Odun ve kömürün fiyatı 1 yılda 3 kat arttı
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte ısınma maliyetleri de katlanarak artmaya devam ediyor. Odun ve kömür fiyatları geçen yıla göre 3, tüp gaz fiyatları ise 2 kat arttı.
Geçen sene tonu 750 lirayla başlayıp bin 100 liraya kadar çıkan odunun fiyatı bu sene 2 bin 200 liraya çıkarken yerli kömür ise şu sıralar 3 bin liraya alınabiliyor. Doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası vatandaş bu yıl nasıl ısınacağını şimdiden kara kara düşünmeye başladı.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde vatandaşlar kış mevsimi için yavaş yavaş hazırlıklara başladı.
Bir ton odunun fiyatı 2 bin ile 2 bin 250 TL arasında değişirken bir ton kömürün fiyatı ise 3 bin ile 3 bin 500 TL arasında değişiyor. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı 7 bin liraya dayandı.
Özellikle yükselen akaryakıt fiyatlarının odun ve kömür fiyatının 3 katına çıkmasına neden olduğunu dile getiren odun satıcıları, bununla birlikte yükselen işçilik maliyetinin de fiyatların yükselmesinde etkili olduğuna dikkat çektiler.
“Yapacak bir şey yok mazot ve işçilik çok pahalı”
Vehbi Üzüm
Odun fiyatının bu kadar yüksek olmasını mazota bağlayan Vehbi Üzüm, “Geçen yıl mazot 7 liraydı ama bu yıl 25 lira, bu nedenle odun çok pahalı. Millet te çok mağdur ama mecburen herkes gelip odun alacak. Vatandaş fiyatları görünce onlara açıklama yapma zorunda kalıyoruz ama yapacak bir şey yok, mazot ve işçilik çok pahalı. Fakir bir şey yapamıyor, doğalgaza da geçemiyor. Geçen sene 3 ton alan bu sene 2 ton alıyor, çünkü gücü yetmiyor.” dedi.
“Nasıl ekmek zorunlu ise odunda aynı şekilde zorunlu halkın yapacak bir şeyi yok”
Mehmet Sait Bilen
Geçen sene odun satışlarının 750 liradan başladığını 900 liraya yükseldiğini ve en sonunda da bin 100 liradan kapandığını ifade eden Mehmet Sait Bilen, “Şu anda odunun ton fiyatı 2 bin 250 lira, vatandaş odun alamıyor. Bunu tek nedeni mazot, çünkü her şey mazota bağlı, mazot pahalı olunca nakliye çok pahalı oluyor. Millet te zor duruma düşüyor. Nasıl ekmek zorunlu ise odunda kışın zorunludur.” şeklinde konuştu.
“Vatandaş diyecek bir şey bulamıyor çünkü almak zorunda”
Hurşit Akan
Geçen sene nakliye ve kira tutarının 8-9 bin liraya ancak ulaştığını ama bu sene ise sadece kiranın 12 bin lira tuttuğuna dikkat çeken Hurşit Akan, “İş maliyeti, orman kesimindeki maliyet, traktör yakıtı, hepsini üst üste koyduğunuzda tek sebep yakıt oluyor. Bir de dışarıya da çok odun gidiyor. Her gün 50 araba dışarı çıkıyor. Vatandaş diyecek bir şey bulamıyor. Zaten her şeyin fiyatı iki kat yükseldi. Bir un torbası geçen yıl 100 liraydı şimdi ise 500 lira, odun iki katına çıkmasını normal görüyorlar.” ifadelerini kullandı.
(İLKHA)