Denizlerdeki balık stoklarına ilişkin araştırma yürütülüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, TAGEM bünyesindeki enstitüler tarafından stok, balıkçılık, avcılık, biyo-ekolojik ve genetik araştırmalar yürütüldüğü belirtildi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde su ürünleri konusunda faaliyet gösteren enstitüler tarafından stok, balıkçılık/avcılık ve akuakültür araştırmaları, biyo-ekolojik, genetik, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile ıslah çalışmaları yürütülüyor.
Denizlerde 1 Eylül'den itibaren avlanma yasağının sona ermesiyle balık pazarları hareketlenmeye başladı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üretim ve ticaret boyutuyla su ürünleri sektörü her geçen gün gelişiyor. Türkiye su ürünleri üretiminde denizler, iç sular, göl ve göletleriyle şanslı bir konumda bulunuyor.
Türkiye'nin denizleri ve iç suları, yaklaşık 25 milyon hektarlık bir yüzey alanına sahip. Bu, tarım alanlarına yakın bir alan anlamına geliyor. Gelecekte de bu kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanabilmek için korunmaları ve sürdürülebilir kullanımları büyük önem taşıyor.
Bakanlığa bağlı TAGEM bünyesinde su ürünleri konusunda çalışan enstitüler, stok araştırmaları, balıkçılık/avcılık araştırmaları, biyo-ekolojik ve genetik araştırmalar, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile akuakültür araştırmaları ile ıslah çalışmaları yürütüyor.
Sorumluluk sahası Karadeniz olan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile sorumluluk sahası Akdeniz ve Ege Denizi olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından, denizlerimizde balıkçılık yönetimine esas oluşturacak verilerin elde edilmesi, ticari balık stoklarının tahmini ve izlenmesi amacıyla SÜRAT Araştırma-1 ve Akdeniz Araştırma-I gemileriyle deniz araştırmaları yürütülüyor.
Ayrıca, iç sularda ticari su ürünleri stoklarının izlenmesi kapsamında, göl ve baraj göllerinde Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile Elazığ Su ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından projeler uygulanıyor. (İLKHA)