• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Veliler servis fiyatlarından, üniversite öğrencileri uygun kiralık ev bulamamaktan şikayetçi ÖĞRENCİLER MAĞDUR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEYNEP BOZDAŞ / DOĞRUHABER - Son zamanlarda birçok sektörde görünen fiyat artışları eğitimdeki refahı da etkiledi. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala güncellenen yeni okul servisi fiyatlarında yüksek artış görülüyor. Hemen her şehirde artan servis fiyatları ailelerin bütçelerini sarsıyor. Yüksek olan okul taşıtı fiyatlarından dolayı öğrencilerini yayan göndereceklerini veya okula gönderemeyeceklerini söyleyen veliler mağdur olduklarını dile getirdi. Öte yandan kazandıkları üniversite için farklı şehirlere giden üniversite öğrencileri, kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ev tutamadıkları için ciddi sıkıntılar yaşıyor. Emlakçılar daire sayısı yeterli olmadığını ve yükselen kira-satış fiyatlarının öğrencinin ev tutmasını zorlaştırdığını söylediler. İşte İLKHA mikrofonlarına sorunlarını dile getiren öğrenci ve velilerin düşünceleri…

SERVİS ÜCRETLERİ KATLANDI

Yüksek servis fiyatlarından dolayı ailelerine yük olmak istemedikleri için okula yaya gitmeyi tercih eden Ağrı’da lise öğrencisi olan Onur Erdem, "Bu seneki servis fiyatlarından dolayı çok rahatsızız. Okulun başlarında ilk üç ay servisle gidiyordum, fiyatı makul ve ucuzdu ama sonra çok fazla arttı, servisi bırakıp yaya gitmek zorunda kaldım. Ailemize yük olmak istemiyoruz ama çok pahalı geliyor. Bu sene ise 500 TL'nin üstünde bahsediyorlar. Çok pahalı, bundan dolayı çok üzgünüz. Geçen sene 250 liraydı, bu sene 550-600 diye konuşuluyor, arada çok büyük bir fark var. Yüzde 200 gibi bir fark var. Moralimiz çok bozuk, bu sene herhâlde yaya gideceğiz." ifadelerini kullandı.

“YAYA GÖNDERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Fiyatlar düşürülmezse öğrencilerini ya yaya olarak göndermeyi veya göndermemeyi düşündüklerini söyleyen Adem Baş, "Kız kardeşimi okula gönderiyordum, zamlar sebebiyle maddi olarak çok zor durumda kalıyoruz. Şöyle bir karar verdik, kız kardeşimi artık servisle göndermeyeceğiz. 600-700 lira diyorlar bize, biz sorduğumuzda, yakıt diyor, mazot diyor, bizim de maddi durum yetersiz olduğundan şöyle diyoruz; 'Yaya göndermeyi düşünüyoruz veya okula göndermemeyi düşünüyoruz.' Yaya da gidemiyor mesafe baya uzak. İki şansımız var ya okula göndermeyeceğiz, ya da destek istiyoruz, yani böyle mağduruz. Yetkililerden beklentimiz, kendi çocuklarını nasıl düşünüyorlarsa vatandaşın çocuklarını da düşünmeleridir." Dedi.

500 BİN ÖĞRENCİ BULUNDUKLARI ŞEHİRDEN BAŞKA ŞEHİRDE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Bu yıl 1 milyon 5 bin 490 genç üniversitelere yerleşti. Üniversiteye yerleşen gençlerin 154 bin 859'u açık öğretimde, 850 bin 631'i ise örgün öğretimde eğitimlerini sürdürecekler. Örgün eğitimde üniversite hayatlarını sürdürecek öğrencilerin ise 502 bin 295'i bulundukları şehirden başka bir şehirde üniversiteye yerleşti. Üniversiteye ilk defa başlayacak 316 bin 460 öğrenci yurt için başvurusunu tamamladı. Ara sınıflarda ise 98 bin 845 öğrenci yurtlara başvuru yaptı. 2022- 2023 eğitim öğretim dönemi için birinci sınıf ve ara sınıflar olmak üzere toplamda 415 bin 305 genç GSB yurtlarına başvuru yaptı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KİRALAYACAK EV BULAMIYOR

Geçen sene ile bu sene arasındaki kira fiyatlarında farkın çok olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi öğrencisi Kaan İnan, Geçen sene tek başına bir ev bulup kalınabilirken, bu sene gelenler tanımadığı insanlarla aynı eve çıkmak zorunda kalıyorlar. Geçen hafta bir arkadaşım ev tuttu, üç arkadaşıyla beraber. Üç artı bir ve kirası 6 bin TL. Şu anda ev tutmak isteyen öğrencilerin Allah yardımcısı olsun." dedi.

"EV SAHİPLERİNİN BİRAZ DAHA ANLAYIŞLA DAVRANMALARINI İSTERİM"

Her şey yükselişte fiyatı düşen bir şey göremiyorum diyen Eczacılık Bölümü öğrencisi Furkan Çetin, Öğrencilere verilen bursların arttırılmasıyla bu sorunun önüne geçileceği gibi hem okuyup hem de çalışan öğrencilerin yükünün hafifleyeceğini söyledi. Çetin, "Öğrenciler hem dersleriyle meşgul oluyor hem de bir yerde çalışmak zorunda kalıyor. Bu durumunda sebebi ekonomidir. Bu durumları da atlatacağımıza inanıyorum. Ev sahiplerinin biraz daha anlayışla davranmalarını isterim." şeklinde konuştu.

"EN BÜYÜK SIKINTI, DAİRE SAYISININ YETERLİ OLMAMASI VE YÜKSELEN KİRA-SATIŞ FİYATLARIDIR"

Yaklaşık on yıldır birkaç şube ile emlak hizmeti verdiklerini belirten işletmeci Ufuk Yücel, üniversiteye, yakın bir merkezde güçleri nispetince öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: Öğrencilerin bir kısmı önceden geldi. Bunlar ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri. Aileleriyle gelip öğrenci evlerini tuttular. Fakat yeni gelecek öğrenciler ile alakalı en büyük sıkıntı, daire sayısının yeterli olmaması ve yükselen kira-satış fiyatlarıdır. Önceleri 5-10 sene eski fiyatlar diye bahsederdik. Artık bir yıl öncesinden de eski diye bahsediyoruz. Geçen yıl, iki artı bir ful eşyalı bir dairede tek başına oturulabilirken bu sene gelecek öğrenciler, 2-3 arkadaş toplanıp bir ev tutabiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir