• DOLAR 34.696
  • EURO 36.668
  • ALTIN 2966.023
  • ...
Köy sakinleri sorunlarının çözümü için yetkililerden yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kuşağacı (Veyis) köyü sakinleri, telefon şebekesinin çekmemesi, kanalizasyonun olmaması, köy yolunun parke yapılmaması, tarlalara giden yolların olmaması gibi sorunlarının olduğunu belirterek yaşadıkları mağduriyetleri İLKHA mikrofonuna anlattılar.

Son dönemlerde köylerine bir hizmetin sunulmadığını, yaşanan sorunları yetkililere sözlü ve yazılı olarak aktardığını söyleyen Kuşağacı Muhtarı Alattin Sertdemir, olumlu bir sonuç alamadığını belirtti.

Kuşağacı Muhtarı Alattin Sertdemir

Sertdemir, Evlerimiz köyün üst tarafında poseftik çukurları da evlerimizin yanında, köyün içme suyu çeşmeleri ise alt taraftan geçiyor. Yağmur yağdığında ister istemez sıkıntı yaşıyoruz, köy meydanında bulunan çeşme sularımıza bulaşıyor. Bu durumu kaymakamımıza da ilettim. Köyün içindeki yolların parke yapılması ve ara yolların yapılması için müracaat etmeme rağmen yapılmıyor. Çevre köylerin bir kısmında kanalizasyon ve parke taşları yapıldı. Köyümüz önceden 15 hane iken şu an 22 haneye çıkmış durumdadır. Köye hızlı bir dönüş var." dedi.

Köy yolları olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Sertdemir, "Tarım açısından da sıkıntı yaşıyoruz. Ekip, biçiyoruz ama maalesef biçerdöverler gelemediği için sıkıntı yaşıyoruz. Tarlalara giden olmadığı için gelmiyorlar. Bir an önce arazilerimizin yollarının yapılmasını istiyoruz. Bizim köyümüzün su deposunun pompamız bozuldu. Aylarca mağdur kaldık. Çünkü vinç köye giremiyor. Yani bir kilometre alana bir kumlama bile yapılmadı. Camimizi de biz köylü olarak kendi imkanlarımızla, dost ve arkadaşlarımızla yaptık. Devlet buna da hiçbir el atmadı. Ben müracaatta bulundum. Diyanet Vakfına evrakları gönderdik. Onlardan bize bir yardım gelmedi. Ondan ziyade şu an bizim bir imam evimiz, lojmanımız yok. Köylü olarak bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." İfadelerini kullandı.

Müslüm Demirel

İnsanca yaşamak herkesin hakkı olduğunu söyleyen köy sakinlerinden Müslüm Demirel, köydeki şebeke ve yol sorununun çözülmesini istedi.

Demirel, "Köyde iletişim sorunu vardır. Köyümüzün öğrencileri derslerin bilgisayar üzerinden yapılıyor. Yurtdışında da her aileden bireyler var onun için iletişim önceliktedir.  Maalesef burada telefon çekmiyor. Bazı yerlerde çok az çekiyor. Bunun bir an önce -ya bir baz istasyonu kurarak veya vericiyi güçlendirerek- halledilmesini istiyoruz. Genel olarak bütün köylerde parke yapılmış veya yol düzenlemesi yapılmış ama bizim köyümüzde halen yapılmadı. Bu konuda gelip ilgilenen soran da yok. Varsa böyle bir hak bizde bu haktan yararlanmak istiyoruz. Köyümüzde yüksek rakım olduğu için yazın kuraklık yaşanıyor. Köyümüzün dibinde büyük bir dere var. Hayvanların su içmelerini sağlamak için orada bir gölet yapılabilir. Yazın köy bayağı kalabalık oluyor. Çocuklar için bir park istiyoruz." dedi.

Abdullah Sertdemir ve Mir Ali Demirel

Köy öğrencilerinden Abdullah Sertdemir ve Mir Ali Demirel, şebeke sorunundan dolayı internet olmadığını bu nedenle eğitimde geri kaldıklarını, köy içinde yolların parkesiz olmasından dolayı kışın okula çamurlar içerisinden gitmek zorunda kaldıklarını ve bu konuların bir an önce halledilmesi gerektiğini belirterek yetkililere seslendiler.

Köy sakinlerinden Fatma Demirel de köylerindeki en önemli sorunun kanalizasyon ve telefon şebekesinin çekmemesi olduğunu belirterek sorunlarının çözülmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Köyün eski yollundan afet konutları yapımı için toprak taşındığını bu nedenle evlerinin tehlikeye girdiğini söyleyen Hacı Demirel, "Ben evi yapan yetkililere 'bu toprağı almayın' dedim. Bana 'buraya istinat duvarı yapacağız' dediler. Sonradan kimseden ses çıkmadı. Bende İl Afet'e gittim. Onlarda iki mühendis gönderdi. Mühendisler geldi, baktılar. 'Burada istinat duvarı olması gerekiyor.' dediler ama yine kimse gelip yapmadı. Bizzat İl Afet Müdürüne giderek durumu arz ettim. Kendisi de geldi. Buraya baktı. Bana 'buranın zemini kuvvetli bir şey olmaz.’ dedi. Evin arkasındaki toprağı almasalardı sıkıntı yoktu. Ama şimdi yağmur yağdığında kış olduğunda bu yol aşağı inecek." ifadelerini kullandı.

Orhan Demirbağ

Abisinin rahatsızlığından dolayı iki hafta da bir hastaneye götürdüklerini söyleyen köy sakinlerinden Orhan Demirbağ, eski köy yolunun bakımsızlığı nedeniyle özelikle kış aylarında ambulansın gelemediğini belirtti.

Demirbağ, "Psikolojik rahatsızlığı olan abim 55-56 yaşlarındadır. Yüzde 90 civarında raporu vardır. Ani krizi tuttuğu zaman bir an önce hastaneye gitmesi gerekiyor. Yol durumu hakikaten meşakkatli bir şey. Aynı yol üstünde 3-5 ev var. Bu yolun yapılması lazım. Aynı şekilde babamın da yaşı 70 üzerindedir. Abim içinde bu yol sıkıntılıdır. Rahmetli annemi şubat ayında kaybettik. O sıkıntıları bayağı yaşadık. Yani bu yolun bir an önce yapılması lazım." dedi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir