• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Düşük CMK ücretleri avukatları mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği görev alan müdafi ve vekillere yapılan ödeme 2022 yılı itibarıyla 649 TL ila 2 bin 248 TL değişmektedir.

Belirlenen bu ücretlerin düşük olması sebebiyle bazı avukatların işlerinde aksaklık gösterdiğini ifade eden Bayram, tarifenin avukatlık asgari ücret tarifesiyle aynı yapılması gerektiğini belirtti.

 

Belli duruşmalardan sonra her duruşma için avukata ek ücret ödenmesi yönünde çağrı yapan Bayram, avukatlar için yeni bir ek ücret tayin edilmesi gerektiğini dile getirdi.

CMK'nin kamu hizmeti olduğundan dolayı KDV'siz olması gerektiğine değinen Bayram, CMK ücretlerinin çok geç ödendiğini de söyledi.

"Avukatın yardımından faydalanmak her vatandaşın temel hakkıdır"

CMK hakkında bilgi veren Bayram, "CMK, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. Maddesinde düzenlenmiş olan Adil Yargılama Hakkı İlkesi gereğince birçok karar verdi. Nedeni; ifadelerde avukat olmadan ifadelerin alınmasıdır. Bunun üzerine Türkiye bir düzenlemeye gitmek zorunda kaldı. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. Maddesinde düzenleme yapıldı. Buna göre şüpheli, sanık veya çocuk; kendisini ifade edemeyecek durumda mağdur veya sağır, dilsiz ise istemi aranmaksızın kendisine avukat atanmak zorundadır. 5 yıl ve üzeri olan ceza gerektiren suçlarda da büyük ve küçük fark etmeksizin herkese avukat atamak zorundadır. Bu durumun herkesi kapsaması gerekir çünkü bir avukatın yardımından faydalanmak her vatandaşın temel hakkıdır." dedi.

"CMK ücretleri çok düşük şekilde düzenlenmektedir"

Avukat İbrahim Bayram

Ücretin düşük olmasından dolayı hem avukatın hem de vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Bayram, "CMK ücretleri çok düşük şekilde düzenlenmektedir. Avukatlar için bir yönden asgari ücret tarifesi vardır diğer yönden ise CMK ücretleri tarifesi bulunmaktadır. CMK ücretleri çok düşük belirlenmektedir. Asgari ücret tarifesiyle eşit durumda olması gerekir. Doğru müdafi ile özel müdafi aynı görevi yapmaktadır. Ücret düşük olduğunda avukat işi biraz savsaklamaktadır. Dolayısıyla vatandaş da mağdur olmaktadır. CMK bir kamu hizmeti olduğundan KDV'siz olmalı. CMK ücretlerine KDV dâhildir. Soruşturma aşamasına brüt 649 lira belirlenmiştir. KDV ve stopaj çıkarıldıktan sonra ner 440 lira kalmaktadır. Asliye Ceza Mahkemesi için 1113 lira brüt, net 754 lira; Ağır Ceza Mahkemesi için ise 1797 lira brüt, net ise 1353 lira belirlenmiştir. Avukatın hesabına gelen net ücrettir, bu da çok düşük bir miktardır." diye konuştu.

"Devlet, avukatlık asgari ücret tarifesinin altında düşük bir CMK ücreti vererek suç işliyor"

Bir avukat, avukatlık asgari ücret tarifesi altında dava aldığı zaman kendisine disiplin soruşturması açılmakta ve disiplin cezası verilmektedir. Devletin kendisi avukatlık asgari ücret tarifesinin altında düşük bir CMK ücreti vererek suçu işlemektedir. Yapılacak olan iyileştirme; CMK tarifesini avukatlık asgari ücret tarifesiyle eşit hale getirilmesidir. Eğer ki zorunlu müdafide avukatın müvekkili beraat etmişse avukat lehine avukatlık ücretine hükmedilmeli. Yine verilen yol masrafları çok düşüktür. Halen soruşturma için 10 lira, kovuşturma için ise 20 lira belirlenmektedir. Bu da çok komik bir rakamdır. Bunun derhal iyileştirilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"CMK ücretlerinin çok geç ödenmesi sorunu vardır"

Geri gelen dosyalarda avukatlara yeni bir ek ücret tayin edilmesi yönünde çağrı yapan Bayram, "Belli duruşmaların sayısından sonra her duruşma için avukata ek bir ücret verilmeli. Yargıtay ya da istinafta bozulup geri gelen dosyalar ve avukat için yeni bir ek ücret tayin edilmeli. CMK ücretlerinin çok geç ödenmesi sorunu vardır. Neredeyse 6 aya varan sürelerde CMK ücretleri avukata ödenmektedir. Asıl olan ücretin peşin ödenmesidir. CMK'nin angarya ve vatandaşın da mağdur olmaması için özel avukata hangi hak ve yetkiler verilmişse zorunlu müdafiye de aynı hak ve yetkiler verilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir