• DOLAR 34.208
  • EURO 37.853
  • ALTIN 2915.682
  • ...
Uluslararası Af Örgütü`nden Türkiye`ye Çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Uluslararası Af Örgütü dün gece İstanbul`da gerçekleşen toplu gözaltıların ardından bugün bir açıklama yaparak polisin, gözaltına alınmış insanların kendi bünyelerinde tutulduğunu kabul etmediğini dile getirdi.
 
Cumartesi gecesi boyunca eylemlerin merkezi konumunda olan Taksim bölgesinde ve yakınında bulunan Harbiye ve Mecidiyeköy`de gerçekleşen protestolarda 100`den fazla gözaltı olduğu iddia ediliyor.
 
İstanbul Barosu, Uluslararası Af Örgütü`ne adı bilinen ve polis tarafından gözaltına alındığı görülen yaklaşık 70 kişinin nerede olduğu bilgisine hala ulaşamadıklarını dile getirdi.
 
Gardner: Polis şiddeti şoke edici!
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner`in değerlendirmelerine yer verildi. Gardner, "Polis şiddetinin şoke edici sahnelerine tanık olduktan sonra yetkililer şimdi gözaltındakilerin en temel insan haklarını engelliyor. Polis derhal bu insanları serbest bırakmalı ya da nerede olduklarını açıklayarak ailelerine ve avukatlarına erişmelerine izin vermeli" diye konuştu.
 
Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü`nün son üç haftadır İstanbul`da gerçekleşen protestolarda, protestocuların gözaltına alınırken ve sevk edilirken polis tarafından dövüldüğüne, gözaltına alınanların 12 saate varacak süreler boyunca su, yiyecek ve tuvalete erişimleri olmadığına dair tutarlı ve güvenilir raporlara ulaştığı ileri sürüldü.
 
Açıklamada ayrıca, protestocuların nerede olduğunun bilinmemesi, polis tarafından kötü muameleye maruz bırakıldıkları yönündeki endişenin artmasına sebep olduğu belirtildi.
 
15 Haziran Cumartesi akşamı polis saat 20.30 sularında Taksim Meydanı`ndaki göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin müdahalesi sırasında Taksim Meydanı`nda olan Türkiye Araştırmacısı Gardner, meydandaki protestoların barışçıl olduğunu ve şiddet içeren polis müdahalesinin gayri meşru olduğunu söyledi.
 
Gardner olanları şöyle anlattı: "Protestolar genel olarak barışçıldı. Gerçekleştirilen herhangi bir protestonun engellenmesi için hiçbir meşru sebep bulunmuyor. Protestocular barışçıldı, sadece slogan atıyorlardı. Bir TOMA Gezi Parkı`na girdi. Parkı boşlatmak için hem biber gazı hem de tazyikli su kullanıldığını gördüm. Polis tarafından plastik mermi kullanıldığına ve kurulan revirlerde görev yapan doktorların gözaltına alındığına dair de raporlar mevcut."
 
Polis şiddet kullandığını belirterek değerlendirmesini sürdüren Uluslar arası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Gardner, "Dün akşam 20.30 ila bu sabahın erken saatlerine kadar Taksim ya da Cihangir`de protestoları gözlemlerken polise yönelik protestocular tarafından herhangi bir şiddet olayına rastlamadım. Bu süre zarfında polis protestoculara sürekli biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı" dedi.
 
Uluslar arası Af Örgütü`nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "İstanbul`un farklı bölgelerinde gerçekleşen polis müdahalesinde kaç kişinin yaralandığı bilinmiyor fakat yüzleri bulacağı düşünülüyor. Polis bir aşamada yaralananların doktorlar tarafından tedavi edildiği Divan Otel`in dışındaki revire doğrudan biber gazı attı.
 
Bugün (16 Haziran) şehrin değişik bölgelerinde polis şiddeti seyrek bir şekilde devam ederken, polisin Osmanbey`deki Ramada Oteli`nde kurulan revirde yaralıları tedavi eden doktorları gözaltına aldığı görüldü. Sağlık Bakanı daha öncesinde kurulan bu revirlerin yasa dışı olduğunu ve burada görev yapan doktorların kovuşturmaya tabi olacağını açıklamıştı."
 
Gardner, "İhtiyacı olanlara tıbbi bakım sağladıkları için doktorların kovuşturmaya maruz kalması kesinlikle kabul edilemez. Doktorlar derhal serbest bırakılmalı ve onlara yönelik kovuşturma tehdidi kaldırılmalıdır" diye konuştu.
 
Af Örgütü`nün Açıklamasının sonunda, "Protestolar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Ankara`da düzenlediği mitingde protestoculara yönelik konuşmasında Gezi Parkı`ndan çıkmaya zorlamakla tehdit etmesinin ardından gerçekleşti. Benzer bir mitingin bugün (16 Haziran 2013) öğleden sonra İstanbul`da gerçekleşmesi planlanıyor. Protestocular bugün Taksim`e yürüme çağrısını sürdürüyor." denildi.
 
Açıklama ve değerlendirmelerin taraflı bir dil ile yapılması dikkat çekti. (İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir