• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Hukukçu Salih Yemez: Çocukların suçlu durumuna düşmemesi için toplum olarak sorumluluklarımız var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

TUİK verilerine göre Emniyet müdürlüklerine giden veya götürülen çocukların karıştığı olay sayısı 2021 yılında, 2020 yılına göre yüzde 10,8 oranında artarak 499 bin 319 oldu. Bu olaylarda çocukların 207 bin 999'u mağdur olarak, 132 bin 943'ü suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla), 70 bin 905'i bilgisine başvurma amacıyla, 67 bin 518'i kabahat işlediği iddiasıyla, 19 bin 277'si kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) olması sebebiyle, 677'si ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı emniyet müdürlüklerine gitti veya götürüldü.

Suça sürüklenen çocuklar hakkında bilgi veren Hukukçu Ömer Salih Yemez, “Suça sürüklenen çocuklar, kanunda suç olarak tanımlanan bir filin işlendiği iddiasıyla hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan çocukları ifade eder.” dedi. 

Son dönemde suça sürüklenen çocukların artmasının nedenlerine değinen Yemez, “Bu nedenleri tek bir kalıba sığdırmamız doğru değil bunun birden fazla nedeni olabilir ama genel olarak iki çerçevede değerlendiriyoruz. Bu nedenler bireysel ve çevresel nedenlerdir. Bireysel nedenlerin başlıcaları akıl hastalığı, akıl zayıflığı, epilepsi gibi hastalıklar ile psikolojik nedenlerdir. Çevresel nedenler de aile ortamı okul ortamı ve diğer çevresel faktörlerdir.” şeklinde belirtti. 

“Suça sürüklenen çocuklarda bu suçu onlara işleten kişilerin üzerine gidilmesi lazım”

Çocukların bu tür davranışlarının topyekûn engellemenin mümkün olmadığının altını çizen Yemez, “Bunun sebebine inmemiz lazım. Eğer bireysel nedenlerden kaynaklanan sorunlar varsa çocukların sıkı bir takip altına alınması lazım. Gözetiminin dikkatlice yapılması lazım. Çocukların çevreye zarar verme ihtimali varsa bu çocukları belli hastanelerde gözetim altında tutmamız gerekmektedir. Çevresel faktörlerin takibi ne yazık ki çok daha zordur. Bizzat aileleri tarafından suça sürüklenen ve suça teşvik edilen çocuklar olduğu gibi akranları veya çevresindeki büyükleri tarafından suça sürüklenen çocuklar da vardır. Burada devletin alması gereken önlem suça sürüklenen çocuklarda bu suçu onlara işleten kişilerin üzerine gidilmesi lazım. Sadece çocukların cezalandırılmasıyla o suçu biz ortadan kaldıramayız. Bu nedenle suça sebebiyet veren kişilerin tespit edilip gerekli mercilerde cezalarının verilmesi lazım.” ifadelerine yer verdi. 

Son olarak bu tür çocuklara karşı nasıl davranılması gerektiğini aktaran Yemez, “Öncelikle bireysel sebepler nedeniyle suç işleyen çocuklara aileler uzmanlar tarafından yardım alarak hareket etmeleri gerekir. Uzmanlar eşliğinde bu çocuğun tedavisini yapmaları gerekiyor. Çevresel faktörler sebebiyle suça bulaşmış çocuklarda ise o faktörün tespit edilmesi hayati önem taşımaktadır. Ailesi tarafından suça sürüklenen çocuğu devlet tespit ettiğinde o çocuğu ailesinden alıp devletin koruması altına alması gerekmektedir. Çevresel faktörlerden dolayı arkadaş ortamı veya ekranlarıyla birlikte çocuk bu suçu işliyorsa ailesi gerekli önlemlerini alarak o arkadaş ortamında bu çocuğu uzaklaştırması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir