• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte bugün: 14 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

14 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Hep birlikte bakalım;

1146: Büyük Selçuklular’ın Musul ve Halep Atabeyi ve Zengi hanedanının kurucusu İmadeddin Zengi, hayatını kaybetti. Yerine Musul’da büyük oğlu Birinci Seyfeddin Gazi, Halep’te ise küçük oğlu Nureddin Mahmud Zengi geçti. İmadeddin Zengi, kendi ismiyle anılan Musul’un kuzeyinde yer alan İmadiye kentini kurmuştur.  (İmadeddin Zengi, hayatını kaybetti)

 

1829: Ruslar ile Edirne Antlaşması imzalandı. Küçük Kaynarca Antlaşması’ndan sonra imzalanmış, şartları en ağır antlaşmalardan biri olan Edirne Antlaşması ile Osmanlı Devleti, Yunanistan Devleti’nin kurulmasını kabul etti ve elindeki birçok toprağı kaybetti.  (Ruslar ile Edirne Antlaşması imzalandı)

 

1960: Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella, Petrol Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı olan OPEC’i kurdu. Daha sonra sırasıyla Katar, Libya, Endonezya, Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya, Ekvador ve Gabon da bu teşkilata katıldılar. Dünya petrol üretiminin denetimini elinde tutan ve dünya petrol üretiminin yaklaşık yarısını sağlayan OPEC ülkeleri, ham petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğal gaz rezervlerinin de üçte birine sahip bulunmaktadır. (OPEC kuruldu)

 

1966: Eski Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel öldü. Türkiye’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı olan ve 27 Mayıs Cuntası’nın liderliğini yapan Cemal Gürsel, 219 gün süren komadan sonra Ankara Gülhane Hastanesi’nde sabah saat 6.45’de öldü.  (Darbeci Cemal Gürsel öldü)

 

1982: Lübnan Hıristiyan Falanjistleri lideri ve Devlet Başkanı Beşir Cemayel, bombalı saldırıda öldürüldü. Cemayel seçimden üç hafta sonra bombalı bir suikast sonucu öldürülmüştü. Bu suikast üzerine, siyonist işgalcilerin desteğiyle Falanjistler bir saldırı düzenleyerek, Sabra ve Şatilla Göçmen Kampları’ndaki yaklaşık 3 bin Filistinli sivile karşı Sabra ve Şatilla Katliamı’nı gerçekleştirmişlerdir. (Sabra ve Şatilla Katliamına giden süreç)

 

1999: YÖK Rektörler Komitesi, üniversite yerleşkelerinde, açık ya da kapalı alanlarda başörtüyü yasaklayan ortak karar aldı. Kimlik kartındaki fotoğraf, derslikler, laboratuvarlar, sosyal tesis ve spor alanlarında da başörtü yasağı konuldu. 28 Şubat’ın en etkili aktörlerinden olan YÖK, başörtüye ve dini hassasiyetlere amansız bir savaş açmıştı. (YÖK üniversitelerde başörtüyü yasakladı)

 

2003: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın YÖK Başkanı Profesör Doktor Kemal Gürüz ile görüşmesi tartışmalara neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Orgeneral Yalman’ın Genelkurmay Başkanlığı’nın bilgisi dâhilinde görüşmede bulunduğu bildirdi. Bu açıklamayla TSK, hükümete gözdağı veriyor ve devlet kurumları üzerindeki baskısını artırıp hâkimiyet sağlamaya çalışıyordu. (Orgeneral Aytaç Yalman

YÖK başkanı Kemal Gürüz ile görüştü)

 

2019: ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fransa'da düzenlenen G-7 Zirvesi sırasında, Mısır'ın gayri meşru Cumhurbaşkanı Sisi için "En favori diktatörüm" dediği ortaya çıktı. ("En favori diktatörüm")

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir