirtti.
Türkiye’de Basın İlan Kurumu’nun belirlediği kriterleri yerine getiren 964 yerel gazetenin ilan aldığını hatırlatan Onat, bu gelirlerin yüzde 85’i gazete sahiplerine, yüzde 15’inin ise BİK’e aktarıldığını ifade etti.
Bir aile olduklarının altını çizen Onat, yerel gazetelerin varlığı için ellerinde eğelen gayreti göstereceklerini belirtti.
Onat, “Basın İlan Kurumu gazetelere editöryal güç sağlayan bir unsur. 1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumunun aracılık ettiği ilanlarda azalmalar var. Son zamanlarda gündemde olan dijitalleşme konusunda yerel gazetelerin desteklerini bekliyoruz. Gazetelerimiz yeni değişen dijital mecraya uyum sağlaması gerekiyor. Yeni yasa, dezenformasyon yasası olarak adlandırılıyor. BİK, denetimleri sonucu ceza uygulayan bir kurum haline geldi. Denetimler artırılınca sansürcü olarak nitelendirilmeye başlandı. Dijital zemin gümbür gümbür geliyor. Artık internetin dijital mecrasında her şey yer alıyor. BİK olarak 2011 yılından bu yana internetin dijital mecrasına ek gösterge oranı verdik. Sosyal medyada yayınlanması için ek gösterge verdik. BİK olarak geçiş sürecinde eğitimler verdik. Kendi varlığımızı sürmek için günün gelişen teknolojisine uyum sağlamalıyız. Yeni hazırlanacak yasaya yerel basından destek bekliyoruz.”
Konuşmaların ardından toplantıya katılan yerel gazete sahipleri ve temsilciler, ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere yaşadıkları sıkıntı ve taleplerini dile getirdiler. (İLKHA)