• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
CAMİ ÇOCUKLARLA  HAYAT NAMAZLA GÜZEL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABDULSELAM ALTUN - DOĞRUHABER

Kur'an Nesli Platformu tarafından; toplumda namazın önemine dikkat çekmek ve erken yaşta çocukları namaza alıştırmak amacıyla ülke genelinde birçok merkezde "Hayat Namazla Güzeldir" adıyla 15 günlük öğretim programları gerçekleştirildi. İstanbul’da 29 Ağustos’ta 25 ilçede başlatılan etkinlikler Avrupa ve Anadolu yakasında yapılan programlarla son buldu. Anadolu yakasında gerçekleştirilen etkinliklerin finali Kartal’da Soğanlık Merkez Camii’nde yapıldı. Avrupa yakasında yapılan etkinliklerin finali ise Fatih ilçesinde gerçekleştirildi. Saraçhane parkında toplanan yüzlerce çocuk ellerinde ‘Hayat Namazla Güzeldir’, ‘Gözümün Nuru Namaz’, ‘Namaz Cennetin Anahtarıdır’, ‘Namaz Dinin Direğidir’ pankartlarıyla kortej halinde Şehzadebaşı Camii’ne yürüdü.

NAMAZ DİNİN DİREĞİ, MÜSLÜMANLIĞIN GÖSTERGESİ

Yaptıkları etkinlikler hakkında açıklamalarda bulunan Kur'an Nesli Platformu Marmara Koordinatörü Mevlit Akkılıç, “İslam dininde en önemli ibadetlerin başında namaz gelir. Namaz dinin direği, Müslümanlığın göstergesi ve İslam'ın temel ibadetlerindendir. Peygamber efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem), 'çocuğa yedi yaşındayken namaz kılmayı öğrettiniz' buyurmaktadır. Yine 'namaz gözümün nurudur' diye buyurmuştur. Bizler de namaz ibadetini doğru ve güzel bir şekilde öğrenmenin hayati bir önem arz ettiğini görerek çocuklarımıza bir eğitim verdik. İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasında verdiğimiz eğitimler sonucunda final etkinliğini yaparak çocuklarımızı taçlandırdık." dedi.

MİNİKLER HÜNERLERİNİ GÖSTERMEK İÇİN SAHNE ALDI

Program Hafız Akif Karakoyun’un Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra sahneye çıkan Sümeyra Algül, Esma Pekgöz, Hafsa Pekgöz, Ayşe Pekgöz, Meryem Pekgöz, Zeynep Pekgöz, Feyza Orak, Nisanur Ağırman, Hatice Vergili, Amine Algül, Rukiye Bal, Kevser Kavakçıoğlu,Zelal Algül ve Sümeyye Özlük ezberledikleri ayet ve hadisleri okudular. Miniklerin heyecanlı ve bir o kadar da cesur davranışları izleyicilerden tam not aldı. Zeytinburnu Derneği’nden Susa Güldoğdu, Ecrin Demirel, Ayşe Dinçer, Zeynep Çiftçi, Aynur Şahi, Elif Akça, Ayşe Alahmed ve Sevim Asman yine aynı şekilde Ayet, Hadis, ilahi ve şiirler okudular.

Çocukların etkili performanslarının ardından günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Eğitimci Yazar Mehmet Ali Gönül, “Bugün çok özel ve çok güzel, aynı zamanda anlamlı bir gün… Ve siz de çok anlamlı bir iş yapıyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyor ve namaz ehli çocuklar olmanızı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞUMUZA RABBİMİZİ VE EMRETTİĞİ NAMAZI SEVDİRMELİYİZ

Konuşmasında çocukların velilerine seslenen Gönül, “Değerli veliler! Çocuk demek masumiyet ve tertemiz bir fıtrat demektir. Bu masumiyet, elinizde işlenmeye hazır bir hamur gibidir. Ama esas olan nasıl ve niçin şekil vermek gerektiğini bilmektir. Böylece Rabbimizi çocuklarımıza nasıl sevdirebiliriz sorumuz önem kazanıyor? Onunla nasıl iletişim kurabiliriz ise bir başka soru. Bu iki sorunun da cevabı NAMAZ’dır. Çocuk namazı oyun oynar gibi gördüğünden ona oyun oynar gibi öğretmeliyiz. Malumunuz bilgi akla, eğitim kalbe bakar. Bilgiyi 0-7 yaşında verirken aynı zamanda ona Rabbimizi ve emrettiği namazı da sevdirmeliyiz. Bu konuda gönlü yatıştıktan sonra taklitten uygulamayı kalıcı hale getirirken, artık uygulama safhasında olduğunu ister istemez görebiliriz. Şunu bilelim ki muhatabımız yetişkin değil, hayatı oyun olarak gören bir muhatabımız var. Ciddiyetten uzak, anlamsız ve belki de komik tavırlar, çocuk ruhunun haritasıdır. Bu haritanın üzerinden hedefe varmayı becerebilirsek ailece Allah’ın razı olduğu kimselerden oluruz. Ne mutlu bize…” şeklinde konuştu.

NAMAZLI VE NAMAZA SAHİP ÇIKAN BİR NESİL YETİŞTİRMELİYİZ

Gönül, “Yüce Allah ‘Ailene namazı emret ve sen de ona sabırla devam et’ ayeti ailece yapılan bir farzı hatırlatıyor. Demek ki namaz ailece olan bir ibadettir. Ailece ve cemaatle… Evde veya daha güzeli camide kılınmalıdır. Demek ki Allah Teala çocuklarımızın ellerinden tutup cami götürmemizi emrediyor. Demek ki gidemeyenlerin evde cemaatle kılmalarını istiyor. Gelecekte genç, sonra da yetişkin olan bu Kur’an nesli çocuklarımız; namazsız, niyazsız, ibadetsiz ve imansız olmasınlar diye bu etkinliklerle hafızalarında yer etmemiz boşuna değil elbet. Namaz kılmama yani namazsızlık hastalığı en kötü hastalıklardan biridir. Bu hastalığın aile içi doktorları önce biz olmalıyız. Toplumda da buna öncülük etmeliyiz. Namazlı ve namaza sahip çıkan bir nesil yetiştirmeliyiz. Hadi kıl demektense göstermek, haydi beraber yapalım demek gerekmez mi? Sevdirmek kızmakla değil, göstermek ve inandırmakla olur. Namaz bir ilahi gösteridir. Buluşma ve konuşmadır. Teslimiyettir ve iyiyi kötüye üstün getirmenin biletidir. Hatırlayın sırtımızda gezinen, ayaklarımıza dolanıp oynayan ve secdeye gitmemizle düşecek olan çocuk, öfkeye, kızmaya gelir mi? Lakin küsmeye başlarsa 70 yaşına dek cami yüzü görmeyecek kadar uzaklaşması gördüğümüz manzaralardır.” ifadelerini kullandı.

DUAMIZLA ÇOCUKLARIMIZA YARDIMCI OLUP NAMAZLI BİR NESİL İNŞA ETMELİYİZ

Velilere ‘tarafımızı seçelim’ diye hitap eden Gönül şöyle konuştu; “Her daim namazlı, dualı, ibadetli ve salih evlatlar mı yoksa ellerindeki bağımlılık telefonları ile kötülük belasında bulaşmış evlatlar mı daha hayırlı? Gelin onların istediği gibi cicili biçili tesbihler, takkeler, başörtüler, hediyeler, çizgi ve boyama kitapları ile kalplerini kazanalım. Biz kılalım ve sabırla devam edelim ki onlar da bizi rol model alabilsinler. Kendimiz ve inancımızı çocuklarımıza sevdiremezsek çocuklar sevmedikleri anne-babayı rol model almazlar. Bir de duamızla çocuklarımıza yardımcı olup namazlı bir nesil inşa etmeliyiz. Çünkü dua, yolumuzu açan en büyük yardımdır. Hele anne-babanın duası apayrıdır çocuk için.

NAMAZ SİZE BİRÇOK KAPIYI AÇACAK VE BİRÇOK ENGELİ ORTADAN KALDIRACAKTIR

Konuşmasının son bölümünde çocuklara seslenen Gönül, “Sevgili çocuklar! Bugün ne güzel bir iş yapıyorsunuz. Ne güzel giyinmiş ve ne güzel mesajlar veriyorsunuz büyüklerinize. Namazsızlık belki hayat felsefesi olmuş büyüklere, dersler veren siz küçüklersiniz. Namaz oyunundan vazgeçmeyin. Namaz size birçok kapıyı açacak ve birçok engeli ortadan kaldıracaktır. Tespihlerinizi bırakmayın. Evde cemaatle namaz kılmakta ısrar edin. Renkli ve süslü takke ile başörtülerinizi unutmayın. Odanızın en güzel köşesinde sizi ve namazınızı beklesin. Namaz oyununu öğrendikten sonra camide oynayın bu oyunu. Büyükler sizi daha çok sevecektir. Ne güzel hayatı çocukça masumiyet içinde günahsız ve temiz olarak yaşamak.. Rabbim bizi, annemizi babamızı, çocuklarımızı, kardeşlerimizi ve tüm müminleri namazı seven, özleyen ve olan sevdalısı kullarından eyle… ÂMİN” diyerek konuşmasını dua ile sonlandırdı.

Gönül’ün konuşmasının ardından minikler saf düzeni tutarak İkindi namazı kıldı. Yüzlerce çocuğun saf tuttuğu namazın ardından program sona erdi. 

ETKİNLİKLERİN AMACI NE?

Türkiye genelinde birçok ilde düzenlenen "Hayat Namazla Güzeldir" etkinleriyle ilgili yazılı açıklama yapan Kur'an Nesli Platformu Batman Koordinatörü Rıdvan Üzümcü, "Bilindiği üzere bir insanın en büyük görevi Allah'ın bir ve tek olduğuna, bütün mahlûkatın yaratıcısı olduğuna iman etmektir. Bundan sonraki en büyük hakikat ve en büyük görev ise şüphesiz namazdır. İnanıyoruz ki bu toplumu, bu ümmeti yeniden diriltecek olan namazdır. Camiler doldukça, gönüllere merhamet, sevgi dolacak, yaralarımız derman bulacak. Namazlarda saf bağladıkça birbirimizle kenetlenecek ve birlik olacağız çünkü namaz bütün ibadetlerin anasıdır. Diğer bütün ibadetleri emzirecek ve besleyecek olan namazdır. Namaz diğer bütün ibadetleri de canlandıracak ve namaza kalktıkça bu ümmet şaha kalkacaktır." dedi.

"NAMAZ: TEVHİD İNANCININ EYLEME DÖNÜŞMÜŞ HALİDİR"

Bütün peygamberlerin hayatında namazın var olduğunu ve bütün hak dinlerin namazı emretmiş olduğuna dikkat çeken Üzümcü, şöyle devam etti: “Çünkü namaz imanın doğal sonucu olarak kulluğun ilanı ve yüce bir saltanata ve kudrete boyun eğişin sembolüdür. Tevhid inancının eyleme dönüşmüş hali olan namaz, müminleri şirke, zulme ve münkere karşı mücadeleye sevk eden bir direniş kaynağı ve koruyucu kalkan hükmündedir. Her hareketinde ve her sözünde büyük manalar barındıran bu ibadet İslam inancının özü ve ruhudur.”

"ÇOCUKLARINIZI İHMAL ETMEYİN VE NAMAZI ÖĞRENMELERİNİ SAĞLAYIN"

Açıklamalarının devamında Üzümcü, şunları söyledi: "Bu seferberlik doğrultusunda tüm anne ve babalara da sesleniyoruz. Çocuklarınızı ihmal etmeyin ve namazı öğrenmelerini sağlayın. Bu hususta tüm halkımızı, programlarımızın, amaca hizmet edecek en güzel şekilde gerçekleştirilmesi için her türlü desteği vermeye davet ediyor, sürece katkı sunan tüm eğitimcilere, velilere ve ilgililere şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz. Yüce Mevla, bizleri ve neslimizi sabır ve namazla kendisine yakaran ve namazı hakkıyla eda eden kullarından eylesin."

Bu haberler de ilginizi çekebilir