• DOLAR 35.514
  • EURO 36.294
  • ALTIN 3033.86
  • Yatsıya 1 dakika kaldı
İşitme engelli bireylerin sesi olmak için eğitim alıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşlara istihdam sağlamak ve yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla açtığı kurslar kapsamına işaret dilini de ekleyerek işitme engellilere ses oluyor.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Engelli Şube Müdürlüğü'nde verilen eğitimlere engelli bireylerin yanı sıra vatandaşlar da katılıyor.

İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Nimet Kerimoğlu, işaret dili eğitimin önemli olduğunu ve istatiksel verilere göre 2050 yılında her 10 kişiden birinin işitme engelli olabileceğini söyledi.

İşitme engellilerin sesi olmak için 8 yıl önce eğitim vermeye başladığını belirten Kerimoğlu, kendisini tetikleyen şeyin kimsesiz ve özel gereksinime ihtiyacı olan çocukların olduğunu aktardı.

"İşimi çok seviyorum. Her işaret dili eğitimine gelen kişi sanki benim ailemin bir üyesiymiş gibi." diyen Kerimoğlu, şöyle devam etti: "İşaret dili öğrenmeye gelen insanların yüce gönüllü olduğunu ve duyarlı olduklarını düşünüyorum. İşaret dili, empati yeteneği gelişmiş duyarlı insanların öğrendiği bir dildir. Diyarbakır halkımızdan şunu rica ediyorum, Büyükşehir Belediyesine bağlı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Engelli Şube Müdürlüğü'nde engellilere hizmet verilmekte ama işaret dili kursumuz tüm vatandaşlarımızı kapsayan bir kurs. Yeni bir dil öğrenmek, onların ufkunu genişletecektir ve özel gereksinime ihtiyacı olan konuşma ve işitme sıkıntısı yaşayan insanlarımıza yardım ettikçe bu insanlara iyi gelecektir."

Eğitim boyuncu her anlarının duygulu geçtiğini aktaran Kerimoğlu, şöyle konuştu: "Şunu çok övünerek söylemek istiyorum. Eğitimimize katılan öğrenciler 'Hocam ben alışveriş merkezinde işitme engelli bir yurttaşımızı gördüm ve onu kimse anlamıyordu, ben yardımcı oldum ona.' dediği zaman bu beni çok duygulandırıyor. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bedensel engelli olmak değil aslında önemli olan gerçekten insanın zihninin ve yüreğinin engelli olmaması önemli. Çok duyarlı bir halka sahip olduğumuzu biliyorum. Yüce gönüllü Diyarbakır halkımızdan özel gereksinime ihtiyacı olan işitemeyen ve konuşamayan insanlarımızın dilini de öğreneceklerini, ben canı gönülden inanıyorum."

İşaret dili eğitimi alan kursiyerlerden Nurşin Durmaz'da işaret dili sertifikasına ihtiyacı olduğunu ve araştırmalarının sonucu bu kursla tanıştığını söyledi.

Durmaz, "Buraya gelmeden önce aslında tek amacım sertifika almaktı. Buraya geldikten sonra bu konuda bayağı bir bilinçlendim. Hocamızın dediğine göre 2050 yılında 10 kişiden biri işaret diline muhtaç olacak." dedi.

İşitme engelli bireylerle artık anlaşabildiğini kaydeden Durmaz, şunları kaydetti: "En azından kendilerini anlatabileceği biriyle karşılaşmaları bence çok güzel. Yani empati kurunca ben de isterdim herkesin beni anlamasını. Diyarbakır'da bu konuda pek bilinçli insan yok. İster istemez böyle insanları görmek onları mutlu edecek."

Kursiyerlerden Fırat Çulci de aynı kurumda aşçılık kursuna devam ettiğini ve işaret dili eğitiminin de kendisi için önem arz ettiğini vurgulayarak kursa kaydolduğunu aktardı.

"Kendilerini anlayan birini karşılarında bulmak, onlarla anlaşabilmek için bu kursun işe yarayacağını düşünüyorum." diyen Çulci, şöyle devam etti: "Muhakkak ki karşıma çıkacaktır. Çünkü sayıca fazlalar. Ülkemizde olsun dünyada olsun fazlalar. Karşıma çıktığı takdirde onlarla buradan aldığım eğitim sayesinde iletişime rahatlıkla geçebileceğim." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir