• DOLAR 34.745
  • EURO 36.581
  • ALTIN 2952.711
  • ...
Huzursuz Bacak Sendromu nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) ile ilgili İLKHA’ya konuşan Uzm. Dr. Kasım Sezen, bireyin rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirmek üzere kontrol edilemeyen bir dürtü veya ihtiyaç duyması ile ortaya çıkan, kronik bir hareket bozukluğu olduğunu söyledi.

Sezen, “Huzursuz Bacak Sendromu, genellikle hastalarımız bizlere gece tam uykuya dalacakları sırada bacaklarındaki ağrılarla şikayetçi olarak gelirler ve rahatsızlık dolayısıyla ağrı dolayısıyla da uyutmaz. Sabaha kadar döner dururlar, ayağa kalkarlar, biraz yürürler, ağrı geçer, tekrar yatınca yine ağrı gelir. Bunu genellikle biz fizik tedavi doktorları olarak bel fıtığı ile ya da damar hastalıklarıyla karıştırıyoruz. Bel fıtığında gece yatınca ağrılar geçer. Çünkü üzerine binen ağırlık kalktığı için ama damar hastalıkları ile bazen daha fazla karışıyor. Kalp damar cerrahlarının da en çok zorlandıkları şeylerden birisi.” dedi.

Uzm. Dr. Kasım Sezen

HBS tedavisi için neler yapılabileceğini de anlatan Sezen, “Huzursuz Bacak Sendromunun temelinde aslında gün içinde yaşadıkları problemler, stres yani psikolojik problemler yatıyor. Bunlardan kaynaklanıyor ve huzursuz bacak sendromunun da tedavisi genellikle bizim anti depresif dediğimiz grup ilaçlarla tedavisi yapılıyor. Huzursuz Bacak Sendromunda genellikle muayenede hiçbir şey bulunamaz. Tetkiklerde de bir şey bulunmaz. Çünkü psikolojik kökenli olduğu için bir şey bulunamıyor. Yani genellikle bu stresle mücadele edilmeme durumlarından kaynaklanıyor. Bu hastalığa yakalananlar stresle mücadele yöntemlerini denemeleri, keşfetmeleri ve kendilerini bir işe değil birkaç işe işleri değiştirmeleri lazım. Kafasındaki yoğunlaşan problemlerden farklı kitap okuyarak, film seyrederek, başka şeylerle meşgul olarak, kafasındaki yoğunlaşan problemlerden kurtulmaları gerekir. Stresle mücadele etmek gerekir. Sonra spor, egzersiz bu hastalıklarda faydalı olduğu görülmüş. Yani herhangi bir sporla ciddi bir şekilde uğraşmak gerekir. En azından günde yarım saat hızlı yürüyerek, koşarak aerobik yaparak bu hastalığın en azından sıkıntılarını ciddi şekilde azaltabilir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir