Bunlar kalbinizin düşmanı!
Son yıllarda kalp krizinden dolayı vefatlar artmış durumda. Uzmanlar bu ölümlerin beslenme alışkanlığı ile de alakası olduğunu söylüyor. Kardiyologlar bazı besinlere mesafeli olmamız gerektiğini söylüyor. İşte aramıza mesafe koymamız gereken besinler
Kalp insan vücudundaki en hayati organdır. Özellikle de yaşlandıkça kalbinize dikkat etmeniz hayati değer taşır. Çoğu uzman bize sağlıklı bir kalbe sahip olmanın en iyi yolu olarak düzenli egzersiz yapmayı ve ne yediğimize dikkat etmemiz önerilir. Ancak günlük olarak tükettiğimiz bazı besinler şeker, sodyum ve yağ gibi kalbe zarar veren bolca madde içeriyor.
İşte kalp krizi riskini artıran yiyecekler...
1. Soğuk Kesim Yiyecekler
Yeni neslin favori yiyeceklerinden olan sandviç ve benzeri soğuk etlerin kolay hazırlanabildiği için çok tüketiliyor. Ancak bu şarküteri etleri çoğu zaman inanılmaz miktarda sodyum içermektedir. Soğuk kesimler, dilim başına yaklaşık 250 miligram sodyum katkısı içerebilir. Bu yüzden mümkün mertebe bu yiyeceklerden uzak durun.
2. Peynir
Lezzetli olmasına rağmen peynir doymuş yağın en büyük katkı maddesidir. Bu yağ türü, midede kendini depolar ve kardiyovasküler sistemine zarar verir. Ayrıca süzme peynirin güvenli olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sadece bir fincan süzme peynir 700 miligram tuz taşıyabilir.
3. Konserve Sebzeler
Daha fazla sebze yemenin genel sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olacağını düşünebiliriz ama bu konuda artı parantez olarak taze sebzeler diye eklemeliyiz. Bu kuralın istisnası ise bir kutudan çıkan sebzelerdir. Onlar vitaminler ile paketlenmiş olabilir ama lezzetini koruması için içerisine çok miktarda sodyum depolanmıştır. Bu yüzden “düşük sodyum” yazan teneke kutularını tercih edin ve yemekten önce sebzeleri yıkadığınızdan mutlaka emin olun.
4. Domates Sosu
Günlük yemeklerin çoğunda kullandığımız bir başka konserve ise domates sosudur. Koyu kırmızı kıvamdaki bir kutu sos, 830 miligramlık sodyum içerir. Konserve sebzelerde olduğu gibi alternatif olarak “düşük sodyumlu” eklenen cam kavanoz sosları tercih etmelisiniz. Yarım fincan porsiyon başına 350 miligramdan az sodyumla işaretlenmiş konserveleri tavsiye ediyoruz.
5. Dondurulmuş Pasta
Bir pasta pişirmek kolay bir iş değildir. Bu yüzden bazılarımız sıfırdan pişirmek yerine önceden hazırlanmış ve dondurulmuş pastaları kullanmayı tercih ediyoruz. Fakat insanların genelde farkında olmadığı şey dondurulmuş pastaların marketteki her şeyden daha fazla miktarda trans yağ içerdiğidir. Kalp için aşırı tehlikeli bu yiyecekten mutlaka uzak durmalısınız.
6. Dondurulmuş Gıdalar
Marketin yine en sağlıksız bölümüne geldik. Bu reyonun en sağlıklı seçenekleri bile 700 miligram sodyum içermektedir. Evet çok lezzetli olabilir ama bütün organlarımızı kireçlemeye değer mi diye düşünmeliyiz. Bunların vereceği zararı minimuma indirmek için porsiyon başına 500 mg'dan daha az sodyum içeren yiyecekleri tercih etmelisiniz.
7. Kahve Kreması
Türkler kahveyi çok severle, ama çoğumuz geleneksel olarak bolca tüketiyoruz. Fakat kahvesini kremalı tüketmeyi sevenler için tehlike kapıda. Çünkü kremalı kahveler aşırı derecede şeker ve trans yağ içeriyor.
8. Harmanlanmış Kahveler
Bu tabi ki sürpriz olmayacak ama Frappeler ve Dunkaccinos gibi harmanlanmış kahveler tüketebileceğiniz en yağlı içeceklerdir. Bu şekerli içecekler şurup, şeker, çırpılmış krema ve diğer soslar ile kaplıdır.
9. Margarin
Kaçınılması gereken bir başka bariz yiyecek ise herkesin bayılarak yediği margarindir. Bu besin, kalbinizi neredeyse birden durdurabilecek zarara sahiptir. Bu yüzden bir an önce margarini hayatınızdan çıkarın.
10. Ketçap
Farkında değiliz ama kan basıncını ve kalp sağlığını düzenlerken kullandığımız her yemeğe hatta her sosa dikkat etmeliyiz. Bu soslar üzerindeki yeniden ölçeklendirme, tansiyonun düşmesine sebep olabilir.
11. Bulyon
Tipik olarak çorba pişirirken ekstra bir lezzet dozu için ekstra bulyon küplerine ihtiyaç duyarız. Ne yazık ki, bütün bulyon küpleri, sodyum ve kimyasal olarak monosodyum glutamat (MSG) gibi tatlandırıcılardır. MSG sadece iştahı arttırmaz aynı zamanda vücudumuza yağ depolayan hormon insülini pompalamasını sağlar. Bunu yapacağınıza kemik ve eti suda kaynatın. Ardından bu suyu buz paketlerine koyup dondurucuya atın. Her yemekte doğal olarak kullanabilirsiniz.
12. Meyve Suları
Meyve suyu doğal, C vitamini ile doldurulmuş ama aynı zamanda kupa başına 36 gram kadar şeker içeren bir besindir. Daha sağlıklı bir şey arıyorsanız, şişelenmiş meyve sularından daha iyi seçenekler vardır. Satın alınan mağaza yerine, kendi suyunuzu sıkmayı deneyin ve kalbinize zarar vermeyin.
13. Diyet Soda
Yıllar boyunca ele aldığımız birçok etkili reklam kampanyasına ve akılda kalıcı reklamlara rağmen, diyet sodanın bizim düşünmemizi istedikleri gibi mucize içecek olmadığı gerçeğini biliyoruz. Hiçbir soda sizin için iyi değildir. Hatta kalorisi olmayan diyet sodası, sindirim sistemimizi uzun vadede etkileyebilecek garip katkı maddeleri ile doludur.
14. Dondurma
Dondurma, sıcak bir yaz gününde lezzetli bir ikramdır ama sağlıklı bir yiyecek değildir. Ayrıca kolesterolün de ikincil bir kaynağıdır. Bu yüzden kalbinize zarar veren yiyeceklerden olan dondurma tüketimini sınırlandırın.
15. Bisküvi
Tütsülenmiş bisküvi bağımlıları sağlıklarını büyük ölçüde tehlikeye atıyorlar. Bu durum, özellikle yukarıdaki margarin bölümünü okuyanlara sürpriz olmamalı. Ancak birçok bisküvi karışımı markası, ürünlerini kalbe zarar verebilecek trans yağlarla üretmektedir. Bu yüzden bisküviyi daha az tüketmeye özen gösterin.
16. Pastırma ve Sucuk
Bisküviler size yeterince kötü bir sürpriz olmadıysa, o zaman daha kötü bir haberimiz daha var! Tadına çıldırdığımız pastırma ve sucuk da kalbimizi mahvediyor. Bu lezzetli yiyecekler aşırı derecede nitrat içermektedir.
17. Beyaz Pirinç
Çoğu kepekli tahıllar, kalp hastalığımızın olma riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltabilirken rafine beyaz pirinç de durum tam tersidir. Kalp krizi riskini arttıran beyaz pirinç tüketimini sınırlandırarak daha fazla bulgur tüketmenizi öneriyoruz.
18. Çin Yemeği
Çin yemekleri kalbi hakkında endişelenenler için hiç de harika bir fikir değiller! Bu restoranlarda birçok seçenek, şekerli soslar ve derin yağda kızartılmış ekmekler var. Kalp krizi riskini arttıran bu birbirlerinden zararlı besinlerden uzak durun.
19. Sığır Eti
Tuzlu sığır eti yüzyıllardır denizciler ve yürüyüş meraklıları için muazzam bir tercihti. Sığır etleri aşırı derecede tuzla dolu etlerdir. Bu da kalp sağlığınızı tehlikeye atmak için oldukça yeterli. Her türlü eti taze tüketin.
20. Kızarmış Tavuk
Kalbe zarar veren yiyeceklerin sonuncusu ise kızarmış tavuktur. Türkiye'de tüm zamanların en sevilen lezzetlerinden biri olan kızarmış tavuğu herkesin dikkatli bir şekilde tüketmesini öneriyoruz. Çünkü bu yiyecek oldukça yüksek kolesterol oranına sahiptir. Bu da kalbimiz için hiç de iyi değildir.