Sosyal konut projesi daha çok orta sınıfa hitap ediyor
Emlak Danışmanı Kasım Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren sosyal konut projesini değerlendirdi.
Toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara 2280 liradan taksitlerle 240 ay vade ile sahip olunabilecekken 3+1 dairelerin fiyatları ise, 850 bin lira fiyata sahip ve ödemesi 3187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) yapılan bilgilendirmeye göre başkanlık tarafından 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında inşa ettirilecek konutlar için; Ziraat Bankası ve T. Halk Bankası'nın proje ilinde bulunan yetkili şubeleri ve E-Devlet aracılığı ile yapılacak. Başvurular 14 Eylül 2022-31 Ekim 2022 tarihleri arasında kabul edilecek. E-Devlet Başvuruları ise 28.10.2022 tarihinde sona erecek.
Konut tipi (2+1 ve 3+1) ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri ihale yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek olan "Konut Belirleme Kurası" ile belirlenecek.
Emlak Danışmanı Kasım Aydın, konuyla İLKHA muhabirine değerlendirmede bulundu.
"Vatandaşların sorunlarına büyük ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı sosyal konut projesinin sevindirici ve umut vadeden bir açıklama olduğunu belirten Aydın, "Projenin detaylarına baktığımızda gerçekleştiği takdirde dar gelirli vatandaşların sorunlarına büyük ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Gerçekleşme sürecine bakıldığında zaman alacak bir projedir. Uzun vadede tabi ki bir canlanma, hareketlilik oluşturacaktır. Kısa vadede gerçekleşecek gibi görünmüyor zamana yayılacak bir projedir. 2 sene içinde teslim edilmesi öngörülüyor. İstanbul için açıklanan sayılar tabi yeterli miktarda değildir. İstanbul'un nüfusuna baktığımızda çok daha yüksek sayıları hak ediyor." dedi.
"Açıklanan fiyatlar gayet makul ve alınabilecek miktarlardır"
Şehit yakını ve gazilere 12 bin 500, engelli vatandaşlara 12 bin 500, emeklilere 50 bin ve 18-30 yaş arası gençler için de 50 bin konut kontenjanı oluşturulduğunu hatırlatan Aydın, "Pozitif ayrımcılık yapılarak kontenjan ayrılması mutlaka ve öncelik verilmesi sevindirici bir haberdir. Daha düşük gelirli; bir hanede bir kişi çalışan ve kirasını zor ödeyen, geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımıza ayrıca bir pozitif ayrımcılık yaparak onlara da kontenjan ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Açıklanan fiyatlar gayet makul ve alınabilecek miktarlardır. Yalnız hanede tek çalışan kişilerin taşınmadan taksit ödemesi mümkün gibi görünmüyor. Bu durumda olan kimselere ayrıcalık tanınarak ancak konuta taşındıktan sonra taksit ödemesinin başlatılması gerekir diye düşünüyorum. Asgari ücret ve bir miktar üzerinde hanede bir çalışan olan evlerde hem kira hem taksit ödendiğinde zaten asgari ücret rakamını geçmiş gibi oluyor. Bu şekilde olanların taksit ödemesinin konuta taşındıktan sonra başlaması gerekir." diye belirtti.
"Proje daha çok orta sınıfa hitap eden yani hane başına 2 veya 3 çalışanın ödeyebileceği imkanlarda olduğunu düşünüyorum"
Açıklanan projenin çok dar gelirli olan kimselere hitap ettiğini düşünmediğini dile getiren Aydın, "Proje daha çok orta sınıfa hitap eden yani hane başına 2 veya 3 çalışanın ödeyebileceği imkanlarda olduğunu düşünüyorum. Çünkü hanede asgari ücret ya da bir üst bandında çalışan kişinin evini zor geçindirdiği biliniyor. Bu durumda olan vatandaşlarımızın faize, krediye veya tefecilere bulaşmaması adına onlara bir ayrımcılık yaparak 0 faizle, peşinatsız, taksit sayısı artırılarak konut sahibi olmaları sağlanabilir." ifadelerini kullandı.
Yapılacak projenin istihdama ve piyasada hareketliliğe neden olacağını ama bu hareketliliğin lokal bazda olacağını belirten Aydın, inşaat piyasanın hareketlenmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve özel sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)