Evi Yıktırılan Vatandaştan `Üvey Evlat` Tepkisi
Batman`da Mera bölgesinde ve kaçak olduğu gerekçesiyle iki katlı inşaatı yıktırılan 4 çocuk babası Hayrettin Taş, çevrede 60`a yakın benzeri yapı olmasına rağmen sadece kendi inşaatının yıktırılmasıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü savundu.
BATMAN - Hayrettin Taş isimli vatandaş, geçen sene Çamlıtepe Mahallesinde inşaatını yaptığı fakat maddi imkânsızlıktan tamamlayamadığı iki katlı inşaat halindeki evinin Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından haberi olmadan yıktırıldığını söyledi.
Mera bölgesinde ve kaçak olduğu gerekçesiyle Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince inşaatının durdurulması ve yıkılması gerektiğini söylediklerini ifade eden 4 çocuk babası Hayrettin Taş, çevrede 60`a yakın benzeri evin olduğu halde sadece kendi inşaatının yıktırılmasıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü savundu. Taş, "Geçen cuma günü haberim olmadan saat 09.00 sırlarında ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri gelerek Merada ve kaçak olduğu gerekçisiyle inşaat halindeki evimizi yıktılar. Çevrede 60-70 ev olduğu halde diğerlerine yıkım kararı verilemezken neden yalnızca benimkine yıkım kararı çıkarıldı." diye sordu.
Ayda 700 TL ile geçindiğini dile getiren Taş, inşaatın parasını çevresinden, yakınları ve arkadaşlardan borç edindiğini söyledi. Yaklaşık 45 bin TL masraf yaptığı inşaatının yıktırılmasıyla çok mağdur edildiğini belirten Taş, "Üvey evlat muamelesi gördüğüme yanıyorum. Tek isteğim vali beyin mağduriyetimi gidermesidir. Gerçekten çok mağdur edildim. Yaklaşık 45 bin TL masrafım gitti. Hepsi de borçtu. Yıkılan inşaat halindeki evimin yanı sıra borcumu nasıl ödeyeceğim onun derdine düştüm." dedi.
1990 yılında Reşat Altun isimli bir kişiden arsayı satın aldığını söyleyen Taş, "Maddi durumum iyi olmadığından yirmi sene arsa olarak kaldı. Geçen sene babam, kardeşlerim ve çevredeki arkadaşlarım yardım etti. 2010 yılında borçlarla iki kat temel attım param yetmediği için o şekilde bıraktım. İl özel idare ekipleri gelerek inşaatı mühürlediler ve durdurmamı söylediler. İnşaatı bitirdikten sonra mera olduğunu öğrendim ve mera olduğu için yıkım kararı çıkarılmış." sözleriyle yıkım sürecini anlattı.
15 yıldır Seyitler Mahallesinde kirada oturduğunu ifade eden Taş, yıkılan inşaatının 15 yıllık birikimi olduğunu dile getirerek, imkânsızlıktan ötürü inşaatı tamamlayamadığını belirtti. "Devlet, bize sahip çıkması gerekirken daha çok mağdur etti." diyen Taş, "Devlet fakir ve kimsesiz kişilere ev yaparken bir taraftan da evlerini yıkıyorlar. Terör nedeni ile 1988 yılında Siirt`in Eruh ilçesi Balıkkavak köyündeki evlerimiz yakıldı. Şimdi de şehir merkezindeki inşaat halindeki evimiz yıktırıldı. Yıkılan inşaatımızın çevresinde 60 civarında ev var. Hepsi de aynı parsel üzerinde. Bunların arasında özellikle benimki neden yıktırılıyor. Üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bizden sonra ev yapan ve bitirip şuanda evin de oturanlar oldu. Onlara bir şey denilmezken benimki neden yıktırılıyor." diyerek tepkisini dile getirdi.
Yetkililerden mağduriyetinin giderilmesini isteyen Taş, "6 nüfuslu 4 çocuğum var ben ne yapacağım. Benim mağduriyetimin gidermelerini istiyorum." dedi.
M. Salih Özcan - İLKHA