• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu nedir? Neden kaynaklanır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon türüdür. Okul çağında daha da artan ve genellikle genital bölge temizliğinden kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonuna karşı alınması gereken tedbirleri aktaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Güneş, olabilecek olumsuzluklar durumunda doktora başvurulması tavsiyesinde bulundu.

İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağında en çok rastlanılan enfeksiyonlardan biri olduğunu söyleyen Güneş, "Enfeksiyon, mesane ve idrar torbasıyla sınırlıysa sistik; böbreğe ulaşıp hastalık yapmışsa pierünefüd adını alır. İdrar yolu enfeksiyonu yeni doğan döneminde sünnet olmayan çocuklarda sık rastlanırken yaşamın ileriki süreçlerinde kız çocuklarında daha sık rastlandığı görülmüştür." dedi.

Dr. Ahmet Güneş

İdrar yolu enfeksiyonunun çocukluk yaş grubunda tekrarlama özelliğinde olduğunu belirten Güneş, "Şikayetlere baktığımız zaman çocuklarda kesik idrar yapma, idrar yaparken yanma, karın ağrısı, yan ağrısı, yüksek ateş, bulantı ve kusma durumlarına rastlanılmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu için başvuran çocuklarda genelde idrarları kokuludur, renkleri koyudur ve idrarlarında kan da görülür." ifadelerini kullandı.

Bol sıvı tüketilmeli, hijyene dikkat edilmeli

Enfeksiyonun türlerini detaylandıran Güneş, şunları söyledi:

Genelde idrarımız sterildir, herhangi bir mikrobik ajan yoktur ama idrar yolu enfeksiyonlarında yapılan araştırmalara bakıldığında yüzde 80 oranla en sık neden 'E. Coli' dediğimiz bakteridir. İdrar yolu enfeksiyonu kız çocuklarında idrar yollarının kısa olması, erkeklerde ise sünnet olmamaları bir nedendir. Ayrıca bazı yapısal patolojiler idrar yolu enfeksiyonu sıklığını arttırmaktadır.

Güneş, "Sistik dediğimiz daha hafif olan formunda olan hastaya genelde medikal tedaviyi, sıvı tüketimini, alt ve el temizliğini öneririz. Pierünefüd dediğimiz tablo oluşunca daha ciddi olduğundan hastayı yatırarak antibiyotik tedavi başlatır, sıvı tedavisi başlatarak alımını arttırırız." şeklinde konuştu.

Alınması gereken tedbirleri aktaran Güneş, "Hastaların bol sıvı tüketimine, el hijyenine ve alt temizliğine dikkat etmeleri, kız çocuklarının altlarını önden arkaya doğru temizlemeleri, mesanelerini boşaltmaları ve kabızlık şikayetleri varsa giderilmesi önerilir. Giysi olarak pamuklu giyecek kullanmaları ve varsa bir anatomik veya yapısal bir bozukluk bunun için bir çocuk uzmanına üroloji polikliniğine gitmesi önerilir." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri