• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
KREDİ KARTI BORÇLARI ALARM VERİYOR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MESUT TUNCE / DOĞRUHABER

Salgın dönemi artışa geçen ve yaklaşık bir yıldır yaşanan ekonomik krizin tetiklediği bireysel kredi ve kredi kartı kullanımındaki artış tehlikeli boyutlara ulaştı. Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

KREDİ KARTI VE BİREYSEL KREDİ BORÇ TOPLAMI 31,8 MİLYAR TL. OLDU

“Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Temmuz döneminde, 966.463 tüketicinin ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borç toplamı 31,8 milyar TL oldu. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde 741.470 olan yasal takibe düşen tüketici sayısı, bu yılın aynı döneminde, yüzde 30,34 oranında artmış bulunmaktadır.”

YASAL TAKİBE DÜŞEN TÜKETİCİ SAYISINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

“Tüketici Birliği Federasyonu tarafından uzun süredir tüketicilerin banka borçlarındaki yükseliş ve yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artışa dikkat çekilerek, Eylül ayından itibaren yasal takibe düşecek tüketici sayısının bir milyon sınırını geçeceği öngörüsü kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim açıklanan son veriler, bu öngörünün gerçekleşeceğini göstermektedir. Bu kapsamda banka borçları için yasal takip süresinin salgın döneminde olduğu gibi geçici olarak 90 gün yerine 180 gün olarak uygulanması, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yapılandırılması yönünde adım atılması çağrısında bulunulmuştu.”

TÜKETİCİ BORÇ STOKUNUN ERİTİLMESİ YÖNÜNDEKİ ADIM YERİNDE ANCAK YETERSİZDİR

“Özellikle kredi kart borçlarının yapılandırılması konusunda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından konunun gündeme alınacağı yönünde kamuoyunda yer alan bilgi sonrası, sadece varlık yönetim şirketlerine olan 2.500,00 TL’den az olan icra borçlarının silineceği yönünde açıklama yapılmıştır. Kontrol edilemez noktaya gelen tüketici borç stokunun eritilmesi yönündeki bu adım yerinde ancak yetersizdir. Kapsayacağı miktar itibariyle 2.500,00 TL’lık sınırın, günümüz koşullarında ve icra dosyalarına işletilen faiz dikkate alındığında gerçekçi bir çözüm getirmeyeceği ortadadır.”

YASAL TAKİP SÜRESİ 90 GÜN YERİNE, 180 GÜN OLARAK UYGULANMALI

“Sonbahar ile birlikte eğitim masrafları, gelen zamlarla artacak olan ısınma, aydınlatma faturaları, enerjiye yapılan zamlarla başta gıda olmak üzere tüketiciye ulaşan her türlü mal ve hizmetin fiyatının artacağı bir dönemde; geçtiğimiz Aralık ayından bu yana kredi çekerek veya kredi kartını kullanarak zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüketici için yasal takibe düşme olasılığı giderek büyümektedir. Bu nedenle; Banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalıdır.”

BANKALARIN İSE KÂRI BEŞ KATTAN FAZLA ARTTI

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankacılık sektörü yılın ilk 7 ayında 207.8 milyar TL net kâr elde etti. Sektör, geçen yıl aynı dönem 40.2 milyar TL net kâr sağlamıştı. Böylece ilk 7 ayda net kar 5 kattan fazla arttı. Ayrıca sektörün net kârı temmuzda da geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 505 artışla 38,7 milyar TL'ye yükseldi. Dünya ekonomik krizde, ülke ekonomik krizde fakat her dönem olduğu bankalar sürekli kâr rekoru kırıyor. Konuyla ilgili ayrıca DOĞRUHABER’e değerlendirmede bulunan TBF Başkanı Deniz, ülkenin ekonomik yönden çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini vurgulayarak bankaların da bu süreçte ellerini taşın altına koyarak vatandaşların yükünü alacak adımlar atması gerektiğini söyledi. Deniz, bankaların yasal takibe düşen bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının faiz yükünü tüketicilerin sırtından alarak ülkenin ekonomik iyileşmesine katkı sunmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir