• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Kardeş Pakistan'dan Van'a üç okul yardımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Pakistan hükümetinin deprem sonrası Başbakanlık Acil Afet Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hesabına gönderdiği 3 milyon doların Van Valiliği hesaplarına aktarılmasının ardından, kent merkezinde yaptırılacak olan 24 derslikli lisenin temel atma törenine, Van Valisi Münir Karaloğlu ve Türkiye-Pakistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Van Milletvekili Burhan Kayatürk katıldı.

 

Vali Mithatbey Mahallesi'nde yapılacak okulun temel atma töreninde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Pakistan ile Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu ve Türkiye'nin yaşadığı her felakette Pakistan'ın yardımına koşan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi.

 

Van'da yaşanan depremlerin ardından da Pakistan'ın büyük desteklerinin olduğunu ve 99 milyon nüfuslu Pencap eyaleti Başbakanı'nın Van'a gelerek Pirgarip köyüne gittiğini anımsatan Karaloğlu, şimdi de büyük fedakârlıklarla toplanıp Van'a gönderilen parayla yaptırılacak olan lisenin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

 

Pakistan ile Türk halkının birbirini karşılıksız seven halklar olduğun belirten Vali Karaloğlu, "Bizler Pakistan'ın her sıkıntılı olduğu dönemde yardımına koştuk. Kardeşlik bunu gerektiriyor. Kardeşlik karşılıksız sevmeyi gerektiriyor. Orada sel felaketi olunca Pakistan'da ilk yardıma Sayın Başbakanımız ve muhterem eşleri Emine Erdoğan hanımefendi koştu. Selden zarar gören insanların acıları dindirilmeye çalışıldı. İşte bu iki milletin birbirini karşılıksız sevmesini ve kimin sıkıntısı varsa diğerinin de yardıma koşmasını gerektiriyor" dedi.

 

Bir okul yerine üç okul yapılıyor

Depremden hemen sonra çok sayıda Pakistanlı dostlarının Van'a gelerek kendilerini ziyaret ettiğini ve yardımlarda bulunduklarını söyleyen Karaloğlu, "Bu okul yaklaşık 2 milyon 880 bin artı KDV'ye ihale bedeliyle toplam 3 milyon 400 bin liraya mal olacak. Gönderilen para 5 milyon lira. Gerisini ise Çaldıran'ın Yağbasan Köyü'ne 5 derslikli bir ilkokul ile Van'ın Karpuzalan köyüne de 12 derslikli bir okul daha yapacağız. Yani biz bir okul parası ile üç okul yapmış olacağız. Üç noktada okul ihtiyacımızı gidermiş olacağız" ifadelerini kullandı.

 

"Açılışları iki Başbakanla yapmak istiyoruz"

Karaloğlu, "Bu üç okulu da biz Ekim'e kadar yetiştiririz. Bu üç okulu açarken Pakistan Başbakanı sayın Nevaz Şerif'i Van'da görmek istiyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'la gelsinler bu okulları iki Başbakanla birlikte açalım. Bu konuda dostluk grubu başkanı olarak Van milletvekilimiz Burhan Kayatürk'ten yardım bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek çok güzel etkinlik olur. Hem iki ülke arasında hem Van ile Pakistan arasında güzel bir etkinlik olur" diye konuştu.

 

Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, "Böyle bir yardım Pakistan için büyük bir fedakârlık. Pakistan'da kamu görevlileri, yeni tasarruf tedbirleriyle büyük fedakarlıklar gösterirken, peş peşe yaşadığı felaketlerle mücadele ederken, Van'a böyle bir yardımın yapılması çok anlamlıdır. Birileri Allah'tan korkmadan Türkiye'yi kaosun içine çekerken, Pakistan'ın bir çok kentinde başbakanımız ve Türkiye için büyük destek mitingleri yapılıyor. İstanbul, Ankara'daki mitinglerin aynısı buralarda yapılıyor" ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından dualar eşliğinde okulun temelinin ilk harcı Ulu Cami İmam-Hatibi Salih Tanrıant'ın okuduğu dua ile döküldü.

 

Temel atma törenine Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ebubekir Kaçmaz ve çok sayıda davetli katıldı. (Nihat Bozkurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir