Siirt'te halk sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirme çalışmaları başladı
Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle konuşan Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, bu tür etkinliklerle vatandaşları halk sağlığı konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıkları söyledi.
Ömür, sağlık hizmetlerinde en temel görevlerinin hastalık oluşmadan önlemek ve vatandaşların kaliteli, sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilmek olduğuna dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 03-09 Eylül tarihleri arasında kutlanan "Halk Sağlığı Haftası", Siirt’te Güres Caddesi Sancaklar Okulunun önünde kurulan stantlarla başladı.
‘Halk Sağlığı Haftası' nedeniyle açıklama yapan Siirt il sağlık Müdürü Ömür, sağlığın sadece hastalık ve sakatlık olmadığını amaçlarının vatandaşların kaliteli, sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilmek olduğunu söyledi.
"Milyonlarca doları kanser tedavilerine ayırmak istemiyoruz"
Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür
Halk Sağlığı Haftasında amaçlarının vatandaşları, sağlıklarını korumaları noktasında bilgi sahibi yapmak ve okur yazar düzeylerini arttırmak olduğunu dile getiren Ömür, "Halk Sağlığı Başkanlığının görevi, bireylerin ve toplumun sağlığını korumak, sağlıklarına gelebilecek her türlü zararlı etkenlere karşı vatandaşı bilgilendirmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bakanlık olarak amacımız hastalık olmadan önce hastalıklara karşı mücadele etmektir. Biz buna 'temel sağlık koruması' diyoruz. Bizler milyonlarca doları kanser tedavilerine ayırmak istemiyoruz. İlaçların ameliyatların karşılığı çok fazla. Milyonlarca lira yurt dışına gidiyor." dedi.
"Halkımıza sağlıklarını korumayı öğretirsek milyonlarca doları çocukların eğitimi için kullanabiliriz"
Vatandaşlara sağlıklarını korumayı öğreterek milyonlarca doları çocukların eğitimi ve yaşam şartları için kullanabileceklerini belirten Ömür, "Şu anda 7 standımız var. Bir standımızda obezitenin ne olduğunu anlatmaya çalışıyor. MHRS ve evde sağlı hizmetleri standımız var. Vatandaşlarımızın birçoğu halen bu olayı bilmiyorlar ve randevusuz bir şekilde geldiklerinde büyük sıkıntı oluyor. Bizim amacımız vatandaşları yormadan randevu sistemine alıştırarak onları muayene ettirmek. Evde sağlık hizmetimiz var. Evde yatalak olan, hastaneye gelemeyen vatandaşın ayağına kadar gidiyoruz. 1000’e yakın kayıtlı hastamız var. Hastalarımız bu uygulamadan çok memnun." ifadelerini kullandı.
"Siirtliler organ bağışı noktasında mesafeli"
Siirt’te organ bağışı noktasında vatandaşın mesafeli olduğuna dikkat çeken Ömür, "Dini saiklerle olaya yaklaşıyorlar ama Şer’i olarak organ bağışının bir sakıncası olmadığını din âlimlerimiz söylüyor. Maalesef ilimizde organ bağış sayısı çok az. Yarın öbür gün organ bağışı sizin evladınıza da lazım olabilir. Vatandaşlarımızı organ bağışının faydaları hakkında da bilgilendirmeye çalışıyoruz. Dün arkadaşlarımız dün den bu güne 11 organ bağışı aldı. Demek bir günde 11 vatandaş gelip organ bağışı yapabiliyorsa onların ayağına gittiğimizde çok daha fazla alabiliriz, bu eksikliğimizi de gördük. Sağlık müdürlüğünde oturarak vatandaş organ bağışında bulunmazlar. Bizlerde bundan sonra vatandaşın ayağına gideceğiz." dedi. (İLKHA)