Tillo’da 300 yıl önce başlayan ‘Adak ve ziyafet’ geleneği devam ediyor
Siirt’in Tillo ilçesi Meydandere köyünde yaklaşık üç asırdır düzenlenen “Allah adına keçi kesme” ve ‘Ziyafet’ geleneği yaşatılmaya devam ediliyor.
Yaklaşık 300 yıldır Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Meydandere köyünde Rumi takvimine göre Eylül ayının 15’i Perşembe günü Türkiye'nin birçok yerinden gelen ziyaretçiler, köylüler tarafından düzenlenen ziyafet etkinliğine katılıyor.
Birçok ziyaretçi, Allah-u Teâlâ’nın veli kullarından olduğuna inanılan ve 300 yıl önce cihad için geldiği topraklara şehid düştüğü söylenen Şeyh Ali, köylüler için çok büyük bir önem arz ediyor.
Geçmişte köyde meydana gelen veba hastalığından kurtulmak için Allah’ın veli kulu olduğuna inanılan Şeyh Ali Türbesinde Allah ‘a adaklar adandığını ve bu şekilde geleneğin asırlardır devam ettiğini ifade eden Meydandere köylüleri, her yıl eylül ayının 15’inde köyden göç etmiş, Türkiye’nin farklı illerinden ziyaretçilerin geldiğini ve yapılan ziyafete katıldığını belirtiler.
“Her yıl eylül ayının 15’inde Allah adına adak adanır ve ziyafet geleneği yapılır”
Köyde imamı Mehmet Cemil
30 yıldır köyde imamlık yaptığını ifade eden Mehmet Cemil, Şeyh Ali’nin yaklaşık 300 yıl önce bu topraklara muharebe için geldiğini ve şehid düştüğünü söyledi.
Allah adına adak ve ziyafet geleneğinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Cemil, “Şeyh Ali ile beraber gelen Şeyh Yusuf’un da mezarı burada bulunuyor. O zamanlar köyümüzde veba hastalığı ortaya çıkmış. Bir günde 4-5 kişi vefat etmiş. Köylüler de sadaka çıkarmaya karar verdiler ve Şeyh Ali’nin türbesinde her ev bir adak kesti ve belanın def edilmesi için dua ettiler. Peygamber Efendimiz Hadis-i Şerifte buyurduğu üzere ‘sadaka belaları def eder.’ Bu nedenle her sene eylül ayının 15’inde perşembe günü adaklar adanır ve ziyafetler verilir. Gelenek bu şekilde devam eder.” dedi.
“Bu geleneğin ortaya çıkış sebebi bir dönem ortaya çıkan salgındır”
İshak Bişkin
Dedelerinden bu yana Şeyh Ali Türbesine gelip adaklar adandığını ve gelen misafirlere de ziyafetler verildiğini ifade eden İshak Bişkin, “Dedelerimiz burada toplanıp dua ve ibadetlerini yapmış, adaklarını adamışlar. Şeyh Ali büyük bir evliyadır. Hemen arkasında meftun bulunan Şeyh Yusuf da büyük bir evliyadır. Bizim köyün etrafında medfun olan birçok ali vardır. Bu geleneğin ortaya çıkış sebebi bir dönem ortaya çıkan salgın nedeniyle adakların adanması ve ziyafet verilmesidir.” ifadelerini kullandı.
“Bu gelenek her sene bu şekilde devam eder”
Edibe Yıldırım
Küçük yaşlardan itibaren ziyafet geleneğine katıldığını dile getiren 67 yaşındaki Edibe Yıldırım, “bu ziyafet geleneğini dedem, babam yapmış. Her evin önünde bir keçi kesilir ve Allah yolunda bağışlanır. Şeyh Ali’nin bu topraklarda şehid düştüğü söyleniyor. Bu gelenek her sene bu şekilde devam eder. Köylüler adaklarını yerine getirmediğinde korku kaplıyor. Çünkü dedelerimiz bu geleneği bir sene yerine getirmedikleri için ölümlerin yaşandığını ve 7 kişinin köyden vefat ettiğini söylüyorlar. Ondan sonra her yıl tekrar geleneği yerine getirdiler.” şeklinde konuştu.
"Her yıl eylül ayında bu geleneğin sürdürülüyor"
Sait Pöge
Dedeleri ve daha sonra babasından bu yana her yıl Eylül ayında bu geleneğin sürdürüldüğünü ifade eden Sait Pöge, İstanbul, Adana ve birçok ilden türbenin ziyaret edildiğini ve ziyafetler verildiğini bütün köylülerin de evinde kestiği keçiyle misafire ziyafet verdiğini söyledi. (İLKHA)