• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uluslararası Uzay Kongresi, Bursa'da başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Uluslararası Uzay Kongresi (ISC 2022) Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık temalı eğitim merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) başladı.

18 ülkeden 100’ü aşkın bilim insanı ve astronotların konuşmacı olarak katıldığı kongre 11 Eylül’e kadar devam edecek.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçen GUHEM, dünyanın uzay endüstrisi liderlerini Bursa’da buluşturan Uluslararası Uzay Kongresi’ne (ISC 2022) ev sahipliği yapıyor.

"2025 yılı uluslararası uzay kongresi Türkiye’de yapılabilir"

Türkiye Uzay Ajansı Uzay Sistemleri ve Uzay Aracı Daire Başkanı Ali Baygeldi

Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Uzay Ajansı Uzay Sistemleri ve Uzay Aracı Daire Başkanı Ali Baygeldi, "Milli Uzay Programımız kapsamında 10 marjinal hedef belirledik. Bu hedeflerden bazıları; ay görevi, uydu üretim faaliyetlerini tek bir otorite altında birleştirme ve ulusal uydular geliştirme programı, bölgesel konumlandırma ve zamanlama sistemleri, uzay ve uzay limanına erişim, teknolojik araştırma ve uzay hava durumunu yani Dünya'dan uzay nesnelerini, uzayı gözlemleme ve izleme programıdır. Hedeflerimizin bir kısmını kendi imkânlarımızla, bir kısmını da uluslararası iş birliği ile gerçekleştireceğiz. Bu toplantılar aslında bu tür iş birliklerinin geliştirilmesi için fırsatlar sunmaktadır. Uzay ajansları, resmi makamlar, üniversiteler ve özel sektör katılımcıları, birbirleriyle görüşme imkânları bulabilmektedir. Uluslararası Uzay Kongresi'nin GUHEM gibi sektörünün önde gelen eğitim merkezlerinden birinde yapılıyor olması da bizim için çok önemli. GUHEM, ülkemizin uzay programında uzay bilinci ve insan sermayesinin geliştirilmesi hedefiyle gerçekleştirilen faaliyetlere önemli bir katkı sağlamaktadır." diye belirtti.

2025 yılında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Uzay Kongresi için Türkiye'nin ev sahipliği başvurusunda bulunduğunu aktaran Baygeldi, "Uluslararası Uzay Kongresi'nin (IAC) 2025 yılında İstanbul'da gerçekleşmesi için adaylık başvurusunda bulunduk. Böylesine önemli bir kongreye Türkiye'de ev sahipliği yapmak için siz değerli katılımcılardan destek bekliyoruz. Bu vesileyle de bu etkinliğe katılımınız için, herkese çabaları ve destekleri için teşekkür etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

"Bursa, ülkedeki endüstrilerinin üssüdür ve uzay için büyük bir potansiyele sahiptir"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener

Uzay kongresinde bir konuşma yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, "Küreselleşen dünya biliminde bilgi stratejik bir değer haline geldi ve araştırma, teknolojik gelişmeler yoluyla sosyal kalkınmaya ve ekonomik büyümeye öncülük ediyor. Uzayın kendisi, bilgi paylaşımı için güçlü bir iletişim kanalı sağlıyor. Uzay, teknoloji rekabetinin ve politik gerçekliğin bir simgesiydi. Ancak günümüzde, gezegendeki herkese, her vatandaşa dokunuyor. Uzay merkezi, ülkeler için bağımsızlık ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini sağlamada büyük bir öneme sahip. Bu amaçla Türkiye, geçtiğimiz günlerde Milli Uzay Programı aracılığıyla 10 yıllık vizyonunu ilan etti. Türkiye her geçen gün uzay yarışındaki yerini değiştiriyor. Ayrıca Bursa, ülkedeki otomotiv, makine, tekstil ve kimya endüstrilerinin üssüdür ve uzay için büyük bir potansiyele sahiptir." dedi.

Şener, " Havacılık ve savunma sektörleri, özellikle otomotiv ve makine sektörleri Bursa'ya üst düzey üretim kabiliyeti sağlamaktadır. Bu vizyonla yaklaşık on yıl önce BTSO çatısı altında yüksek teknolojili projelere yatırım yaptık. 100'den fazla şirketimiz var. Ayrıca üst düzey teknoloji üretiminde insan kaynağı eksikliğinin de farkındayız. Yeni nesillere ilham vermek için tasarladığınız merkez olan GUHEM, türünün en iyilerinden biri olarak Türkiyeli çocuklarının özgüvenini değiştirmeye hazır. O çocuklar yakın gelecekte bizimle meslektaş olarak çalışacaklar." diye konuştu.

"Bu merkezde yetişen gençlerimiz ülkemizin uzay tecrübesine önemli katkılar sunacaktır"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Türkiye'nin uzay endüstrisi alanında attığı adımlara değinerek, "Türkiye'nin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji, hedef ve projelerinin yakın gelecekte daha fazla konuşulacağı inancındayım, çünkü bu alanda önemli adımlar atılıyor. Bunlardan bir tanesi de Bursa'mızda Büyükşehir Belediyemizin de destekleriyle inşa edilen, şu an içerisinde bulunduğumuz Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi'dir. Bu merkezde yetişen gençlerimiz ülkemizin uzay tecrübesine önemli katkılar sunacaktır. Türkiye'de ilk kez düzenlenen 2022 Uluslararası Uzay Kongresi'ne dünyanın birçok yerinden gelen katılımcılara hoş geldiniz diyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Kongre 11 Eylül’e kadar devam edecek"

Uluslararası Uzay Kongresi’ne bu yıl ilk kez Türkiye ev sahipliği yapıyor. Bursa’da düzenlenen kongre kapsamında uzay endüstrisini daha ileri seviyelere taşımak amacıyla alandaki son gelişmeler, yaklaşımlar ve küresel konular ele alınarak fikir paylaşımları yapılıyor. Dünya uzay sektörünü Bursa'da buluşturan Uluslararası Uzay Kongresi 11 Eylül’e kadar GUHEM’de devam edecek. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir