• DOLAR 34.249
  • EURO 37.289
  • ALTIN 3058.095
  • ...
Son zamanlardaki araç yangınlarının başlıca sebepleri nedir ve hangi önlemler alınmalıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son dönemde karayollarında seyahat halindeki araçların yanarak kül olması haberleri arttı. Bir anda alev alan araçların birçoğu kurtarılamazken, yangınların başlıca nedeni ise bakımsızlık ve dikkatsizlik olarak gösteriliyor.

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bulunan sanayi sitesinde çeyrek asırdan fazla bir süredir otomobil tamiri yapan Harun Dalkılıç, son günlerde artan araç yangınları nedeniyle uyarılarda bulunarak sürücüleri uyardı.

"Araç yangınları neden meydana gelir?"

32 yıldır sanayide tamir ustası olarak çalışan Harun Dalkılıç, "Son günlerde karşılaştığımız araç yangınlarına sebep olarak, öncelikle fabrikasyon arızalardan ötürü araç yanmaları çok düşük bir ihtimaldir. Binde bir varsayabileceğimiz ihtimallerdendir. Daha ağırlıkta araçların motor içlerine kedi, fare gibi hayvanların girip kabloları kemirmesi veya kedilerin kabloları tırmalaması sonucunda kısa devreden dolayı yanmalar oluşabiliyor. Daha yüksek olan ihtimaller; araç tesisatına sonradan takılan ampul veya cihazlardan kaynaklanan yangınlar, araçlarda tesisat yanmalarında ötürü çok oluşabiliyor. Araçların kaza veya herhangi bir arızadan ötürü tamiri esnasında tamirli bölgelerdeki kabloların, üzerindeki bantların veya kılıfın sıcaklardan çürüyerek soyulması sonucunda kısa devreler oluşabiliyor. Bu tür durumlardan da araç yangınlarına şahit olabiliyoruz. Sıcak havalarda özellikle aracın alan bölümlerinde çakmak gibi yanıcı maddelerin bırakılması, bırakılan maddenin sıcaktan genleşerek patlaması yangına sebep olabiliyor. Araçları uzun yollarda dinlendirmeden uzun vadede yol gidildikçe araçta olacak ısılar ister istemez bir yerlere zarar verecektir. Sıcak havalarda belli bir müddet içinde araçları dinlendirmenin faydası olacaktır. Araçlar bakıma gittiği zaman veya arada kendimiz aracın etrafındaki motor, tesisatları ve yangına sebep olacak diğer etkenleri kontrol ederek bunun önüne geçebiliriz. Bu tür durumlara karşı araçlarımızda yangın tüpünü bulundurmayı ihmal etmemek gerekiyor." dedi.

"Olası araç yangınında yapılması gerekenler nelerdir?"

Harun Dalkılıç

Sürücülerin araçta herhangi bir yanık kokusu aldıklarında veya şüphelendiklerinde yapması gerekenleri sıralayan Dalkılıç, "Aracımızı kenara çekerek kontağı kapatıp el frenini çekiyoruz ve sakin oluyoruz. Aracımızdaki yangın tüpü ile olaya müdahale ediyoruz. Eğer kablo yanığı kokusu geliyorsa; elimizde imkân varsa, mümkün mertebe aracın kutup başını sökerek işe başlamak gerekiyor. Çünkü kutup başını sökmeden aracın elektriğini kesemeyiz. Diğer çakmak, benzim akıntısı vesaire diğer etkenlerden olacaklara yine yangın tüpü ile müdahale edebiliriz ama elektrik yangınlarında öncelikle kutup başının sökülmesi daha etkili olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir