• DOLAR 32.447
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2399.31
  • ...
Doğu Akdenizli balıkçılar "Vira bismillah" demeye hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Teknelerinin ve ağlarının bakımını yaparak sezona hazırlanan Adana'nın Karataş ilçesindeki balıkçılar, 15 Eylül’den itibaren "Vira Bismillah" diyerek denize açılacak.

Karataş Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Celal Safsoylu yaptığı açıklamada, bu sezondan çok umutlu olduğunu belirterek artan maliyetlerin ve en önemlisi mazot fiyatının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Karataş Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Celal Safsoylu 

Safsoylu, "İnşallah sezon tüm balıkçılarımıza hayırlı olur. Bütün balıkçılarımız hem teknik açıdan hem de tekne açısından sezona hazır. Yeni sezonun bereketli olmasını diliyorum. Allah tüm balıkçılarımızı muvaffak etsin." dedi.

"Hazırlıklarımızı tamamladık"

Seyfi Kumlu

Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Seyfi Kumlu da temennilerinin iyi bir sezon geçirmek olduğunu aktararak hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti.

Kumlu, "Her şeyi borçla yapıyoruz, artık kısmet, sezon açıldığında Allah ne gösterecek bilmiyoruz; temennimiz inşallah iyi olur. Borçlarımızı öderiz. Her teknede 5-6 kişi çalışıyoruz ve ekmek yiyoruz." şeklinde konuştu.

"İnşallah arkadaşlarımızın rızkı ve yolları açık olsun"

Erhan İmren

Balıkçılık mesleğini 30 yıldır yaptığını ifade eden Erhan İmren, "Balıkçıların şu an trol hazırlığı ve sarma hazırlığı yaptıklarını, gemilerin ise çekçeklerle kıyıya çekilip boyandığını ve spiralden geçirildiğini söyledi.

Büyük emekler verilerek hazırlıkların tamamlandığını ve sezondan yüksek beklentilerinin olduğunu belirten İmren, şunları kaydetti:

Her şey ateş pahası oldu. Ağları geçen yıl ucuza mal edip işleri yürütebiliyorduk. Bu sene her şeyin fiyatı uçtu gitti. En önemli şey mazot. Mazot ucuzlarsa her şey ucuzlar. Buradan devlet büyüklerimiz inşallah bizi duyarlar ve yardımcı olurlar. İnşallah arkadaşlarımızın rızkı iyi olur, yolları açık olur, kazasız belasız her şey gönlümüzce olur. Her şey güzel olsun bu sene inşallah.

"Allah’ın dediği olur"

Canan Gayır

Yıllarca balıkçılığın farklı farklı iş bölümlerinde çalıştığını ve 45 yıldır bu mesleğe emek verdiğini söyleyen Canan Gayır, "Sezonun açılmasına bir haftamız kaldı. Hayırlısıyla kazasız belasız bir sezon açmak istiyoruz. Allah’ın dediği olur." diye konuştu.

Sektörel olarak mazot maliyetinin yüksek olduğunu dile getiren Gayır, "Mazot geçen sene 3-4 liraydı. Bu sene sezona 24-27 TL aralığında belki de 30 liraya yükselecek. Bu bize çok ağır bir yük oldu. Köpükler 4-5 TL iken şimdi 15 TL oldu. Ağın kilogramı geçen sene 34-35 TL idi; bu sene 100 küsür TL’yi buldu. Denizin ne vereceğini de bilemiyoruz. Masrafı karşılayabilecek miyiz? Yirmi tayfa çalışıyor. Altından kalkabilecek miyiz? Şu an ağ yaptırıyorum, on tane yevmiyeci çalışıyor; günlük masrafım şu an 1000 TL. Mazot fiyatı düşerse balıkçılar sevinir." dedi.

"İnşallah sezon hayırlı geçer sıkıntılarımız biter"

Tarık Çapa

Sezon başlamadan önce ağları yenilediklerini ve mazot aldıklarını söyleyen Tarık Çapa, 15 Eylül’den sonra başlayacak sezonunun iyi geçmesini temenni ederek, "Maliyetler çok yüksek olmasına karşın inşallah sezon hayırlı geçer sıkıntılarımız biter." dedi.

"Tek temennimiz, çok balık tutup insanlara ucuz balık ulaşmasını sağlamak"

Mehmet Çandır

Balıkçılardan Mehmet Çandır ise sezonun bereketli geçmesini dileyerek, "Tek temennimiz, çok balık tutup insanlara ucuz ucuz balık ulaşmasını sağlamak. İnşallah önce aile ekonomisine daha sonrada ülke ekonomisine katkımız olur. Allah kazasız belasız bir sezon versin." diye konuştu.

"Ya Allah diyeceğiz"

Salim Zariç

Yazın ağlarının tamirini tamamladıklarını, cihazlarını yenilediklerini söyleyen Salim Zariç, "Balık yakalamaya hazırız. Uzun süre yattık, kaybımız oldu haliyle. O kaybımızı telafi etmek için, Allah’tan temennimiz rızkımızı verir inşallah. Ya Allah diyeceğiz hayırlısı ne ise o olsun inşallah." ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Matmara ve Karadeniz'de av sezonu 1 Eylül'de başlarken Akdeniz^de ise 15 Eylül'de başlayacak(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir