İşitme ve dokunma arasındaki yakın bağlantı keşfedildi
Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan bildirdiğine göre İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışma, beynin içindeki sensör sistemlerinin yakından bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Çalışmaya göre, nesnelere dokunma ile ilgili belirli sesleri dinlediğimizde dokunma duyusuna yanıt veren alanlar harekete geçiyor.
East Anglia Üniversitesi Psikoloji bölümünde araştırmacı Fraser Smith bu fikri şöyle açıklıyor: "Örneğin, bir topun yere çarpması gibi tanıdık bir ses duyduğumuzda, genellikle bu topu görmeyi bekleriz. Ancak bu sesin, insan beynini topun hissini de almaya sevk ettiğini keşfettik.” Tıbbi araştırmalar ile ilgili yayın yapan Medical Express web sitesinde yer alan ifadelerinde Smith, "beynin uyandırdığı bu beklentiler, insan duyuları tarafından alınan verilerle daha etkili bir şekilde etkileşime girmesine yardımcı oluyor" dedi.
"Cerebral Cortex" adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmanın bir parçası olarak, araştırmacılar 10 gönüllünün, bir topa vurma sesi, bir kapının tıklanması veya klavyede yazı yazma gibi belirli sesleri duydukları esnada beyinlerinin MRI'ını çekti.
Araştırmacılar, bu seslerin beynin içindeki dokunma duyusundan sorumlu kısımda herhangi bir uyarıma neden olup olmadığını ölçmek için yapay zekâ teknikleri kullandılar.
Deneye katılan araştırmacı Kery Bailey yaptıkları çalışma ile ilgili şunları söyledi: “Beyindeki sadece nesnelere dokunduğumuz zaman aktive olduğunu düşündüğümüz kısımların ayrıca, bu nesnelerin hissi ile ilişkilendirdiğimiz sesleri dinlerken de tepki verdiğini fark ettik.”