• DOLAR 34.259
  • EURO 37.661
  • ALTIN 2914.38
  • ...
Aşırı nem ve sıcaklıklara dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin İl Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, önümüzdeki günlerde Mersin'de meydana gelebilecek aşırı sıcaklık ve nem ilgili yazılı açıklama yaparak uyarılarda bulundu.

 

Aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi veren Başarılı, günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, "Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" dedi.

 

"Aşırı sıcaklık ve nemde kimler risk altında"
Başarılı, aşırı sıcaklık ve nemde risk altında olanları ise şöyle saydı: "Yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç alanlar, sokak çocukları, evsizler ve özellikle kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, beyin ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları) bulunanlar. Yalnız yaşayan yaşlılar, sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındadırlar" şeklinde açıkladı.

 

Korunma yolları:
Aşırı sıcaklık ve nemden koruma yolları ise şöyle: "Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketin. Kahvaltınızda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurun. Sabah kahvaltınız da, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçının. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yemeklerinizde bitkisel yağlar kullanın. Vücut direncinizi artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine ayran, süt ve meyve suyunu tercih edin. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir." (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir