Cep yakan kırtasiye fiyatları halkı zor durumda bırakıyor
Geçen seneye oranla büyük bir fiyat artışı yaşanan kırtasiye ürünlerinin aileleri maddi açıdan zor durumda bıraktığını söyleyen kırtasiye sahibi İbrahim Ay, devletin buna bir çare bulması gerektiğini ifade etti.
Son zamanlarda ülkede yaşanan ekonomik dalgalanmalar kırtasiye ürünlerini de etkiledi.
Geçen senelere oranla yüzde 300 fiyat artışının yaşandığını söyleyen kırtasiye işletmecileri, fiyatların ciddi anlamda arttığını ve bu durumun da vatandaşları zorladığını belirtti.
Bir öğrencinin yaklaşık Bin lira ile bin 500 lira arasında bir fiyata tekabül eden kırtasiye masrafları, öğrencisi olan vatandaşları zor durumda bırakıyor.
Bu seneki kırtasiye ürünlerindeki fiyatların halkın bütçesini ciddi manada zorladığını söyleyen kırtasiye sahibi İbrahim Ay, müşterilerin genelinin bu durumdan şikayetçi olduğunu, ürünlerini geri bıraktıklarını ve kanserojen madde içeren ucuz ürünlere yöneldiğini belirtti.
Okul kıyafetleriyle birlikte bir öğrencinin masrafının 2 bin 500 TL'yi bulduğunu ifade eden Ay, indirim yapılmadığı taktirde büyük bir sorunun olacağını, devletin toptancıları denetlemesi gerektiğini, fiyatlarda neye göre artışa gittiği üzerinde durması gerektiğini ifade etti.
Fiyat artışının önüne geçilmediği takdirde bu durumun öğrencilerin eğitimine de etki edeceğini söyleyen Ay, "Devletin özelikle bu fiyat artışının önüne geçebilmek için bir çare bulması lazım. Bu fiyatlar müşteriyi her zaman zorlayacaktır, müşteri bir şekilde alır ama kısarak alır, öğrencinin eğitimine bu şekilde zarar verir" ifadelerini kullandı.
"Her şey geçen seneye nazaran 3 katına çıkmış"
Kırtasiye sahibi Cemil Ay
Yaşanan fiyat artışlarından dolayı müşterilerin ürün azaltmasına gittiğine dikkat çeken Ay, "Şu an yoğunluk baya var yalnız fiyatlar çok yükseldiği için gelen çoğu müşterimiz fiyatı soruyor yalnız alan çok az. Mesela geçen sene müşterilerimiz 10 tane defter alırken şu an azaltmaya gitmişler, 3-4 tane alıyorlar. Her şey geçen seneye nazaran 3 katına çıkmış. Geçen seneye nazaran yüzde 300'lük bir fark var. Örneğin geçen sene kuru boyayı 10-15 liraya satardık, şu an en ucuzu 25-45 lira arası değişiyor, defterlerde, A4 kâğıdında ve kitaplarda da durum öyle. Bu da milletin bütçesini çok ciddi manada zorluyor. Müşterilerimizin hemen hemen hepsi bundan şikâyetçidir, hatta bazıları bize sinirlenerek ürünleri geri bırakıyorlar, diyorlar ki fiyat artışı çok fazla. Tabi bu durum satışlarımıza da yansıyor haliyle. Ucuzluk malzemeleri satan yerler var, ya da alışveriş marketlerine gidiyorlar, bizim fiyatlarımızı uygun görmüyorlar. Bir milyoncuların önlerinde satılan ürünler ucuz ve kanserojen madde içeriyor, biz kaliteli ve marka ürünler getirdiğimiz zaman bu da millete ağır geliyor." şeklinde konuştu.
"Bir öğrencinin maliyeti 2 bin 500'ü buluyor."
Bir öğrencinin minimum maliyetinin binleri bulduğunu belirten Ay, "Geçen sene bir öğrencinin maliyeti 250 veya 500'ü bulurdu, bu yıl bin ile bin 500 lira arasında değişiyor, bu da çok büyük bir rakam. Bazı velilerimizin söylediklerine göre okul kıyafetiyle beraber bir öğrencinin maliyeti 2 bin 500'ü buluyor." ifadelerine yer verdi.
Zamların artışının en büyük sebebinin toptancılar olduğunu söyleyen Ay, bunun önüne geçilmediği takdirde bu durumun öğrencilerin eğitimine de etki edeceğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
"Şu an indirim yapılmazsa çok ciddi bir sorun olur. Bunu toptancılarda devletin toptancılardaki fiyat etiketlerini kontrol etmesi lazım, neye göre artış yapılıyor? Toptancılar çok ciddi bir zam yapmışlar, toptancılardan bize yüksek gelince mecburen biz de yüksek fiyatlara satmak zorunda kalıyoruz. Devletin özelikle bu fiyat artışının önüne geçebilmek için toptancılara özelikle bir baskı yapmaları lazım, bu fiyatın önüne geçmeleri lazım. Bu fiyatlar müşteriyi her zaman zorlayacaktır, müşteri bir şekilde alır ama kısarak alır, öğrencinin eğitimine bu şekilde zarar verir. Devletin buna bir çare bulması lazım."
(İLKHA)