• DOLAR 32.198
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2406.76
  • ...
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi: Balıkçılıkta 2023'teki ihracat hedefimiz 2 milyar dolar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'nın Karataş ilçesinde "Akdeniz Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Töreni" düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, av yasağının devam ettiği 5 ay boyunca balıkçıların da vatandaşların da Akdeniz'de 15 Eylül'ü dört gözle beklediğini söyledi.

"Balık sektörümüz 250 bin vatandaşımızı istihdam ediyor"

Türkiye'nin, dünyada adından söz ettiren güçlü bir balıkçılık sektörüne sahip olduğuna dikkati çeken Kirişçi, "Su ürünleri sektöründe 18 bin 476 balıkçı gemisiyle Avrupa'nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip ülkelerden birisiyiz. Avrupa'nın en modern 281 su ürünleri işleme tesisine sahibiz. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en çok üretim yapan ülkeyiz. 250 bin vatandaşımızın istihdam edildiği sektörümüz, sizlerin sayesinde büyüyor, gelişiyor." diye konuştu.

"2023 için ise ihracat hedefimiz 2 milyar dolar"

Bakan Kirişci, hükümetlerinin doğru politikaları ve balıkçıların gayretli çalışmalarıyla geçen yıl su ürünleri ihracatının 1,4 milyar dolar düzeyine eriştiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar dolar olmasını şimdiden bekliyoruz. 2023 için ise ihracat hedefimiz 2 milyar dolar ve inşallah hep birlikte emin adımlarla buraya ilerliyoruz. Balıkçılık sektörümüz, ihtiyacımızın çok çok üzerinde bir avcılık kapasitesine sahiptir. Balıkçı kardeşlerimiz, yaptığımız anlaşmalar sayesinde kendi sularımızda avladığımız balıkların miktarının kat kat fazlasını uluslararası sularda, okyanuslarda avlamaktadır.

"Hiç kimse irademizi test etmeye kalkmasın"

Kirişçi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarından vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Doğu Akdeniz'in en güzel şehirlerinden Adana'dan tüm dünyaya seslenmek istiyorum; Mavi Vatan'ın balıkçılık, lojistik ya da enerji, her tür kaynağını aziz milletimizin hizmetine sunmak bizim için bir istiklal ve istikbal meselesidir. Bu kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse bu irademizi test etmeye kalkmasın. Adalar Denizi'ni paylaştığımız Yunanistan'ın son dönemde adaları silahlandırmak gibi şımarıklıkları ne komşuluk haklarıyla ne diplomasiyle ne de uluslararası hukukla izah edilebilir. Geriye dönüp baksınlar, tarih, ecdadımızın kanlarıyla vatan kıldığımız bu coğrafyada, haddini aşanların pişmanlıklarıyla doludur. Gölge oyununu bırakın, birilerinin piyonu, maşası olmayın. Gelin, Türkiye'nin dostluğuna talip olun. Aksi halde 2 gün önce 101. yılını kutladığımız 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki akıbet sizi beklemektedir.

"İstilacı balon balıklarının avcılığını destekliyor ve avlanan bu balıklara ücret ödüyoruz"

Tüm doğal kaynaklar gibi su ürünleri kaynaklarının da sonsuz olmadığını belirten Kirişçi, bunları korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak gerektiğinin altını çizdi.

Bakanlık olarak üç yıldır sucul biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına zarar veren istilacı balon balıklarının avcılığını desteklediklerini, avlanan bu balıklara ücret ödediklerini anımsatan Bakan Kirişçi, "Bu sayede en az 5 milyon yeni balon balığının ekosisteme katılımına engel olduk. Bu sene avlanan her balon balığı başına verdiğimiz desteği, balıkçılarımızı memnun edecek şekilde artırdık. Bildiğiniz gibi desteğimizi, bölgedeki türlere göre değişmekle birlikte, kuyruk başına 2,5 lira ile 12,5 lira olacak şekilde yeniden belirledik. Bölgede yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, koruma alanlarımızı da artırdık. Denizlerimize bıraktığımız yapay resif ve anti trol bloku ile ekosistemi destekliyoruz. Karataş'ta yapay resif yapılması için bakanlık olarak gereken izinleri verdik. Ayrıca projeye 1 milyon lira bütçe aktarımını da geçen hafta yaptık. Karataşlı balıkçılarımıza hayırlı uğurlu olsun. Bunlar sadece Adana ve Karataş'a özel değil. Hatay'a da Mersin'e de benzer yatırımları yapıyoruz, desteklerimizi veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

"Karataş Organize Su Ürünleri Bölgesi'nin karada olan bölümünde yılda 30 bin ton balık üretilebilecek"

Bakan Kirişci, çok yakında Karataş'ta Organize Su Ürünleri Bölgesi'nin karada olan bölümünde yılda 30 bin ton balık üretilmeye başlanacağını dile getirerek, "2023 başında faaliyete geçecek Karataş-Yumurtalık arasındaki denizde kurulan tesislerde ise ilk etapta yılda 60 bin ton üretim gerçekleşecek. İleriki dönemlerde ise toplamda 100 bin tona kadar balık üretimi yapılması mümkün olacak. Böylece, bu bölge Türkiye'nin balık üretim merkezi haline gelecektir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Süleyman Elban ile Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Kirişçi'ye olta seti hediye etti.

Kirişci ve diğer ilgililer daha sonra Karataş Limanı'na geçerek denize açılmak için bekleyen bir balıkçı teknesine bindi. Buradan telsiz aracılığıyla balıkçılara komut veren Kirişci, "vira bismillah" diyerek diğer balıkçılar ile konvoy halinde denize açıldı. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir