• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin barışa yönelik çabaları kitaplaştırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kitapta, Ukrayna ve Rusya arasında meydana gelen krizin başından bu yana Türkiye'nin barışı önceleyen faaliyetleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin krizin sonlanmasına ve bölgesel istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarına yer veriliyor.

Kitap, "Barışın Dünyasını Kurmada Küresel Liderlik", "Türkiye'nin Savaşa Karşı Duruşu", "Diyalog Kanallarının Açık Tutulması", "İnsani ve Girişimci Diplomasi" olmak üzere 4 bölümden oluşuyor.

Kitabın ilk bölümünde Ukrayna-Rusya krizinin başladığı günden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ve Rusya tarafları, NATO ve AB gibi uluslararası kuruluşlar ve bölgesel aktörler ile gerçekleştirdiği diplomasi trafiğine yer veriliyor.

Kitapta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya 5'ten Büyüktür" ve "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" söylemleri ışığında küresel güvenlik mimarisinde düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye'nin savaşın önlenmesine dönük çabalarının ele alındığı ikinci bölümde ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğü vurgusu ve ateşkes çağrısı kapsamında yapılan diplomatik girişimler detaylı şekilde işleniyor.

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya krizinde diyalog kanallarının açık tutulmasındaki rolünü anlatan üçüncü bölümde, Ukrayna ve Rusya tarafları arasında bir denge unsuru olarak Türkiye'nin pozisyonuna dikkat çekiliyor. Türkiye'nin her iki ülke ile diyaloğu sürdürebilen ender ülkelerden biri olduğu belirtilen kitapta, bu bağlamda Türkiye'nin barış görüşmelerinde ev sahibi olmasının önemine işaret ediliyor.

Kitabın son bölümünde ise Türkiye'nin insanı merkeze alan diplomasi anlayışı üzerinde duruluyor. Türkiye'nin krizin başından bu yana sivil unsurların korunmasına dönük hassasiyetinin, Ukrayna'ya yapılan insani yardımların, Türkiye'nin çatışma bölgelerindeki insani koridorların açık tutulmasına yönelik gayretlerinin ele alındığı kitapta Karadeniz'in güvenliğinin temini, tahıl koridorunun açılmasında Türkiye'nin öncü rolünün altı çiziliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir