• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Van, rahim ağzı kanserinde Türkiye`de ilk sırada
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, KETEM`in tanımına değinerek, "KETEM `Erken Teşhis Hayat Kurtarır` prensibiyle yola çıkarak meme, rahim ağzı, prostat ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürüttüğünü söyledi.

Amaç; halkın duyarlılığını arttırmak
Van KETEM`in 2008 Yılında `Kanser önlenebilir bir hastalıktır!` sloganıyla yola çıktığını hatırlatan Dr. İmren toplumda ölümcül ve çaresi olmayan bir hastalık olarak görülen kanserin erken evrede tedavisinin olduğunu insanların yaşam süresinin ve kalitesinin uzayabildiğini vurgulayarak, "Amacımız halkın duyarlılığını arttırmak, erken dönemde kanseri yakalamak, tedavi şansını arttırmak, kanserden ölüm oranını azaltmaktır.

Ülkemizde 2005 yılında açılan KETEM İlimizde ise 2008 kuruldu. 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taraması, 50-69 yaş arası tüm kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri, 50-69 yaş arası erkeklerde prostat kanseri taraması yapılmaktadır. Bunların yanı sıra birimimize başvuran kadınlara klinik meme muayenesi yapılıp kendi kendine meme muayenesi öğretilmektedir. Muayeneden sonra belirtilen yaş grubundaki kadınlardan mamografi ve ultrasonografi tetkikleri istenmektedir. Rahimağzı kanseri nin erken teşhisi için pap smear testi yapılmaktadır. İlgili uzmanlık dalları ile konsültasyon (Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji, Patoloji ) yapılarak kanserin erken teşhisi sağlanmaktadır" dedi.

Ketemde tarama hizmetleri ücretsizdir
Konuyla ilgili eğitim seminerleri düzenlediklerini söyleyen Dr. İmren, "İlimizde KETEM de tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir. Tarama kapsamında olan tüm kadın ve erkekler; randevu almadan, sıra beklemeden, sosyal güvencesi olsun ya da olmasın hiçbir ücret ödemeksizin bu hizmetlerden faydalanabilmektedir" şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir