• DOLAR 32.579
  • EURO 35.349
  • ALTIN 2467.122
  • ...
Bakan Kirişci: Ekilmeyen alanların azalmasını sağladık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarımın stratejik olduğunu söyleyen Kirişci, bulunurluğun önemli olduğunu ve iki şekilde sağlandığını ifade etti.

Bu iki şeyi, "Ya üreteceksiniz ya ithal edeceksiniz." diyerek aktaran Kirişci, üretilmeyen alanlar üretime kazandırılsın diye üreticilere pek çok üründe yüzde 75 süspansiyonlu tohum dağıttıklarını kaydetti.

Kirişci, "Böylece ekilmeyen alanların azalmasını sağladık. Bunda da ciddi bir ivme yakaladık. Ekilmeyen alanların ekilmesiyle ilgili attığımız bu adımlar ile birlikte de üretimimizi artırmanın gayreti içerisinde olduk." diye konuştu.

Sözleşmeli üretim modeli

Sözleşmeli üretim modeline değinen Kirişci, bu modeli son aşamaya getirdiklerini ve meclis açıldığında gündeme geleceğini söyledi.

Kirişci, "Üretmek isteyen ile üretileni almak isteyeni bir araya getireceğiz. Çünkü bizim ne arz fazlasına tahammülüz var ne de arz açığına tahammülümüz var. Biz istiyoruz ki güvenli stok da dikkate alınarak ihtiyacımız olan ürünler üretilmiş olsun. Bu manada sözleşmeli üretim önemlidir. Et ve süt kurumumuz sözleşmeli besicilik faaliyeti ile üreticilerimize pazar ve fiyat garantisi sunacaktır. Oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak. Belirlenecek maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları sürekli güncellenmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Tarımda dijital dönemin başladığının altını çizen Bakan Kirişci, "Pek çok e-devlet uygulaması gibi üreticilerimiz kendi bulundukları yerlerde doğrudan e-devlet üzerinden bu çiftçi kayıt sistemi de dahil olmak üzere kendi almak istedikleri veya paylaşmak istedikleri bilgiler noktasında e-devlet üzerinden üreticilerimizi sadece elektronik ortamda kurumlarımız ile buluşturmuş ve bu meseleleri de çözmüş olacağız." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir