Ücretli öğretmenler mevsimlik işçi şartlarında çalışıyor
Eğitim camiasının problemlerinden biri ücretli öğretmenlik olduğunu belirten Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği Başkanı Bengül Tuna; yıllarca adanmışlık ve özveriyle mesleği icra eden öğretmenlere haklarının verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen kadrosunda açık bulunması halinde ücret karşılığı sözleşme imzalayarak öğretmenleri bir eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde geçici olarak işe alıyor.
2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde 91 bin, Bursa'da ise 5 bin ücretli öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor.
Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği Başkanı Bengül Tuna, konuyla ilgili İLKHA muhabirine yazılı değerlendirmede bulundu.
"Ücretli öğretmenler bir maaş sistemi esasına dayalı çalışmazlar"
Öğretmen açığı bulunan okullarda ek ders karşılığında ücretli öğretmenlerin görev yaptığına dikkat çeken Tuna, "Ücretli öğretmenlerimiz bir maaş sistemi esasına dayalı çalışmazlar. Okula gittiği gün ve girdiği ders saati kadar ek ders ücreti alırlar. Bu noktada ücretli öğretmenlerimizin özlük hakları bulunmamaktadır. Hastalandıklarında, izin aldıklarında, resmî tatillerde, ara tatillerde, kar tatillerinde, nöbetlerden ücret alamazlar. Yerine kadrolu bir öğretmen geldiğinden işlerinden ayrılmak zorunda kalırlar. İşsizlik maaşı alamazlar. Ücretli öğretmenlerimiz en fazla haftada 30 saat derse girebilirler. Aylık olarak 120 saat derse girmiş olurlar. Ayda 120 saat derse giren bir ücretli öğretmenin en fazla 16 gün SGK primi ödenir. Fakat her ücretli öğretmen haftada 30 saat ders alamamış olabilir. Haftada 20 saat, 25 saat gibi ders ücreti alan ücretli öğretmenlerimiz de bulunmaktadır. Ders sayısı azaldıkça alacakları ek ders ücreti de azalır. Ücretli öğretmenlerimiz mevsimlik işçi şeklinde çalışırlar" dedi.
"Ücretli öğretmenimizin emekli olabilmesi için 70 yıl çalışması gerekmektedir"
Türkiye’de yaklaşık 90 bin ücretli öğretmen olduğunu aktaran Tuna, "Fakat 90 bin ücretli öğretmen içerisinde eğitim fakültesi mezunu ve formasyonlu, ücretli öğretmenlik mesleğine kendini adamış, liyakatli, emektar ücretli öğretmenlerimiz de bulunmaktadır. Yıllarca büyük özveri ve tecrübeleriyle, adanmışlık duygusuyla çalışan ücretli öğretmenlerimiz bulunmaktadır. 10-15-20 yıl boyunca hiçbir özlük hakkı olmadan çalışan bu ücretli öğretmenlerimiz gerçekten bu mesleğe kendilerini adamışlardır.10-15-20 yıl çalışan ücretli öğretmenlerimizin yaşları 35 ve 45 arasındadır. Bu ücretli öğretmenimizin emekli olabilmesi için 70 yıl çalışması gerekmektedir. Çünkü 5 yıl çalışan ücretli öğretmenin en fazla 540 gün SGK prim gün sayısı yatmaktadır. 20 yıl çalışan ücretli öğretmenin ise en fazla 2160 gün SGK prim gün sayısı olmaktadır." diye belirtti.
Tuna, "2018 yılında ücretli öğretmenlerimiz için dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından 5 bin ücretli öğretmen ataması yapılmıştır. Devlet büyüklerimiz tarafından kendini ücretli öğretmenliğe adamış belli bir yaşa kadar bu mesleği severek yerine getirmiş, 5-10-15-20 yıl çalışmış, liyakatli ücretli öğretmenlerimiz için yukarıdan-aşağıya SGK prim esaslı veya dershane öğretmenleri gibi bir atama yapılması öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin kısmen de olsa gidereceğini düşünüyoruz." diye konuştu. (İLKHA)