• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
TÜKİD Başkanı Şendil: Kırtasiye ürünlerinde güvenilirlik oranı...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2022-2023 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kaldı. Yeni eğitim öğretim dönemi 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yaklaşık 28 milyon öğrencinin okul sıralarındaki yerini alacağı yeni dönemde aileleri de okul alışverişi telaşı sardı.

Kurulduğu ilk günden bu yana sahte, taklit ve korsan ürünlere karşı mücadele eden Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), öğrencilerin sağlıklı, güvenilir ve kaliteli ürünlerle buluşturmak için Ticaret Bakanlığı ile birlikte uzun yıllardır çalışmaya devam ediyor.

Yeni dönemde ailelerin kırtasiye alışverişlerini gönül rahatlığıyla yapabileceğini belirten TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil; "Kırtasiye ürünlerinde güvenilirlik oranı yüzde 99’lar civarında. Velilerimizin bu noktada hiç bir endişesi olmasın. Biz sektör olarak, TÜKİD olarak her zaman öğrencilerimizin ve ailelerinin yanındayız. Çocuklar bizim geleceğimiz. Hedefimiz, çocuklarımızın alacağı eğitimde her zaman onlara en iyiyi sunmaktır." dedi.

Kırtasiye ihtisas işi; alışveriş, işinin ehli olan kırtasiyecilerden yapılmalı

Velilerin alışverişlerini, alanında ihtisaslaşmış kırtasiye perakendecilerinden yapmalarını tavsiye eden Şendil, "Velilerimizin, kendilerine on iki ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında ihtisaslaşmış, ürünleri tanıyan, onları doğru ürüne yönlendirebilecek, sorularına cevap alabilecekleri, zengin ürün çeşitliliğine sahip noktalar olan kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz." diye konuştu.

Tüketiciler kırtasiye alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli?

Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda okul sezonunda yaptığı denetimler sonucu hazırladığı raporda, Türkiye'deki kırtasiye ürünlerinin yüzde 99'unun çocukların sağlığını tehdit edecek herhangi bir madde içermediği bilgisinin yer aldığını hatırlatan Şendil, "Taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünleriyle olan mücadelemiz devam edecek. Ancak bu süreçte velilere de çok iş düşüyor. Veliler merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durmalıdır. Kimliği belli olan ürünler alınmalı. Ürünün kimliği derken neyi kastediyoruz, bunun da altını çizmek gerekir. Tüketiciler ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan, yani bir kimliği olan ürünleri tercih etmeliler." şeklinde konuştu.

Ürün güvenliği nasıl anlaşılır?

Ticaret Bakanlığı'nın denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünlerin 'Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GUBİS)' üzerinden ilan edilerek tüketicilerin bilinçlendirildiğini aktaran Şendil, "Tüketicilerimiz aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemeliler. Özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dikkat etmeliler. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar.  Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyorlar ve ürün kimliğinden şüphe ediyorlarsa tuketici.gov.tr adresli siteden veya ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunabilir,  bu şekilde taklit, korsan, kaçak ürünlerle mücadelemizde bize destek olabilirler." ifadelerini kullandı.

"100 liraya da 600 liraya da çanta var"

Ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğinin altını çizen Şendi, Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda ürün bazında ortalama yüzde 80'lere varan bir zam oranı tespit edebiliriz. Bazı ürünlerde yüzde yüzün üzerinde artış olmasının yanında bazı ürünlerdeki artış oranının yüzde 40'larda kaldığını da söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 600 ila 800 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 100 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 600 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor." dedi.

"Zam haberleri sektörümüzü zan altında bırakıyor"

Fiyatlardaki artışın sadece kırtasiye ürünlerine özel olmadığını dile getiren Şendil, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Dünyadaki ve Türkiye’deki enflasyonist durumdan kaynaklı diğer tüm ürünlerde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de bir artış söz konusu. Bazı basın yayın kuruluşlarının kırtasiye ürün fiyatlarında yüzde 200'leri aşan fiyat artışı olduğu haberlerini üzülerek takip ediyoruz. Kırtasiye ürünlerinde fahiş fiyat artışı olduğuyla ilgili kamuoyuna servis edilen ve gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bu menfi haberler, sektörümüzü zan altında bırakmakta, eğitime hizmet veren, güvensiz ürüne adeta savaş açmış bir sektörü itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Bu tür duyumlar kamuoyunda spekülasyonlara sebebiyet veriyor. Biz kırtasiyeciler her daim çocuklarımızın ve velilerimizin yanında olduğumuz bir hizmet anlayışına sahibiz. Yeni eğitim öğretim döneminde ders başı yapacak anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kademelerindeki 28 milyon öğrencimize başarılar diliyor, eğitimin vazgeçilmez unsurları olan kırtasiye ürünlerimizi öğrencilerimizle buluşturacak olmanın tarifsiz heyecanını yaşıyoruz. Bununla birlikte öğretmenlerimize, fedakâr velilerimize de tüm gayretleri için teşekkür ediyoruz." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir