• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
60 Milyon insan zor durumda Kardeş ülke Pakistan yardım bekliyor SEL SONRASI SALGIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FARUK KUZU / DOĞRUHABER

Pakistan’da 14 Haziran'dan bu yana etkili olan şiddetli muson yağmurlarıyla eriyen buzulların oluşturduğu sel felaketi tarımın yoğunlaştığı bölgelerde ekinlere büyük zarar verdi. Toplam 6 bin 674 kilometre yol, 269 köprü yıkıldı, 750 binden fazla çiftlik hayvanı telef oldu. Yağışlardan 33,4 milyon kişi etkilenirken kurulan çadır kamplarında 634 bin 749 kişi yaşamını sürdürüyor. Bin 400 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi nedeniyle salgın hastalık endişesi yaşanıyor. Birçok sağlık tesisinin zarar gördüğü bölgede kirli suların etkisiyle tifo ve ishal vakalarında artış var.

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ SALGIN HASTALIKLARA YAKALANDI

Şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel felaketi nedeniyle Sind eyaletinde 1 milyonu aşkın kişide salgın hastalık tespit edildi. Sind Sağlık Departmanı tarafından yapılan açıklamada, 1 milyon 79 bin kişinin salgın hastalığa yakalandığı belirtildi. Açıklamada, son 24 saatte 12 bin 819 kişide astım ve çeşitli göğüs hastalıkları, 14 bin 339'dan fazla kişide de çeşitli deri hastalıkları tespit edildiği ifade edildi. Sağlık Departmanı ayrıca 15 bin 844 ishal, 2 bin 310 sıtma, 104 dang humması, 4 yılan ısırığı ve 13 köpek ısırığı vakası tespit edildiğini açıkladı. Bununla birlikte 19 bin 179 kişide çeşitli göz hastalıkları ve 23 bin 237 kişide de bazı hastalıklar tespit edildi.

EKONOMİ FELÇ OLDU

Pakistan'ın pamuk mahsulünün yaklaşık yarısının yok olduğunu belirten yetkililer, ABD’den Çin’e kadar diğer büyük üreticilerin aşırı hava koşullarından etkilenmesi nedeniyle pamuk fiyatlarının yükseldiği bir yılda, küresel pamuk üretiminin ağır darbe alacağını ifade etti. Pakistan’ın gayrisafi milli hasılasının yüzde 10’unu oluşturan tekstil endüstrisinde pamuğun kaybının, ekonomik iyileşme umutlarını sekteye uğratabileceği kaydedildi. Yetkililer, zararın ve ekonomik kayıpların ülke genelinde yıllar boyunca hissedileceği konusunda uyardı. Ayrıca ülkenin gıda arzının yaklaşık üçte birini üreten Sind eyaletinin, yağışlardan en çok etkilenenler arasında olduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütüne göre, yağış eyalet mahsullerinin yaklaşık yüzde 50’sine zarar verdi. Bununla birlikte bu yılki ekim döneminde ekimin yapılamayacak olmasının krizi daha da artıracağı belirtildi.

BM’DEN PAKİSTAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, uluslararası topluma, şiddetli yağış ve sellerle mücadele eden Pakistan'a, hızla yardım edilmesi çağrısında bulundu. Guterres, Pakistan'a düzenlediği ziyarette, "Pakistan'ın bu krizin üstesinden gelmesi için bugün büyük finansal desteğe ihtiyacı var. Bu, cömertlik değil, adalet meselesi." ifadelerini kullandı. Türkiye’den İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Pakistan'da selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmuştu. Başta Türkiye olmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Kızılay’ı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Umut Kervanı Vakfı gibi yardım kuruluşları Pakistan’a yardım için çalışıyorlar.

UMUT KERVANI PAKİSTAN’DAKİ FELAKETE KAYITSIZ KALMADI

Umut Kervanı genel Sekreteri Mehmet Nurullah Günaydın, Pakistan’da yaşanan acı hadise üzerine yaptığı açıklamada: “Pakistan’daki ihtiyaç sahipleri için yardım çağrısında bulunduklarını ve yardımseverlerin bu konuya duyarlı davrandıklarını açıklayarak toplanan yardımların en kısa sürede bölgeye ulaştırılacağını kaydetti!”  Günaydın açıklamasında Umut Kervanı olarak Din Dil Irk farkı gözetmeksizin çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

MİLYONLARCA İNSAN YARDIM BEKLİYOR

Yaşanan sel felaketi akabinde tüm dünyaya çağrıda bulunan Pakistan yönetimi Uluslararası kamuoyunun bu konuda daha duyarlı davranması ve acil yardım çağrısında bulundu. Yakınlarını evlerini, ekinlerini ve besi hayvanlarını kaybederek büyük felaket yaşayan yaklaşık 35 milyon Pakistanlı yardım bekliyor. Pakistan’a yardımı devam ederken ülkede milyonlarca insan hala mağdur ve yardım bekliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir